19.08.2011. / 19:51

Autor: Nacional.hr

Dirk Nowitzki - Povratak sretne zvijezde kući

Nakon tri godine stanke Dirk Nowitzki ponovno igra za njemačku košarkašku reprezentaciju. Ali, 33-godišnji Nijemac drži da nije realno da ponovno zaigra u njemačkoj košarkaškoj Bundesligi.

Dirk NowitzkiDirk NowitzkiKao da nikada nije napustio Njemačku. Dirk Nowitzki je ponovo u krugu njemačke košarkaške reprezentacije s velikim osmijehom na licu. Osunčane puti, opušten i s bujnom plavom kosom - košarkaška zvijezda trenira s njemačkom izabranom vrstom i ostavlja dojam kao da je čekao dugo, zapravo predugo da ponovno zaigra s „dečkima", kako naziva ostale igrače.

On je velika zvijezda i vratio se u krug njemačke reprezentacije gotovo točno na dan nakon tri godine. Posljednji puta zaigrao je na Olimpijskim igrama u Pekingu. Sada Nowitzki ponovo želi braniti njemačke boje na predstojećem košarkaškom europskom prvenstvu koje se od 31. kolovoza do 18. rujna održava u Litvi. Prve dvije ekipe automatski su kvalificirane za Olimpijadu u Londonu 2012. godine, a momčadi od trećeg do šestog mjesta mogu osvojiti ulaznice za Olimpijske igre na kvalifikacijskom turniru.

Dobra sjećanja iz Pekinga

Nowitzki se rado prisjeća Pekinga, gdje je bio nositelj njemačke zastave. „Bilo je to jedno od najboljih iskustava u mom životu", priznaje Dirk Nowitzki. Da se sve vrti oko njega, na to je naviknuo. Da su nakon treninga gotovo sve kamere i fotoaparati bili usmjereni prema njemu, da novinari žele sve znati samo od njega, sve to je za Nowitzkog „business as usual".

Međutim, nakon pobjede u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi NBA sa Dallas Mavercksima, sve je još na jednoj većoj i intenzivnijoj razini. „Zanimanje je još jednom poraslo", rekao je Nowitzki i dodao kako su ga ljudi i za vrijeme godišnjeg odmora zaustavljali i htjeli se fotografirati s njime. „No to je dio priče", kaže Nowitzki koji je osvajanjem naslova prvaka u SAD-u ispunio svoj životni san. „Mi se sada možemo povući", rekao je Robin Benzing s pogledom na Nowitzkoga i maniju koja se stvorila oko njega. Benzing je jedan od mlađih igrača koji još nikada nije igrao s Nowitzkim. Benzing kaže da je radoznao kako će izgledati igra s velikom zvijezdom američke košarke.

Momčad je najvažnija

Stariji igrači kao što su razigravač Steffen Hamann (30) i krilni igrač Sven Schultze (33) znaju da će se Nowitzki bez problema integrirati u ekipu. „Ostao je onaj stari kao i prije", kaže Schultze, a to znači da se nije promijenio, da je pristupačan igrač te da je za njega momčad najvažnija.

Ponašanje među igračima je jedna stvar, ali to se mora pokazati i na terenu. „Vrijeme za uigravanje koje nam je preostalo je vrlo kratko", kaže Nowitzki. Postavljen je monstruozan program, a to je šest utakmica u deset dana, a preostalo vrijeme treba iskoristiti i za uigravanje Nowitzkog i njegovog kolege iz NBA-a Chrisa Kamana (Los Angeles Clippers) s ostatkom njemačke reprezentacije. Ostali igrači već imaju u nogama i rukama trotjedni trening, a pobjedama protiv Srbije i Turske i bez američkih pojačanja, pokazali su da se s njemačkom ekipom mora računati na predstojećem europskom prvenstvu.

Njemački „dvoglavi monstrum"

Trener njemačke reprezentacije Dirk Bauermann dva njemačka pojačanja iz SAD-a naziva „dvoglavi monstrum" koji će među igračima ostalih zemalja širiti „strah i trepet". Do kraja ovoga tjedna na programu su utakmice protiv Belgije, Grčke i Turske. Igrači moraju pronaći ravnotežu, a moraju uposliti i Nowitzkog. Playmaker Hamann od svojih suigrača zahtijeva da se ne skrivaju iza zvijezda. S druge pak strane Nowitzki mora imati u svom vidokrugu i ostale igrače. Na to Nowitzky poručuje: „Nema problema, ja nisam sebičan igrač."

Pitanje koje se stalno postavlja, hoće li se u slučaju prestanka igranja u NBA-ligi Nowitzki vratiti u Njemačku? Takva razmišljanja odbacio je kao nerealnu opciju. Interes za Nowitzkog su pokazala tri njemačka kluba: Bayern München, Alba Berlin i Basket Bamberg. „Trebao bi se odlučiti za jedan klub, a ostali bi bili ljuti", iskren je Nowitzki. Osim toga, siguran je da u Njemačkoj ne bi imao ni minute mira.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika