Objavljeno u Nacionalu br. 322, 2002-01-15

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Dražen Ilinčić legao s Krležom

Hoće li biti ukinut kulturni prilog Večernjeg lista

Dnevnik

Srijeda, HRT 1, 19.30

vijenac

Trebala bi se zvati ‘vijesti’ ta emisija u kojoj su danas prve tri stvari bile vijesti (a ne sjednice), k tome još loše i uzbudljive vijesti (požar u Vinogradskoj bolnici), pomor ribe u Jadru, palež Vranskog jezera), no, međutim, ali, ta se emisija kod nas poetično zove “Dnevnik”. Bilo bi pristojnije da se zove bar “Tv dnevnik”, kao kod Talijana (telegiornale), ali ne, milo ime “Dnevnik” ostaje kao uspomena na dane kad je socijalistička samoupravna stvarnost bila bezgrešno simpatična kao dječji dnevnik, a sve što se u njoj događalo moglo je biti idealno obuhvaćeno jedino tom poetskom riječju: “Dnevnik”. Urednici tog Dnevnika zapravo su njegovi pisci i, po ukusu naših političara, oni su naši najveći književnici, jer samo su oni kadri opisati stvarnost u vedrim bojama, onako kako će to uvijek željeti naši hrvatski političari čim dođu na vlast.
Jedan od tih naših velikih književnika zove se Mirko Galić, on je sada direktor Radija i Televizije, bit će i opet, jer iz mirisnog lista večerašnjeg “Dnevnika” čita nam se da su otvorene ponude kandidata za direktorsko mjesto u novom mandatu. Kandidata je šestero, ali imena Mirka Galića i Damira Matkovića su najpoznatija, jer obojica rade na HRT-u, sjedokosi su i imaju crne obrve. Galić će pobijediti Matkovića ne samo zato jer ima jače obrve, nego i zato jer je već razvio bolju predizbornu kampanju. Napao je “korupciju u Zabavnom programu” na temelju pisanja “Imperijala”, tj. podgrijavanja starih tračeva o sitnoj pari koju treba uplatiti da bi ti muzička roba došla na ekran. Uvaženi Damir Matković nije sada u poziciji da razvija predizbornu aktivnost, bio je, ali nešto ga je spriječilo, ne zna se što, da javno predstavi rezultate svojeg rada. Kao svojedobni član povjerenstva koje je ispitivalo muljanja Bože Sušeca s kviz emisijom “Slagalica” Matković je, kao i cijelo to povjerenstvo, odabrao politiku zajamčene diskrecije. Možda on i Sušec osnuju jednu zdravu izvanbračnu poslovnu zajednicu, jer i Sušec se natječe: u podnevnim vijestima u ponedjeljak obznanjeno je da je slagalični i na mnoge još druge načine dični B. Sušec podnio svoju molbicu za mjesto glavnog urednika Televizije. Ako Matković porazi Galića i postane direktor Televizije, imat će pod sobom glavnog urednika Sušeca i bit će oni uhodan par. Naravno da ni jedan ni drugi nemaju šanse, ali lijepo je snatriti: Matković-Sušec, zar to ne bi bilo lijepo?
Možebitnom novom ravnatelju Galiću idealan bi glavni urednik i poslovni suradnik bio Ivica Blažičko (kojeg Torcida zove Prasičko), ali je taj već zdimio u nova lovišta. Galićevi predizborni tračevi o “korupciji” u Zabavnom programu mala su šala prema onome što Galić o Blažičku kao davnom sportskom uredniku drži u svojoj direktorskoj ladičici. Sve su to počeci divnih prijateljstava i kad bi na svijetu bilo pravde, Hrvatskom televizijom vladali bi uhodani parovi, Galić-Blažičko ili Matković-Sušec, to je svejedno, važno je da se ljudi poznaju i jedan drugoga cijene. A i “Dnevnik” bi se u tom slučaju trebao zvati puno poetičnije: “Spomenar”. U znak dobre volje uredništvo Nacionala daruje Hrvatskoj televiziji sva prava na uporabu ovog imena, ove moralne pužnice, u bilo koju svrhu.

Pola ure kulture

Srijeda, HRT 1, 20.40

vijenac

Hoće li biti ukinut kulturni prilog Večernjeg lista, Ivan Kušan napisao je knjigu “Zubalo na ošitu”, u kojoj piše da ga je pogrešna dijagnoza koštala 15 godina života, a Dražen Ilinčić posjetio je Gvozd, uličicu u Tuškancu u kojoj je živio i umro Krleža. Veliki Dražen izvalio se tamo na Krležin krevet i rekao “Bela, daj mi deku”. Nato je iz smjera kamere na Dražena poletjela zelenkasta dekica, on je rekao hvala, a prije nego što je odlučio zaspati obdario nas je parafrazom naslova Calderonova komada u kojem su davno igrale mlade Mirjana Majurec i Biserka Ipša u tajcama: ”Život je san, barem osam sati na dan”. Ilinčić je bio u Krležinu stanu u povodu otvorenja istoga (stana) i Krležinih sanduka i sandučićča s rukopisima. Pred sobom je imao jedan takav sandučić ručne izrade i iz njega izvadio nekakvu bezveznu kemijsku olovku (penkalicu) i nad njom se velevažno iščuđavao, tek toliko, kao malu scensku ilustraciju licemjerno velikih iščekivanja koja se grade oko toga što je Krleža napisao a nije objavio. Inače, Ilinčić još nema svoju emisiju, a trebao bi.

Puni krug

Četvrtak, HRT 2, 20.55

kaktus

Koprofag je životinja koja se hrani izmetinama, ali posljednji sam čovjek koji bi uvrijedio životinju, a osim toga nikako ne bi bilo posve precizno reći za HRT da je koprofag. Jest da je ta televizija u svojoj emisiji vijesti, misteriozno nazvanoj “Puni krug”, večeras marljivo i dugotrajno zumirala tragove velike nužde razasute oko zatvorenog javnog nužnika na istarskoj autocesti, ali riječ je tu o jednom posebno simpatičnom shvaćanju tv novinarstva, o naporu da se vijest servira tako da se gledateljima od nje diže želudac. Ponekad se to postiže glupošću i ulagivanjem domaćim političarima, a ponekad, kao večeras, žarišna daljina objektiva podesi se na muhu koja plazi po ljudskom izmetu i svrha je postignuta.

Televizija o televiziji

Petak, HRT 1, 16.10

kaktus

Nastupio je Mićo Dušanović koji me umorio već u “rewind” i “fast forward” izdanju, ali ističem to više kao kuriozitet, na kao zamjerku, jer Mićo je legenda. Samo on može i u tim idealnim uvjetima biti stravično zamoran: vidiš ga kako strašno brzo miče ustima i ništa ga ne čuješ, ali svejdno ti se spava. To je taj čar njegova tv šarma koji nikad ne će biti razjašnjen. Pustimo praznu hvalu, pogledajmo i počujmo ga.
Najprije ga je voditelj Matija Lovrec (vjerovatno iscpljen vođenjem religijskih emisija) predstavio kao doajena sportskog novinarstva u Hrvatskoj, što je čista laž, ali Mićo nije imao vremena demantirati, jer je prirodno usporen, što je uvjet broj jedan za sportskog tv komentatora. Mora biti mutav. Matija je pozdravio Miću i sa “dobrodošli”, na što je uvijek spremni Mićo odvratio istom mjerom. Dobrodošli, rekao je i on i vidjelo se da ova emisija, što treba pohvaliti, zadržava humoristički štih koji je počela njegovati prošlog petka dok ju je još vodila Doris kojoj je Matija danas zaželio što brži oporavak. Pridružujemo se.
Voditelj Matija upitao je Miću nešto o tenisaču Goranu, a Mićo je otpovrnuo:
“Ja imam sreću što je moj novinarski rad i novinarski razvoj od početka vezan uz Gorana, jest da je to utjecalo i na tlak i na čir, i na ostale stvari, ali isplatilo se.” Ljepše ne bi ni otac “braće Kostelić” (termin Željka Pervana) ispričao o svojim žrtvama da djecu podigne na noge i postavi ih na vrh sportskog Olimpa, jedino nam je žao ako Mićo ima takve zdravstvene tegobe, jer krivo mišljasmo da su one druge naravi, nešto u vezi s glavom. Mićo nas je obavijestio o Salt Lake Cityju: “Tu je nacionalni park gdje su bufala”, što je potvrda legendarne opće kulture sportskih tv novinara, a i Miće kao komentatora. Hoćemo još takvih emisija. Čim se Doris zdrava vrati, neka ga pozove.

Cafe cinema

Petak, HRT 2, 22.25

kaktus

Uvaženi kormilar Davor šišmanović, stalni suradnik kafića Cinema, pita osobu ispod čije glave piše Nikica Gilić filmski kritičar kako ćemo mi to dalje, kad će hrvatski filmovi biti bolji. Ovaj kaže da je najvažnije da je stanje sad snimljeno, da su kina takva kakva jesu, da su distributeri takvi kakvi jesu, da je evropski film zanemaren, da hrvatski film ima problema da dođe u kina, a za jedno dvjesto godina, kad se gilići i šišmanovići opamete, čut ćemo i to da današnje hrvatske filmove rade režiseri kreteni koji su na filmskoj akademiji školovani od isto takve gospode i da je sve to vrlo logično i optimistično.

Dnevnik

Nedjelja, HRT 1, 19.30

dva vijenca

Kao da smo na Havajima dat ćemo ljudima dva vijenca, jer iz Amerike stigoše dva farmera da našim seljacima pričaju o pogibelji genetski manipulirane hrane. Tv dnevniku trebalo bi dati 202 vijenca, jer je krajnji čas da se na HRT-u počne s kampanjom protiv prokletog sjemena koje malo po malo prekriva sve hrvatske njive.

Nedjeljom u dva

Nedjelja, HRT 1, 14.00

kaktus

E moj Stankoviću, Aleksandre. Pričati s ministrom obrane, Alibabom Radošem Jozom, a ne spomenuti mu onih njegovih 40 prezimenjaka zaposlenih u istom tom ministarstvu, to znači ne imati prirodnih predispozicija za što ono? Boks?!

Podnevne vijesti

Ponedjeljak, HRT 1, 12.0

kaktus

Od šest kandidata za glavnog urednika HRT jedan je i Božo Sušec, priopćuje nam se da su koverte otvorene. Idealan komentar skandala da se jedan Sušec usuđuje kandidirati za bilo što bila je sljedeća vijest, ona o predsjedniku USA koji se u nesvijesti strmoglavio s kauča dok je gledao nogomet na tv i jeo perece. Nismo znali da je i njihov sportski program tako loš.

Vezane vijesti

Izgubljeni spor Nove TV: Hlo ipak neće morati platit 222 tisuće kuna

Izgubljeni spor Nove TV: Hlo ipak neće morati platit 222 tisuće kuna

Šefica informative Nove TV nakon prelaska na Novu TV, sa 'socijalne' javne televizije ipak neće morati platiti HRT-u odštetu od oko 222 tisuće kuna.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika