20.08.2011. / 11:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Miroslav Tuđman: Karadžić neće ništa dokazati

Tuđman bi se po zahtjevu Karadžićeve obrane trebao izjasniti o navodnom krijumčarenju oružja iz Irana preko Hrvatske u zaštićene zone Srebrenicu i Žepu 1994. i 1995. godine uz prešutnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država

ArhivaArhivaBivši ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, koji čeka odluku vlasti RH oko eventualnog skidanja obveze čuvanja državne tajne nakon što je obrana optuženog Radovana Karadžića zatražila njegovo svjedočenje u Haagu, izjavio je u subotu za Dnevni avaz da Karadžićeva obrana neće uspjeti dokazati da se u Srebrenici nije radilo o zaštićenoj zoni pod nadzorom UN-a.

Tuđman bi se po zahtjevu Karadžićeve obrane trebao izjasniti o navodnom krijumčarenju oružja iz Irana preko Hrvatske u zaštićene zone Srebrenicu i Žepu 1994. i 1995. godine uz prešutnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država, na što čeka odobrenje hrvatske vlade koja treba odlučiti hoće li ga osloboditi čuvanja državne tajne.

Tuđman je za Avaz rekao kako je poznato da je Hrvatska za vrijeme rata u BiH propuštala naoružanje za Hrvatsko vijeće obrane i Armiju BiH.

"Karadžićeva je teza očito ta da je dio oružja otišao u Srebrenicu. Po tome, da to valjda nije bila zaštićena zona, i Karadžić je iz tog razloga naredio ono što je naredio. Mislim da Karadžić time ništa neće uspjeti dokazati. Srebrenica nije ugrožavala Srbe, nego su Srbi ugrozili egzistenciju Bošnjaka", rekao je Tuđman za Dnevni Avaz.

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Den Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, zatražio je od Hrvatske da pojasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne, navodi se u njegovu pismu koje je objavio Haaški sud u ponedjeljak.

U srpnju je raspravno vijeće u tom predmetu odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi Karadžićev pravni savjetnik.

Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.

Razgovor bi se po dokumentaciji koju je objavio Den Haag trebao održati 26. kolovoza i Karadžićevu obranu bi trebao predstavljati pravni savjetnik Peter Robinson.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika