21.08.2011. / 10:36

Autor: Boris Beck

Je li zbilja Vatikan utemeljen na krivotvorini?

Povijest Vatikana povijest je borbe za neovisnost kršćanske vjere od vlastodržaca, od rimskih careva i Karolinga do Napoleona i Hitlera. To je povijest blistavih dostignuća - od Michelangelove kupole do teorije o Velikom prasku - ali i najtužnijih zastranjenja razvratnih Borgija, okrutnih inkvizitora i fanatičnih križara

Moja vjerna čitateljica lolobrigita zamolila me prošli tjedan da napišem nešto o Konstantinovoj darovnici pa, evo, to i činim. Radi se o dokumentu koji je po jednoj teoriji sastavljen uoči sastanka pape Stjepana II. i francuskog majordoma Pipina Malog. Papa bi po tome 754. prešao Alpe naoružan krivotvorenim spisom u kojem stoji da je car Konstantin početkom 4. stoljeća papi Silvestru I. i njegovim nasljednicima dao vlast nad Judejom, Grčkom, Azijom, Trakijom i Afrikom te, naravno, cijelim Zapadnim rimskim carstvom s Rimom i Italijom, zadržavši za sebe Istočno rimsko carstvo iz kojeg će vladati u Konstantinopolu - a sve to zato što ga je Silvestar poučio kršćanskoj vjeri i čudesno izliječio od gube. Stjepan II. je Pipina pomazao za kralja i tako su Karolinzi svrgnuli Merovinge, a zauzvrat je dobio teritorij koji su Langobardi oteli Bizantu, što je bio temelj Papinske države čiji je Vatikan danas ostatak.

Burna je bila povijest papa. Ispočetka nije dobro išlo rimskim biskupima: prvi su Petrovi nasljednici jedan za drugim gubili glavu u progonima. Konstantin im nije dao Rim na upravu, ali jest dao kršćanstvu status državne religije, pa je rimski biskup dobio i prvu katoličku crkvu na svijetu, Svetog Ivana Lateranskog, koja još uvijek stoji i zbilja sjajno izgleda. Pad Rimskog carstva sveo je Rim na provincijski gradić i u dugim stoljećima tek bi poneki papa, poput Lava I. ili Grgura I., značio nešto izvan rimske biskupije. U 8. stoljeću situacija je za zapadno kršćanstvo bila očajna: saraceni s juga, Bizant s istoka, a barbari svuda okolo. Divljim narodima ništa nije značio Petrov nasljednik - ali nasljednik sjaja Rimskog carstva jest, pa je Lav II. 800. okrunio Karla Velikog u Rimu za cara i papinstvo je opet postalo međunarodni faktor. Zauzvrat je potaklo silan kulturni zamah franačke države: gotovo sve knjige koje su nam poznate iz antike sačuvane su u prijepisima nastalima na poticaj Karla Velikoga.

Ali papine nevolje nisu prestale, i dalje je Rim stiješnjen između dva velika carstva: Bizanta na istoku i Svetog rimskog carstva na zapadu. Istovremeno su pape željeli sačuvati neovisnost Crkve od svjetovne vlasti i ostati vrhovni arbitri u unutarnjim vjerskim pitanjima. Kako bi rekao Staljin, nisu imali divizije, bili su naoružani tek falsificiranom darovnicom (to u srednjem vijeku nije bilo čudno; Nada Klaić je dokazala da su sve hrvatske darovnice lažirane, pa je valjda i Baščanska ploča falsifikat). Borba careva i papa vodila se nesmiljeno, a pape su čak i pobijedile u prvoj rundi: u 11. stoljeću Grgur VII. izopćio je cara Henrika IV. i tako odvojio Crkvu od države - otada na Zapadu država uređuje svjetovne poslove, a Crkva duhovne, što je temelj demokracije, a što se u teokratskim društvima poput iranskog tek treba dogoditi.

Prvi papa koji je službeno upotrijebio Konstantinovu darovnicu bio je Lav XI. pa zato postoje teorije da je nastala tek nakon Karla Velikog. Vjerujući da je izvorna, Lav ju je 1054. citirao u pismu carigradskom patrijarhu Mihajlu, ali Mihajla nije impresionirala i Crkva se podijelila na katoličku i pravoslavnu. Darovnica nije bila od koristi ni u 14. stoljeću kada su francuski kraljevi pape preselili u Avignon i ondje ih držali pod nadzorom. Već se idućeg stoljeća otkrilo da je lažna: kardinal Nikola iz Kuesa prvi je to objavio, a 1440. svećenik Lorenzo Valla to je i dokazao na temelju jezičnih i faktografskih pogrešaka. Papa Pio II. prihvatio je dokaze i darovnica se više nije službeno spominjala, iako je prošlo još stoljeće i pol prije nego se to javno priznalo.

Papinska država bila je tada uključena u sve moguće talijanske političke spletke, ali uvijek je podržavala Dubrovačku republiku i ustrajno se suprotstavljala svim pokušajima Venecije da je uništi. Mi danas vidimo samo Vatikan, ali Papinska država prostirala se do Riminija koji je na jadranskoj obali (Bošković je izmjerio meridijan od Rima do Riminija), što znači da su Hrvati bili samo dan veslanja od epicentra renesanse i prvi susjedi papa! Ta činjenica promijenila je tok hrvatske povijesti: u Rimu, u Zavodu Svetog Jeronima, Hrvati su prvi put priznati kao narod različit od Slovenaca i Srba, ondje su određene prije 300 godina naše granice i u 17. stoljeću izabran književni jezik - štokavska ikavica Bartula Kašića. Zahvaljujući toj blizini danas smo i krcati spomenicima na UNESCO-voj listi što nam dovodi gomile Japanaca.

Pape su nagomilale i zapanjujuće umjetničko blago koje je danas izloženo u Vatikanskim muzejima, a naplata indulgencija zbog gradnje bazilike Svetog Petra potakla je reformaciju. U 18. i 19. stoljeću pak Papinska država malo-pomalo propada i postaje sve veći teret za pape. Mimoišle su je sve moderne reforme - dok Europu zahvaćaju industrijske i političke revolucije, ona drijema u feudalizmu, ruglo je liberalnih društava. Poseban je trn u oku pokretu za ujedinjenje Italije jer je baš u posred srijede: slobodni zidari su je likvidirali 1871. Pape su se neko vrijeme zbog toga durile, ali zapravo im je bila učinjena usluga - otada počinje moderna povijest papinstva u kojoj pape više nisu feudalni vladari, nego svjetski vođe čiji utjecaj na globalne prilike zadnje stoljeće i pol sve više raste: ne možete naći nijednu državu koja je otada do danas imala na čelu takav niz velikih duhova. Konačno, 1929. formiran je Vatikanski grad kao minijaturni teritorij nad kojim papa ima suverenu vlast, neka vrsta ureda iz kojeg se upravlja Crkvom s milijardu i 200 milijuna članova. Ta čudna zemlja nema ženskih stanovnika i nije u EU, ali ipak kuje vlastite eure.

Povijest Vatikana povijest je borbe za neovisnost kršćanske vjere od vlastodržaca, od rimskih careva i Karolinga do Napoleona i Hitlera. To je povijest blistavih dostignuća - od Michelangelove kupole do teorije o Velikom prasku - ali i najtužnijih zastranjenja razvratnih Borgija, okrutnih inkvizitora i fanatičnih križara. Bilo je papa grešnika i svetaca, dali su nam korale i kalendar, spriječili su provalu Huna i nokautirali SSSR. Konstantinova darovnica dio je te nevjerojatne priče, a meni je osobno najdraža njena posljedica slasna ribica papalina, za koje Veljko Barbijeri kaže da su nazvane baš po papama jer su lovljene u moru ispred Riminija. No Sveta Stolica nije utemeljena ni na Konstantinovoj darovnici ni na glasovitoj vatikanskoj diplomaciji: nju je osobno utemeljio Isus Krist povjerivši Petru brigu za čuvanje vjere; mučenik Petar bio je prvi u nizu od 265 rimskih biskupa među kojima nisu svi bili na visini zadatka, ali još uvijek drže kormilo lađe upućene u vječnost. Portugalska poslovica kaže da Bog ravno piše i krivim crtama, a Evanđelje da Petrovu stijenu sile zla neće nikada osvojiti - pa, bumo vidli.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 21.08.11. 11:30

Ovo je dobra storija o Papama i o katoličkoj crkvi. Kratak i jasan pregled. Ja bih dodao samo svoje mišljenje da bi se Papinska država trebala temeljiti na kršćanstvu, suvremenim rječnikom rečeno međunarodnom antikorupcijskom pokretu. U praksi se često dešava baš suprotno.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.08.11. 12:26

Član je odličan primjer gotovo enciklopedijskog prikaza. On širi ili potiče na širenje pogleda.

Za bolje razumijevanje dodato bih da treba imati u vidu kršćanski nauk i Biblija opstali kroz robovlasnički i feudalni društveno-ekonomski sustav, i nosi se sa današnjim kapitalizmom. U svim tim sustavima bilo je puno kritičara kao uostalom i danas, a ipak katolički brod plovi uz manja ljuljanja i dalje.

U povijesti zapadne civlizacije nema ništa slično tome.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.08.11. 15:14

Žena ne može biti Papa! Znači za posao Pape nije važno što imaš u glavi, već što imaš među nogama!


registracija
1/3/11

Laudate, 21.08.11. 15:25

@ ankicascreiber
postoji, ili postojala je stolica za provjeru spola prije imenovanja. Znači moglo bi se reći da si možda i u pravu.


registracija
30/9/09

davor12345, 21.08.11. 15:42

Kažu jedni da se ne može boriti protiv korupcije u nogometu, da je nogomet u osnovi pozitivna stvar ali da se razvio u to što se razvio tijekom vremena i da tako mora biti! A ja kažem "Može!" Pa kako, možda će netko upitati? Jednostavno! Tako da se ne ide na utakmice, da se ne kupuju karte za njih nikada, ni za jednu kunu! Pa će se možda zapitati oni koji su moćni u nogometu, koji ga vode i usmjeravaju, kad budu igrali pred praznim stadionima danima, mjesecima i godinama da li treba nešto mijenjati u svom načinu rada ili ne?


registracija
12/1/11

siziff, 21.08.11. 17:59

Vatikan sa velikim praskom ima toliko veze, koliko i Racinger sa Bolšoj teatrom

Da se pitalo sve predhodne Papeke, skupa sa njihovim kardinalima, biskupima ....itd. ........pa tako hijerarhijski sve do zadnjeg fratra i opatice, sa zvonarom na kraju, sunce bi se još uvjek vrtilo oko zemlje, a za veliki prasak se nebi niti čulo.
( Možda bi se čulo u podrumu inkvizicije dok bi bogohulniku koji tlapi o velikom prasku razglavljivali zglobove)
Ovo šta je Boris nadrobio ima jedino veze sa borbom za vlast = teritorij=novac.

P. S.
Mikelanđelo je sa svojim biblijskim skulpturama i sa svojom kupolom (genijalno) slavio Boga po predlošku.
Tu nema nikakvog iskoraka koji bi mogao usmjeravati ljude ka novim spoznajama.


registracija
30/9/09

davor12345, 21.08.11. 19:23

Upravo tako!


registracija
15/8/09

vergilia, 22.08.11. 09:55

@Laudate umuje:Za bolje razumijevanje dodato bih da treba imati u vidu kršćanski nauk i Biblija opstali kroz robovlasnički i feudalni društveno-ekonomski sustav, i nosi se sa današnjim kapitalizmom. U svim tim sustavima bilo je puno kritičara kao uostalom i danas, a ipak katolički brod plovi uz manja ljuljanja i dalje."
Ispravak netočnog navoda - CRKVA je opstala, bolje rečeno - VATIKAN (jer o tome je ovdje riječ), a to da se taj Vatikan "nosi" s kapitalizmom je krivi izraz - Vatikan upravo lijepo plovi ZAHVALJUJUĆI tom kapitalizmu jer je CRKVA jedan od najvećih kapitalista - profitera. To ti s vjerom nema veze. Ni s Biblijom, vjera i Biblija samo su sredstva koja Crkva obrće da bi ostvarila profit. To ti je zbog "boljeg razumijevanja"..:)


registracija
15/8/09

vergilia, 22.08.11. 10:11

@Boris, rekla bi da je ovo slikovit prikaz nekih povijesnih činjenica, svakako zgodno za pročitati i osvježiti neke, možda i zaboravljene podatke - ali ne mogu da ne prokomentiram jednu rečenicu koja glasi: "No Sveta Stolica nije utemeljena ni na Konstantinovoj darovnici ni na glasovitoj vatikanskoj diplomaciji: nju je osobno utemeljio Isus Krist povjerivši Petru brigu za čuvanje vjere;" Ovo se, naravno ne može podvesti pod činjenicu, no dozvoljavam mogućnost da je Isus postojao i da je izrekao to što si nisi napisao, a što je rekao Petru. Postoji, međutim i mogućnost da je sam Petar, a vjerojatnije oni poslije njega to što je rečeno krivo (svjesno ili nesvjesno) tumačili. Iz samog Isusovog života kako je opisan u Evanđeljima, teško da bi se moglo zaključiti da je mislio na takvu instituciju. Zato mi je prihvatljivije da se pozivanje na Isusove riječi koristi kao dobar izgovor..:)


registracija
22/3/11

vferari, 22.08.11. 10:16

Crkva služi sama sebi.Crkvi je osnovni cijl zatupiti što više naroda,zagrabiti što više kapitala,uništiti bilo kakvu demokraciju,podržavati kapitaliste,stvoriti što veće siromaštvo tako da mogu imati što veći utjecaj na svoje vjernike.Zato svaka pametna država to zlo mora odvojiti od države zabraniti bilo kakvo uplitanje u dežavne poslove i imati će jedinstven narod bez obzira na vjeru ili nacionalnost.


registracija
1/3/11

Laudate, 22.08.11. 11:49

Sad mi je jasno zašto skeptici nikad nisu uspjeli napraviti nikakvu organizaciju.
Jednostavni svi u sve i jedan u drugog sumnjaju.
U toj sumnji od drveta ne vide šumu pa kako očekivati da shvate ulogu Crkve u vjeri.
Naprosto nema šanse.


registracija
8/8/09

tovar62, 22.08.11. 13:38

Laudate@ sve si im rekao,mislis da ce razumiti????


registracija
8/8/09

tovar62, 22.08.11. 13:40

Koliko e tvorvina do sada propalo i izumrlo eto i SADe pomalo tone,ali Crkvu koju Isus sagradi ,ovi bezbosci ce se js nacekati,,,


registracija
8/8/09

tovar62, 22.08.11. 13:41

Koliko e tvorvina do sada propalo i izumrlo eto i SADe pomalo tone,ali Crkvu koju Isus sagradi ,ovi bezbosci ce se js nacekati,,,


registracija
9/4/10

milivoy, 22.08.11. 15:49

Monseigneur Georges Henri LEMAITRE jezuit, svecenik, astronom i profesor fizike na Katolickom Sveucilistu u Louvain-u (Belgija) je svjetski poznat kao prvi koji je predlozio model nastanka svijeta nazvan Big Bang (Veliki Prasak). Profesor i znanstvenik izmedju ostalih: CambridgeUniversity, Massachusetts Institute of Technology i Harvard University Observatory; Monseigneur Lemaitre kolega Einsteina koji ga smatra vodecim znanstvenikom i teoreticarem nove teorije postaje predsjednik (1939) Pontifikalne Akademije Znanosti (Pontificia Academia Scientiarum ) u Vatikanu kojoj je pokrovitelj Papa.
Iz ovoga navedenog ne proizlazi da je Vatikan « profiterski kapitalizam…………. Vatikan sa velikim praskom ima toliko veze, koliko i Racinger sa Bolšoj teatrom...........itd »
Nasuprot !


registracija
12/1/11

siziff, 22.08.11. 22:47

MILIVOY@

Je, kak ne!
To sam si i mislil.

Sve šta su ljudi NASUPROT I UNATOČ svih crkvenih ograda uspjeli postići, ipak veća zasluga Crkve je u tome šta se udostojala postavljati te ograde

Nabi bilo loše da se malo priberete, svi skupa, jer vam odbija zadnja ura.

Da je i točno ovo šta si naveo i da postoji još stotinu takovih Lemaitrea, sa još stotinu i više dičnih diploma još dičnihjih sveučilišta, kada u zbiru sranja koje ste proizveli i koje još uvjek svakodnevno proizvodite, te dične diplome, ta dična sveučilišta i ti jezuiti Lemaitrei su zanemariva činjenica.
(Uz sav popovski ljigavi trud da sve crkveno negativno protumačita i atributirate Crkvi u korist).


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 07:36

Što više se činjenice razlikuju od ateističkog gledišta, tim gore po činjenice.


registracija
12/1/11

siziff, 23.08.11. 14:07

Kada se Crkva počela pozivati na činjenice stvari su poprimile masovno ludilo.

Posebno "medene" činjenice su kada MILIVOY@ spominje primjer jezuita Lemaitra, koji je čitavi svoj vijek proveo pričajući okolini o Svevišnjemu i njegovom poduhvatu stvaranja svijeta u tjedan dana, a šta je onda u nastupu lucidnosti i iskrenosti kao od šale nazvao Big Bang.
To dvoje savršeno paše skupa, uostalom kao i sva crkvena tlapnja.
Ona prije i ova sada


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 16:26

Masovno ludilo počelo je kada su ateistički znanstvenici uzeli stvar u svoje ruke: atomska bomba, kloniranje životinja a vjerojatno i ljudi itd...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.08.11. 16:42

Zahvaljujem g.Beck.Očekivano,stali ste u obranu neobranjivog na način da relativiziranjem,kako sugerira upitnik u naslovu,zatim apologetikom i iskrivljivanjem činjenica,pokušate uljepšati nešto izvorno ružno.
Katolička crkva nije,kako kažete,branila svoju neovisnost,nego je osvajala vlast i teritorije.To joj je osnovno poslanje.Vjera je tek sredstvo za lakše postizanje tog svetog cilja.Borgie su samo djelić sustava.U tom smislu valja razumjeti i Konstantinovu darovnicu koja jest falsifikat,koja jest služila za višestoljetno blagovanje papa na tuđem stolu.Tu se uklapaju i Izidorski dekreti,da se spomenemo samo najvažnijih.
Pape su to znale i koristile,nemojte dvojiti.Pošteno?Moralno?Bogu milo?
Srednji vijek,pišu povjesničari,ne ja,obilovao je falsifikatima,lažnim poveljama,koje su najviše koristili crkveni ljudi.
Tako je puno imanja otišlo u krive ruke,možda je,hipotetski naravno,Dajla otišla krivotvorinom u ruke nasljednika.
Najdraže mi je čuti kako se nešto lijepo razvilo u umjetnosti na temu vjere.Točno,imamo i lijepih katedrala i sakralnih objekata,freski i kipova.Ali,to samo potvrđuje tezu o megalomaniji crkvenih otaca.Nije li svaka od tih građevina bila preskupa za svoje vrijeme.U vrijeme kad su harale kuge i kolere razbacivalo se novcem,kolokvijalno rečeno,poreznih obveznika.Kao i danas.Danas dižemo glas na nekakav oniks.Koliko je samo novaca potrošeno na svu tu gradnju?Bi li bilo bolje da je to upotrijebljeno u razvoj nauke ?Pardon,to je on što Crkva najmanje voli.Voli se dičiti nekim učenjacima proizašlim iz njihovih redova,ali nauku samu ne voli.Zato što dokida dogme,jednu po jednu.Uostalom,sama Crkva se krvavo obračunavala sa svojim pametnijim dijelom.
Crkva je stalna opozicija nauci i razvoju.Zato što im nauka ljulja temelje.
Čitavu svoju "slavnu"povijest Crkva misli samo na sebe.Tako je i danas.Kad se otkrije nemoral,pedofilija i sl.prva reakcija je zataškavanje.Da se ne našteti "ugledu"Crkve.Gdje je tu briga za žrtvu?
Tražiti ljepotu kod nekog tko kod nas 20 godina drži vreću očitim kriminalcima,a sve u svrhu vlastite koristi,ne narodne,prilično je zahtjevan zadatak.Kako
to nazvati? U kakvu se to moralnost uklapa?
Koliko čovjek mora ljubiti Boga da bi tako ljubio Crkvu koja očito nema nikakve veze sa Bogom?

Svijetionici su puno korisniji od crkvi.
BENJAMIN FRANKLIN


registracija
12/1/11

siziff, 23.08.11. 16:56

Laudatići, imaš kratko pamčenje.

Masovno ludilo je počelo onda kada su žene izazivale olujno nevreme,uništavale ljetinu, trovale stoku i vodu, jašile na metli.....nastavi niz.
Tebi neće faliti još puno tumačenja LUDILA.
Uostalom; u školi su te dobro podučili da prepoznaš ludilo posvuda i u najmanjim tragovima.


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 18:00

@ ne znam da li se ljutiti ili smijati na stav ateista:

znanost nam je dala brojna olakšanja života i to je zasluga ateističkog pogleda na svijet.
Atomska bomba, posvemašnje iskorištavanje Zemlje, zatrovanje mora, socijalna destrukcija itd, itd..... je ...ljudi...pa nek i drugi nešto preuzmu, ne mogu sve ateisti.
Hvala, ne.


registracija
12/1/11

siziff, 23.08.11. 18:43

Svu funkciju stršenja koju su prije imale vještice, sada je preuzela atomska bomba, kloniranje, ekologija, socijalna destrukcija.....

I ti sine Laudate ćeš daleko dogurati!

(Ustvari već jesi; stan od stodvadeset kvadrata-besplatno, zadnji Audi, Fina garderobica, još finija papica, tri mjeseca besplatnog ljetovanja, najbolja medicinska zaštita..... i to sve za trgovanje maglom tj ĐABE.....ALELUJAAAAAAAAAAAAAAA)


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 21:05

@ brate siziffe
iz tvojih usta u Božje uši; mislim 120 kvadrata, Audi......besplatno ljetovanje....

...... vrni mi bajke uz ognjište a zemi si atomsku bombu i čudovišta koja nastaju kloniranjem u tajnim laboratorijima


registracija
9/4/10

milivoy, 23.08.11. 21:15

Mnogi pisu i uzdisu da je Crkva ugusila, razbila, unistila in a svaki nacin sprijecila napredak znanosti i to od pamtivijeka. Ne bih zelio ulaziti u dugotrajne sterilne rasprave o tomu. Dozvolite mi ipak da vam predocim LISTU NOBELOVACA CLANOVA PONTIFIKALNE AKADEMIJE ZNANOSTI U VATIKANU (Pontificia Academia Scientiarum 1603 - ?). Interesantno bi bilo znati : Po kojem razlogu najeminentnije zrtve te okrutne Crkve postaju dobrovoljni clanovi njene najvaznije znanstvene institucije.Slijedi lista :

Ernest Rutherford (Chemistry, 1908)
Guglielmo Marconi (Physics, 1909)
Alexis Carrel (Physiology, 1912)
Max von Laue (Physics, 1914)
Max Planck (Physics, 1918)
Niels Bohr (Physics, 1922)
Werner Heisenberg (Physics, 1932)
Paul Dirac (Physics, 1933)
Erwin Schrödinger (Physics, 1933)
Peter J.W. Debye (Chemistry, 1936)
Otto Hahn (Chemistry, 1944)
Sir Alexander Fleming (Physiology, 1945)
Chen Ning Yang and Tsung-Dao Lee (Physics, 1957)
Joshua Lederberg (Physiology, 1958)
Rudolf Mössbauer (Physics, 1961)
Max F. Perutz (Chemistry, 1962)
John Carew Eccles (Physiology, 1963)
Charles H. Townes (Physics, 1964)
Manfred Eigen and George Porter (Chemistry, 1967)
Har Gobind Khorana and Marshall W. Nirenberg (Physiology, 1968)
Christian de Duve (Physiology, 1974)
George Emil Palade (Physiology, 1974)



David Baltimore (Physiology, 1975)
Aage Bohr (Physics, 1975)
Abdus Salam (Physics, 1979)
Paul Berg (Chemistry, 1980)
Kai Siegbahn (Physics, 1981)
Sune Bergstrom (Physiology, 1982)
Carlo Rubbia (Physics, 1984)
Klaus von Klitzing (Physics, 1985)
Rita Levi-Montalcini (Physiology, 1986)
John C. Polanyi (Chemistry, 1986)
Yuan Tseh Lee (Chemistry, 1986)
Jean-Marie Lehn (Chemistry, 1987)
Joseph E. Murray (Physiology, 1990)
Gary S. Becker (Economics, 1992)
Paul J. Crutzen and Mario J. Molina (Chemistry, 1995)
Claude Cohen-Tannoudji (Physics, 1997)
Ahmed H. Zewail (Chemistry, 1999)
Günter Blobel (Physiology, 1999)
Ryoji Noyori (Chemistry, 2001)
Aaron Ciechanover (Chemistry, 2004)
Gerhard Ertl (Chemistry, 2007)

Zatim:
Neki pisu da nije trebalo graditi katedrale jer te iste kostaju skupo. Dozvolite mi da kazem da kathedrale nisu neka balkanska skladista gdje bi trebali, za opcu dobrobit, zaposljavati radnicku klasu; nego ekspresija umjetnicke vrijednosti i znanosti vremena u kojem su napravljene ; one su u vecini slucajeva bile financirane donacijama vjernika.
Da li ova primjedba znaci da bi umjetnost trebalo podvrgnuti politicko-socijalnim zahtjevima kao u divnim vremenima Staljina i Hitlera ?
U istom smislu mogli bi postaviti i pitanje : Koliko su kostale Bach-ove fugue ? Kantate ? Mise ?
Besplatno ! A sve je radjeno u sklopu Crkve.
Na krovu katedrale Notre-Dame u Parizu ima jedna skulptura andjela koji se ne moze vidjeti ni iz bilo koje perspektive osim od strane majstora za krov ili arhitekta. Upitao sam ovog posljednjeg : Zasto je umjetnik znajuci da njegovo umjetnicko djelo nitko nece vidjeti napravio toga andjela ? Arhitekt mi je dao ovaj odgovor : Za sto vecu slavu Bozju.
Kolko je ovaj odgovor svjetlosnih godina daleko od tmurnog Balkana !


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 21:20

@ siziffe
gen čovjeka i gen svinje su vrlo slični. Imajući to na umu zastrašujuće djeluju neke izjave (razmišljanja) da će se spajanjem ljudi i agresivnosti svinje stvoriti opasni ratnici.
Nadam se da neću to doživjeti ali........ žalim generacije koje dolaze i strahujem za vlastitu djecu.

To nije Božji nauk nego vražji, plod dijela ateističkih znanstvenika i političara.
Mislim da imaš razloga za strah kao i cijela ljudska populacija.


registracija
12/1/11

siziff, 23.08.11. 22:12

MILIVOY@

Debelo laptrdaš,... avaj uzalud.
Zapavo, nije uzalud sa tvojega aspekta, jer dobro znaš da će to pročitati i oni (sa kojima ti računaš), a koji teško prosijavaju stvari.

Već sam rekao, no ponoviti ću još jedanput:
Da je ovaj spisak nobelovaca još sto puta duži, ništa nebi znaćilo kada je globalna intencija Crkve ekstremno zaglupljujuća.

Dokazano kroz vremenski interval od 2000 godina.

Osim toga, ti nobelovci (veliki broj njih),su imali, posebno oni starijeg datuma, samo dva izbora; ili ići kontra struje, na uštrb profesije i znanstvenog rada, koji su manijački ovisno i fanatično voljeli, ili se povinovati struji, pa time pomoći svome znanstvenome radu.
Večina ih je odabirala ovo drugo. Dali na žalost ili na sreću; vrlo disutabilno
Ali zato noviji datumi pokazuju nešta šta nejde Crkvi u prilog
Ogromni postotak (80 posto) viisokih intelektualaca i članova akademskoga zbora u Engleskoj i u Americi su ateisti
(izvor; R. Davkins :" Iluzija o bogu")

Šta se tiće tvojega laprdanja o katedralama, velebnim zgradama i umjetnosti u krilu Matere Crkve:

Osnovna misao vodilja, iliti zadnja derivacija derivacije i zadnja esencijala crkve i crkvenog učenja je; Spašavanej života i opstanka života POD SVAKU CIJENU
Sve mimo toga je prazno pretresanje rijeći kojima se pokušava opravdati crkvena razmetljivost i crkveni haj-lajf koji po svojoj praksi nikako ne paše u proklamiranu slinavu teoriju

Na svu vašu srću; ima dovoljno Laudatića i Milivoja koji će je ipak i makar, pokušati formalno ugurati,..... na sveopče veselje egzaltiranih "vjernika"


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 23:14

@ siziff
Zapadna društva neumoljivo klize u društvenu dekadenciju i samouništenje.
Za ateiste ta činjenica nije povezana sa udaljavanjem od Boga nego rezultat osvješćivanja i slobode pojedinca; izraz racionalnog pristupa životu.

Zemlja pripada onome tko je obrađuje. Na žalost sa holivudskim idealnom života pred očima Hrvatska godišnje gubi 11.000 stanovnika jer nema mjesta za djecu u braku.
Dok smo se više Bogu molili, ili kako bi ateisti rekli dok smo bili zaostali, Hrvata je bilo dovoljno da naseljavaju Ameriku.

Za internacionalne kozmopolite to je konzervativan pristup jer manjak će se nadomjestiti imigrantima iz Afrike i Azije.


registracija
1/3/11

Laudate, 23.08.11. 23:19

@ siziff
zazivam na tebe Božji blagoslov.
Neka te dragi Bog čuva i zaogrne svojom milošću tebe i tvoju obitelj.
Laku noć.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.08.11. 12:10

Tvorci veleštovane Biblije nisu bili ni toliko maštoviti da izmisle nešto originalno,nego su uglavnom prepisali,dakle opet krivotvorili,neke druge mitove i božanstva.
Tim se dokazanim falsifikatom sada diče kao Božjom riječju.Nije čudo da je krivotvorenje nastavljeno i do danas.To je srž crkvenog nauka.

Biblija je bezgrešna.
Kako znaš da je bezgrešna?
Biblija je riječ Božja.
Ali kako možeš biti siguran da je to riječ Božja?
Zato što tako piše u Bibliji.
Otprilike ovako repliciraju vjernici.Ništa zašto i kako,zbog čega?Ne pitaju,ne sumnjaju.Zato ih i svećenici zovu ovcama.Ovca,naime,ne pita,ona pase i povremeno bleji.Daje mlade,mlijeko,vunu,a nitko je ne pita nizašto.
I stalno mašu tom knjigom,a ona je obična laž.
Krivotvorina br.1.

Kršćanstvo je najperverznini sistem ikad pokazan čovjeku.
THOMAS JEFFERSON


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.08.11. 12:27

milivoy,ako već voliš spiskove,daj pogledaj spisak samo današnjih ateista.I vidi ,molim te,koliko novaca Gates i njegova žena daju u dobrotvorne svrhe,a ateisti su.Inače Crkva ateiste proglašava najvećim zlom na svijetu.Zamisli ti koliko je zla u toj izjavi.A ja mislim da je religija najveće zlo u povijesti čovječanstva.Možeš,dragi,biti uspješan, moralan i častan bez vjere.Dapače.Ako misliš da te samo vjera može učiniti takvim,onda mijenjaj vjeru.

Koliko novca daje u dobrotvorne svrhe papa?Bozanić?Itko od klera igdje?Ni lipe,ni centa.Ne stignu davati,mole se za potrebite,a sebi i Crkvi gomilaju bogatstvo kojim se diče kao da su ga zaslužili.Od molitve nema koristi,zapamti. Više stvore dvije ruke koje rade,nego stotinu ruku sklopljenih u molitvi.

Svi misleći ljudi su ateisti.
ERNEST HEMINGWAY


registracija
15/8/09

vergilia, 24.08.11. 12:57

@Laudate ."Zapadna društva neumoljivo klize u društvenu dekadenciju i samouništenje.
Za ateiste ta činjenica nije povezana sa udaljavanjem od Boga nego rezultat osvješćivanja i slobode pojedinca; izraz racionalnog pristupa životu."
Još jedno od tvojih uobičajenih izokretanja pojmova! Ako pod dekadencijom misliš na oholost, pohlepu, prekomjernost, dapače, ako misliš na takvo ponašanje ljudi koji bi trebali imati ulogu uzora, onda je najveći dekadent crkva sa svojom „svetom“ bratijom koja u pohlepi, oholosti, prekomjernosti u zgrtanju materijalnih bogatstava, a sve unatoč i nasuprot svojoj „bliskosti“ s bogom, u svemu tome prednjači, dok bi upravo ona trebala biti uzor životu i(duhovnim) vrijednostima koje propovijeda. Ako k tome dodamo pedofiliju kao protuprirodno ispoljavanje ljudske seksualnosti, onda imaš zaokruženu sliku dekadencije crkve. Da li će se samouništiti – pa, moguće da hoće, jer joj sve više vjernika okreće leđa. Bliži si bogu ležeći na livadi pod vedrim nebom (ili pod zvijezdama, svejedno), nego u onoj masi zaluđenih i obmanjenih koja skandira i kliče papi. Dodir boga je dašak vjetra na obrazu, zraka sunca u kosi, potok koji žubori, osmijeh sreće bliskog stvorenja, prijateljska riječ razumijevanja – sve zabadava, bez popovske bratije koja trguje vjerom i kartama za raj, bez velebnih zdanja i zlatnih kipova – ništa od toga ne treba ni bogu ni ljudima – treba samo crkvi na čelu s papom – za samoodržanje jednog od najvećih kapitalista i dekadenata u ovoj našoj civilizaciji.


registracija
12/1/11

siziff, 24.08.11. 14:25

VERGILIA@

To je to,...... još samo fali AMEN!


registracija
9/4/10

milivoy, 24.08.11. 15:42

Vergilia@
Citajuci vas opis bliskosti: vjetra, sunca, potoka, livade i Svemogucega, hvata nas zelja da se bacimo na sve cetri i pocnemo pasti travu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.08.11. 15:57

milivoy,upravo to i radiš.Kao prava ovčica.


registracija
15/10/09

deus, 24.08.11. 16:29

zemlja darovana katolickoj crkvi? zar je "katolik" nacinoalnost? dakle, crkva priznaje time da je isto sto i svjetovni imperiji? neovisnost katolicke crkve? a, kao, bitno je graditi nebesko kraljevstvo. dalje od toga nemamo sto razgovarati. i molio bih laudatea da ni pod koju cijenu ne pise odgovor u stilu: "pa i britanski imperij je osvajao teritorije koji nisu njegovi" jer se crkva ne izdaje za imperij, nego se, kao, brine za duhovno.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.08.11. 20:53

@vergilia
To je to......pravi ateisticki pogled. Banaliziranje i povrsnost. Holivudski pristup prilagodjen sirokim masama.


registracija
15/8/09

vergilia, 24.08.11. 21:37

"POHOTNI fratar kojeg su tražili zbog spolnog odnošaja sa dvije 16-godišnjakinje ipak se pojavio pred istražnim sucem Slavkom Lozinom te priznao svoje (ne)djelo. Pokajao se. Sada mu je žao i moli se da mu Bog oprosti! Fratra su na koncu ipak suspendirali te je tako izbjegao pritvor, koji bi zasigurno bio određen da ne bi ponovio djelo.Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je u međuvremenu i optužni prijedlog protiv pohotnog fratra. Za kazneno djelo spolnog odnošaja zloporabom položaja i ovlasti zakon predviđa i do pet godina zatvora.Fratra terete da je od lipnja 2010. do svibnja 2011. godine u svojoj župi dvjema maloljetnicama slao brojne SMS poruke u kojima im je predlagao seksualni odnos, a jednoj od njih i MMS poruku seksualnog sadržaja. S djevojčicama je u više navrata imao seksualne odnose, na što su one pristale imajući u njega potpuno povjerenje. Jednoj je davao novac stvarajući kod nje financijsku ovisnost.(index)"

Vidiš, @Laudate, ovo ti je za razliku od holivudskog pristupa - crkveni pristup - obmana, iskorištavanje, a onda - pokajanje.


registracija
12/1/11

siziff, 24.08.11. 22:06

Daleko največi holivudski pristup ima Isus Krist (Superstar), po svim mjerilima.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.08.11. 22:46

@vergilia
Stvar pristojnost je pomesti ispred svoje kuće prije nego prigovoris susjedu.
Ima puno ateista profesora, političara, osoba sa estrade itd koji su ogrezli u svim oblicima poroka od droge, orgija do pedofilije.

Slučajno ili ne vi ateisti to ne spominjete.

To je ateisticki moral i pricipjelnost.


registracija
12/1/11

siziff, 24.08.11. 23:41

Da, to je točno.
Samo,....... oni ne pričaju o bezgrešnom začeću i malom Isuseku kao zaštitnim znakom koji uzrokuje uspavljujuće i hipnotičko djelovanje na žrtvu


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 06:01

Na sreću nisu svi ateisti agresivni niti su ateisticki talibani.
Većina je pristojna i ne vrijedja vjernike pod izgovorom zalaganja za istinom.

Manjina sudi bez suda i prezvakava do besvjesti iste teme.
Slučajno? Nikako. To je oblik govora mržnje.


registracija
15/8/09

vergilia, 25.08.11. 07:20

@Laudate: "Stvar pristojnost je pomesti ispred svoje kuće prije nego prigovoris susjedu."

Ako netko ne mete ispred svoje kuće - to si ti. Nemoj tražiti od drugih ono što sam ne činiš. Osim toga - ti ne znaš da li sam ja vjernik ili nisam - možda ja metem upravo ispred svoje kuće...:))


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 07:40

@vergilia
Vidiš i ja metem ispred svoje kuće. Pokušavam ublažiti ljagu koju su ateizmu nanijeli Napoleon, Hitler, Staljin, Mao, crveni kmeri, ..... te brojni znanstvenici i intelektualci danas koji su nas doveli u situaciju da živimo u stalnom strahu od atomskog i ekoloških uništenja. Socijalno otudjenje da i ne spominjem.


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 10:02

Laudatiću!

Opet ljude strašiš vješticama, kako bi se priklonili Bogu i škrabici.
Kako nisi svjestan da su ta vremena daleko iza nas?

(Par redaka ispred: ....."Do besvjesti prežvakavanje iste teme."....)


registracija
15/8/09

vergilia, 25.08.11. 10:40

@siziffe, Laudate je demagog, otuđen od svake slobodne misli, bez osnovnog znanja i volje za komunikaciju - papagajsko ponavljanje odabranih zgodnih fraza tipa: "agresivni talibanski ateisti, "govor mržnje", "uvrede vjernika" etc jedini su njegovi upisi - nikad na ništa nije odgovorio, nikad ništa nije argumentirao, svoja trkeljanja odijeva u lažnu pristojnost - ma nikog on ne može zastrašiti, ali može - zaprepastiti. Naprosto je nevjerojatno da netko može biti toliko uporan u pisanju bedastoća..:)
@Boris, isprika za ove osobne prepiske koje su izvan teme o kojoj si ovdje pisao, ponekad je jednostavno nemoguće tome odoliti..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 10:43

@siziff
Vještice su bile stanje svijesti jednako kao danas holivuski pogled na svijet ili zaziranje od Boga


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 10:48

@vergilia
Kad sljedeći puta upotrijebis izraz "papagajsko ponavljanje" postavi si pitanje "A tko je prvi počeo?"


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 12:22

LAUDATE@

Rečenica je ostala nepotpuna, a koja glasi:
Vještice su bile stanje POREMEČENE svijesti, kod crkvenih ..........
Konačno da si priznao !
Ta poremečena svijest nije do danas puno napredovala,..... dokazi ovdje, na ovim stranicama.

Holivuda i glamura imaš sam, koliko hočeš.
Osvrni se malo na svoj komfor i na komfor svoje bratije.
Možda nađeš sličnosti.


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 12:33

VERGILIA@

...."Laudate je demagog"....

Točno!
Plačeni demagog koji je svijestan svoje demagogije.

To je puno lakše raditi i od toga krasno živjeti, negoli čitavi dan ispunjavati konta; potraživanje-dugovanje u nekom uredu, za neku jadnu crkavicu od plače.

Osim toga; pokoji puta i on sam ima veselje u prepucavanju.
Sa kontima toga sigurno nebi imao.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 12:37

@siziff
Vještice i holivudski pogled na svijet su dva pola iste razine svijesti.
Čini se da je iracionalna svijest imanentna ljudskom bicu.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 12:56

@ vergilia & siziff
Molim zadrzite prisebnost i u nedostatku argumenata nemojte pribjegavati osobnim uvredama


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.08.11. 13:01

Čini se da je iracionalna svijest imanentna ljudskom bicu.
To je to,točno si se opisao.Bit će nešto i od tebe.
BRAVO.


registracija
22/3/11

vferari, 25.08.11. 13:07

Vtikan i sve vezano uz njega nije ništa drugo nego jedna ogromna krivotvorina !!!!!!!!!!!!!!


registracija
15/8/09

vergilia, 25.08.11. 13:51

@Laudate:"Molim zadrzite prisebnost i u nedostatku argumenata nemojte pribjegavati osobnim uvredama"
Pazi ko se javlja - demagog koji svakom prišiva etiketu "agresivnog talibanskog ateiste", koji trkelja bedastoće bez ikakvih argumenata i vrijeđa svaku logiku i zdravi razum, koji se razbacuje frazama koje ni sam ne razumije, glumata lažnu pristojnost iza koje stoji isključivo želja da se nekog omalovaži, traži da pazim da ga ne bi uvrijedlila. Što te vrijeđa, dragi Laudate? Reci pa ću pripaziti, samo nemoj tražiti da lažem.!


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 14:20

@vergilia
Meni zdrav razum kaže da iza savrsenstva ovog univerzuma stoji Bog.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.08.11. 14:49

"Veliki prasak" ili kako god nazvali čin stvaranja je provedba plana iza kojeg stoji autor, netko vrlo moćan tj. Bog.


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 17:08

Dali je taj AUTOR odobravao spaljivanje ljudi koji su govorili da je starost zemlje puno veća od par tisuća godina, kako stoji napisano u Bibliji ?
Dakle, ako se ne varam, Crkva je počela priznavati Big Bang
Sada pričica o stvaranju svijeta u sedam dana postaje vrlo nezgodna, čak bi se moglo pravničkim izrazom reći; otežavajuča okolnost.
Kako će to pametne glave Crkve posložiti skupa?

Možda:
Bio jednom Big Bang po Božjoj zapovjedi, a onda se Bog otac primio mješenja gline, pa Adamovog rebra...... pa jabuke, pa se tu uplela neka ogavna zmijurina......

Do sada sve funkcionira za duboko misleće vjernika, ali ,ali, šta ćemo sa vremenom ?
Nikako nejde u priču; par tisuča godina i par milijardi godina.

Šta je bilo između moj jarane?


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 20:56

Molim da mi se oprosti nejasni i konfuzni upis.

Izgleda da moje književme Muze ne podnose alkohol

Htio sam samo reći da postoji strahovito vremensko nesuglasje između postanku svijeta po Big Bangu i postanku svijeta po Bibliji, a koji se pripisuje istome autoru bez potrbe postavljanja pitanja: Šta je taj Svevišnji kreativac radio u međuvremenu.
Molim oprost!


registracija
15/8/09

vergilia, 25.08.11. 22:27

@Laudate:"@vergilia
Meni zdrav razum kaže da iza savrsenstva ovog univerzuma stoji Bog."
@Laudate, već nekoliko puta sam naglasila da o bogu ti i ja nemamo kaj raspravljati, jer ti takvoj raspravi nisi dorastao.Nemam baš ništa protiv tvojih uvjerenja da imaš zdrav razum, niti protiv tvog uvjerenja da ti taj razum govori to što ti govori - nije mi baš jasno zašto si MENI to napisao, no ako ti to donosi neku utjehu - neka si..:)


registracija
15/8/09

vergilia, 25.08.11. 22:35

@siziffe,nasmijao si me do suza - za tog kreativca kojeg spominješ vrijeme nema značaja, on (ako je), onda samo - je. Je, da. Veliki prasak za njega je samo sitna štucavica od koje smo mi ljudi napisali cijelu povijest bolesti..:))


registracija
12/1/11

siziff, 25.08.11. 23:46

VERGILIA@

Jasno je meni da je to sve sitno kašljucanje sa gledišta Velikog Kreatora, ... mene bode u oći ovozemaljska glupost crkvene bratije, koja nadovezuje Big Bang na prićicu o stvaranju svijeta u sedam dana, bez ijedne primisli glede grotesknosti toga spajanja - nespojivog.

Uglavnom, iz tih pljesnivih glava i iz svega toga proizlazi strahovita (nezgrapna) želja da se stvari prilagode vremenu i novim poimanjima, prebacivanjem u drugu brzinu, bez obzira šta zupčanici ne hvataju jedan drugog i šta se drobe uz silni grohot .


registracija
1/3/11

Laudate, 26.08.11. 06:48

Samo ateist razumiju kako su oni i ovaj univerzum nastali sami od sebe i to čuvaju kao najveću tajnu.

I djeca u vrticu vide da im je teorija suplja ko švicarski sir.

To je derivacija holivudskog pogleda na svijet: površno i zaglupljujuce.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.08.11. 07:03

Vjerojatno ste čuli ateisticku bajku o čarobnom stapicu koji se niotkud pojavio, a zatim je u jednom potezu nastao i on i cijeli svemir.
Ako je i od ateista previše je.

Svaki puta se zakasljem i zagrcnem kad čujem tu priču iz usta odraslih osoba.

A onda shvatim da su to ateisti koji žive u nekom svom iracionalnom svijetu gdje ne vrijede zakoni logike.

Ne zna čovjek da li se smijati ili plakati.


registracija
15/10/09

deus, 26.08.11. 10:43

wou, langsam malo laudate. teorija velikog praska je suplja ko svicarski sir? naravno, zato i jest teorija. no, za razliku od crkve, znanstvenici ne tvrde bahato i bez ikakvog dokaza da ZNAJU kako je sve nastalo, ali je cinjenica je da je taj Bog kojeg ti zastupas (da sam ja bog, bilo bi me sram) u biti Bog praznina...i stalno se povlaci pred znanstvenim dostignucima. nekoc je vjetar bio njegov dah, pa se saznalo sto je vjetar pa, kao, nije to njegov dah itd. i mislim da je sasvim izlisno raspravljati o postojanju Boga, jer niti ti niti ja nemamo sto pametno reci o tome, ali za razliku od tebe, ja tvrdim da ne znam niti smatram to bitnim za svoj zivot, jerbo sam SIGURAN da bog nije takvim kakvim ga predstavlja bilo koja organizirana religija. naprosto enma sanse da je tako sitna dusa koja stavlja plusice i minusice i kojem je stalo kada je sto darovano crkvi, te dapace, gleda blagonaklono na neke darovnice nekakvih kraljeva i blagoslivlja stjecanje bogatstva "svoje" crkve. no, ono sto je zalosno kod tebe i takvih, sto vi nikada ne branite Boga, jer za to nema niti potrebe, vi branite crkvu koja je po vama Bog, a ako mene pitas (studirao teologiju i 6 godina bio u samostanu) to je bogohulno. ti se zagrcnes? ali je zato sasvim logicno to u sto vjerujes? na kraju krajeva, ne zelim niti ulaziti u tvoja osobna uvjerenja, tvoje pravo, ali mi je nejasno da uvijek, ali UVIJEK nadjes za shodno pravdati grijehe te crkve. kad se iznese slucaj o fratru koji je iskoristavao klinke, tvoj odgovor je: "metite ispred svojih vrata", kao da je vergilija napisala da u biti odobrava pedofiliju, osim kod popova? nevjerovatno ti je kratka pamet, unatoc silnoj elokvenciji, ali zbilja...i to je glavni trade mark svih RELIGIOZNIH (religioznih, ne duhovnih) ljudi. naprosto moras biti zatucan da bi popusio takvu glupost. eh, da, jednako me smeta zatucanost i kod ateista. vegani su mi jednako smijesni kao i zagrizeni krscani, tek toliko da spomenem.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.08.11. 11:41

Najveći i čudesni problem katolika je što,unatoč učenju o ljubavi,mrze.Kako to?Koga katolik najviše mrzi?Pravoslavca,muslimana i židova.Zapravo svakoga tko nije katolik.I kršćane koji nisu katolici.Njih najviše.Tko ga je na to naveo?Crkva,perfidno kako radi stotinama godina.Tako Katolička crkva drži"svoje",zapišane,teritorije pod nadzorom.I siše narod.
Reći će neki Laudate kako to nije istina,kako on ljubi bližnjeg i slične naučene fraze.Ne mrzi.
To,međutim,pada u vodu ako ga upitaš bi li htio da mu se kći uda za npr.pravoslavca.Namjerno biram kršćanina,dakle onoga koji se moli istom Bogu.
Što bi učinio Laudate?


registracija
1/3/11

Laudate, 26.08.11. 12:29

@deus
Raspravljas o tvrdnjama koje nisam izrekao, o onome sto misliš da sam ja mislio. To nije korektno.

Ne negiram znanost ali je ne stavljam na mjesto Boga jer to sto mnogi nazivaju otkricima ja nazivam tek shvacanjem kako funkcionira ono sto je Bog stvorio.

Odlično shvaćam razliku izmedju pojmova Bog -religija - crkva - vjernik.
Sve dok forumasi sve to miješaju (namjerno ili slučajno) i k tome podvedu pod vještice ili posrnulog svećenika ne vidim potrebu odgovarati na nivou ozbiljijem od njihovog.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.08.11. 12:31

@lolobrigita
Misliš li na pravoslavca Rusa ili Grka?


registracija
15/10/09

deus, 26.08.11. 12:45

hmmmm, sad cu ti reci gdje grijesis u rasudjivanju: vjerovao ili ne, neki ljudi ne trebaju boga da bi funkcionirali, pa tako niti u vidu znanosti. slazem se, postoje i ateisti sa istim problemom koji imaju raligiozni ljudi (ultra-mega-turbo liberali koji su, kao, otvoreni za sve, tolerantni za sve ukoliko je u skladu sa njihovim uvjerenjem. esencijalno posve isto kao i religiozni ljudi, jer cim ne mislis kao oni, ti si neprijatelj, fasist, kreten itd.), ali je finta u tome da naprosto moras biti zagrizen da bi bio religiozan. ne vjernik, religiozan. i o.k, to sto nisi izrekao istim rijecima kao ja, ne znaci da ne tvrdis to. to je isto zanimljiva filozofska vratolomija, i uvijek ti ostavlja prostor za daljnje manipuliranje cinjenicama.

laudate, zar je bitno jel rus ili grk?


registracija
12/1/11

siziff, 26.08.11. 14:19

......."jer to što mnogi nazivaju otkričima, ja nazivam tek shvačanjima kako funkcionira ono što je Bog stvorio"......

Jasno ko dan:
Bog je protiv svih "shvačanja" i "otkriča" koja ne potvrđuju Božju upletenost u sve i njegovu prisutnost posvuda.
Ako su "otkrića" u suglasju sa bogom,
(a Bog to smo mi ", Vatikan sa filijalama i podfilijalama, raskošno nastanjen sa svojim istomislećim vojnicima ala Laudatić), onda nemamo ništa protiv nauke i znanosti


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.08.11. 15:49

Laudate,u pravu si,predajem se.Zemlja jest ravna ploča na leđima kornjače.Sunce se vrti oko Zemlje koja je u centru svemira,zločeste žene šalju tuču,pametni ljudi su ogrjev.I sve je nastalo u sedam dana.
Eto.Zadovoljan?

S religijom ili bez nje,imate dobre ljude koji će činiti dobro i zle ljude koji će činiti zlo.Da bi dobri ljudi činili zlo,potrebna ja religija.
STEVEN WEINBERG,američki filozof i dobitnik Nobelove nagrade.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.08.11. 17:08

@deus
Da li je moliti se Bogu religiozni čim? Vjerojatno da. Religioznost je pomoliti se jednom godišnje kao i provesti svaki dan par sati u molitvi, crkvi itd.
Da li je osobnu vjeru moguće odvojiti od religioznost? Mislim teško.
Sto je vjera? Sklon sam definiciji da je to nas odnos prema Bogu.
Da li je u tom odnosu crkva kao institucija pomoć ili balast? Osobni stav je da je vise pluseva nego minusa.

Uvijek je bilo i biti će onih koji svoje mišljenje žele nametnuti drugima bez obzira religijsko. Ideolosko, političko.

Osobno sam za koegzistenciju uvjerenja. To podrazumijeva uvazavanje bez vrijedjanja. Na žalost za jedan dio forumasa to je pretesko iskusenje.

Sve sto radim na forumu je da nekorektne komentare po vjerskim pitanjima osvijetlim u drugacijem svjetlu od želje autora.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.08.11. 17:20

@Laudate:Vjerojatno ste čuli ateisticku bajku o čarobnom stapicu koji se niotkud pojavio, a zatim je u jednom potezu nastao i on i cijeli svemir. Ako je i od ateista previše je.Svaki puta se zakasljem i zagrcnem kad čujem tu priču iz usta odraslih osoba.A onda shvatim da su to ateisti koji žive u nekom svom iracionalnom svijetu gdje ne vrijede zakoni logike. Ne zna čovjek da li se smijati ili plakati.“

Nemoj se zagrcnuti kad shvatiš kakvu si glupost napisao - samo riječi „čarobni štapić“ zamijeni rječju „bog“, onda dobiješ sasvim istu bajku, samo što odjednom (vidi vraga!) vrijede zakoni logike, a bajka prestane biti bajka. Ako ne znaš da li da se smiješ ili da plačeš, pročitaj bajku koja je to bila, a onda prestala biti - još jednom. Ako treba – i još jednom i još jednom. Pa onda riječ “bog“ zamijeni rječju...npr. „bijeli zečić“ ili „ dobri zmaj keko“, ovisno o željama...pa onda pročitaj da vidiš kako logike više nema, a bajka koja to nije postaje opet bajkom koja to jeste. Sad ćeš već biti siguran da li se smiješ ili plačeš...jer čuda stvarno postoje, ateist postaje vjernik, pa vjernik postaje ateist – i tako sve dok te vlastita glupost ne uspava. Tada zaspiš i sanjaš da si pametan.


registracija
12/1/11

siziff, 26.08.11. 17:25

......"Sve šta radim na forumu je da nekorektne komentare po vjerskim pitanjima osvijetlim u drugačijem svijetlu od želje autora".....

Uz to zaradim dobru paricu.
Bogu milo, meni još milije!


registracija
15/8/09

vergilia, 26.08.11. 17:27

@Laudate: Sto je vjera? Sklon sam definiciji da je to nas odnos prema Bogu."
Vjera je kad vjeruješ da Bog postoji. A odnos prema Bogu je religija. To sam čula od malog Ivice, onako usput dok je napucavao loptu na travnjaku, bit će da pojma nema, djeca ionak o ničem pojma nemaju..:)))


registracija
12/1/11

siziff, 27.08.11. 12:00

Mujo na kvizu.
- voditelj: Dakle vi se Mujo bavite slikarstvom
- Mujo: Svašta po malo. Malo slikam, malo modeliram, malo sa grafikom
-Znači Amater?
- Mater ne. Ona je domačica. Ona malo po kujinji, malo po vrtu i tako.


registracija
12/1/11

siziff, 27.08.11. 23:40

Opet sam zaje....
Ponavljanje je majka znanja!

Mujo na kvizu.

Voditelj : Dakle, vi se mujo bavite slikarstvom
Mujo: Ja svašta po malo. Malo slikam, malo modeliram, malo se bavim sa grafikom.
Voditelj: Amater?
Mujo: Mater ne. Ona je samo domačica. Malo po kujinji, malo oko kuće, po vrtu i tako

Za viceve su često sitnice vrlo bitne.


registracija
12/1/11

siziff, 28.08.11. 09:19

Sretnu se Mujo i Suljo.
Kaže Mujo; jako sam zabrinut za Fatinu ljubav. Nešta je u zadnje vrijeme jako čudna
Na to će Suljo: Ako hoćeš vidjeti koliko te Fata voli, ti se sruši na zemlju i pravi se da si mrtav Vidjeti češ štaće se desiti i kolika je Fatina ljubav

Mujo se vrti doma, Fata mu otvori vrata, a Mujo pravo na zemlju. Ko mrtav.
Preskoći ga Fata i trkom preko dvorišta prema Hasinoj kući.
Hasane, Hasane,.....riknuo Mujo konačno!
Došao Hasan i kaže:
-Jes valah,...... umro Mujo.
- Šta ću mu obući za pogreb, jadna.
-Obuci mu ono lijepo odjelo, šta ste ga kupili onomad
kada ste bili u Trstu
- Nisam luda. To češ ti nositi. Biti će za njega dobra i ona stara trenirka.
- Šta da mu obujem na noge, jadna.
-Pa obuci mu one lijepe cipele, šta ste kupili uz odjelo.
-Nisam poludila. Tebi će tebi dobro stajati uz odjelo. Biti će za njega dobre i one stare adidasove tenisice.
Obukli Muju u trenirku i tenisice, stavili ga u lijes......... i krenuo pogreb.
Ide Fata za lijesom i misli se: Morala bi ja malo zaplakati i zalelekati. Ipak je tu Mujina obitelj koja sve gleda.
Počela Fata plakati i lelekati iz svega glasa:
- Mujo; Mujo ....ostade ja sama,....kuda te to nose?
Mujo digne poklopac na lijesu i javi se:
-Na olimpijadu, pizda ti materina.


registracija
15/10/09

deus, 29.08.11. 10:34

laudate, molim te nemoj se praviti grbav. velika je razlika izmedju vjere i religije, jerbo je religija posve nepotrebna za vjeru. nije mi jasno zasto bi svemogucem bogu, koji je sve stvorio, bili potrebni posrednici u obliku bilo kakvih svecenika. druga je stvar to sto je svako poimanje boga prozeto raznoraznim religijskim naucavanjima, tako da nas um ne moze niti poceti razmatrati o bogu, a da to nema neku religijsku podlogu. i ne, to nije dokaz da su religije super, nego upravo suprotno. buduci da su religijski naucitelji nevjerodostojni do krajnjih granica, a ja iako svjestan toga ne mogu razmatrati boga van tih okvira koji su duboko usadjeni u nasu kulturu, o njemu niti ne razmisljam. i opet ponavljam, siguran sam jedino u to da nije takav kakvim ga religije predstavljaju, jer sve religije stvaraju bogove na nasu sliku, iako se tvrdi suprotno. pocevsi od grckog panteona, pa do katolickog panteona (bog otac sin i duh sveti, gospa, sveti ante, sveti franjo...i ostala "mini" bozanstva kojima se molite, jer je bog valjda gluh dok mu oni ne prenesu vase molitve i ne zauzmu se za vas?!)


registracija
1/3/11

Laudate, 29.08.11. 11:27

@deus
bolje je praviti se nego biti grbav.

Ako dobro shvaćam tvoju dvojbu ne razmiješ čemu institucija Crkve kad možeš vjerovati i bez nje.

Pokušaj razmišljati ovako:
"Što će mi institut države?".
Sam možeš obrađivati zemlju i živjeti od svoga rada, opaliti šamar onome koji je tebi opalio, platiti učitelja koji će podučiti tvoje dijete nekoj vještini, platiti liječenje itd.

Sve to možeš obaviti direktno bez posrednika (države) i proći jeftinije nego da ti svaki mjesec država uzme još jednu plaću za sve to.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.08.11. 13:46

Je,Laudate,što jest,jest.U crkvi je moljenje plafonu ipak nekako svečanije,akustično je pa imaš dojam da si puno bliže Bogu.U kuhinji ili na travnjaku nije ni blizu takav osjećaj.Tu se molitva rasprši,ne dopire visoko.U crkvi je fokusirano i to je to.Tu si u pravu.Ako se molitva ispuni,onda je to dokaz da ima Boga,a ako ne,onda Bog nije uslišio molitvu pa ideš ispočetka.


registracija
1/3/11

Laudate, 30.08.11. 14:39

Je, lolobrigita.... nije mi baš jasno kako si došla do zelene livade..... al što jest, jest.
Sve je OK.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 31.08.11. 13:01

Možete misliti kako su se osjećali Galilei ili Bruno.Znali su i tvrdili da je Zemlja okrugla,da se vrti oko Sunca.S druge strane su imali gomilu ovakvih kao Laudate koji su tada,na nesreću,imali presudnu moć nad njihovom sudbinom.
To ti mi,moj dragi Laudate,upravo i govorimo.Zemlja je okrugla i vrti se oko Sunca,a ti nikako da shvatiš.


registracija
1/3/11

Laudate, 31.08.11. 14:27

@lolobrigita,
mora da je lijep osjećaj kad ti prošlost počinje od jutros i nitko ne može uspoređivati tvoje stavove od prije petsto godina.

Možda su upravo tvoji preci sudjelovali u progonima vještica.
To ne znači da su oni bili svećenici. Ne nikako. Civilni sudovi su sudili, jednako kao i građani prijavljivali.
Nema tu velike razlike u odnosu na danas ili do prije 20 i 50 godina. Nekome smetaš ili se želi dodvoriti vladajućima i svoju pravovjernost dokazuje izmišljajući osude drugih npr da je narodni neprijatelj, neprijatelj socijalizma, danas bi to bilo homofob i slično.


registracija
15/10/09

deus, 02.09.11. 10:30

dobro da si to napomenuo, jer, po cijem nauku su ti "svjetovni" sudovi osudjivali vjestice? tko je prosuo tu pricu? i progone zidova kao unutarnjih neprijatelja? no, najzanimljivije mi je kada netko brani crkvu time da i drugi grijese. po milijunti put: da, grijese, ali se za razliku od crkve ne drze kao bogom dani. shvati to vec jednom, i upravo zbog toga se na grijehe crkve gleda drugacije nego na grijehe svjetovnih struktura. i treba, jer dok oni broje tudje grijehe, svoje marginaliziraju.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.09.11. 10:42

Joj, desu
daj molim te prouči malo progone vještica.

Nije se Crkva time bavila. Inkvizicija je progonila one koji su bili sumnjivi sa stanovišta doktirine vjerskog učenja a vještice su bile stanje duha društva i društvo se time bavilo.
Pod tim mislim građani se međusobno prijavljivali a sudovi sudili. Uloga svećenika je tu identična kao i danas, dušobrižnici prisutni u vojsci, policiji, zatvorima, bolnici itd.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.09.11. 14:19

Sic,sic,Laudate.Rekao si otprilike da su nacisti koncentrirali Židove koji su logorovali.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.09.11. 15:05

@lolobrigita
Hik Rodus hik Salta.
Spominjući 2.sv. rat sigurno na umu imaš i ateističke metode afirmacije materijalističko-marksističkog pogleda na svijet koje je provodio Staljin, zatim Tito i ostali. Koncentrirali su koncentrirali, a bilo ih je puno koji su logorovali.

Ah da ne zaboravim. U pravu si ateist Hitler je uvelike prakticirao koncentriranje


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.09.11. 12:46

Staljin i Hitler ateisti!?Oba imali brkove.Kao i Husein.
Kladim se,Laudate,da ne znaš da je Staljin završio sjemenište i trebao biti pravoslavni redovnik,a Hitler da je rođen u katoličkoj obitelji,slušao vjeronauk, išao u crkvu.Ne znaš da je na kopčama nacista bilo urezano:Gott mit uns" (Bog s nama).
Hitler je sam sebe vidio kao kršćanina i puno puta to rekao.
Jasno,nije mogao ,tako zao,biti kršćanin,zar ne?Morao je biti ateist.Je li tako?Poanta je u tome je li bio zao ili dobar.Nema nikakva dokaza da ateizam utječe na ljude da čine zlo.Što se ne bi moglo reći za religioznost.
Malo pročitaj o Hitleru,pročitaj njegovu knjigu pa ćeš vidjeti koliko ne stoji teza o njemu kao ateistu.Dapače.Zločest,bolestan,religiozan,to da.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.09.11. 13:00

Treba li ti pobrojati direktne žrtve kršćanstva,jednih prema drugima.Katolika protiv protestanata, pravoslavaca.Najčešće katolici protiv drugih.Valjda je vaš Isus najjači,najpametniji,najzgodniji.S vama nešto duboko nije u redu.To mi liči na kanibalizam.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.09.11. 13:00

@ lolobrigita
gore navedeni iz plejade ateista nisu rođeni kao ateisti. Roditelji su ih krstili, upoznali su vjeru a ipak su se okrenuli protiv nje, svi odreda. Jednako kao i mnogi danas. Uostalom i ti si možda krštena a ipak si se okrenula protiv.

Staljin je bio Titov učitelj kako se obračunava sa crkvom,
Hitler je imao plan obračunati se sa Crkvom ali srećom nije stigao jer je imao suviše problema na bojištima.
Istini oni su zloupotrbljavali religiju ili su to pitanje zaobilazili dok nisu dobili potpunu vlast a tada su se okrenuli protiv nje jer im je smetala u njihovoj diktaturi.
Sebe su stavljali na mjesto koje pripada Bogu. Bili su gospodari života i smrti.
To je problem ateizma, nastoji izgurati Boga a zatim na njegovo mjesto staviti čovjeka koji u pravilu za kraju završi kao diktator od gore navedenih do Kim Il Sunga, Gadafija danas.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.09.11. 13:12

@ lolobrigita
ako netko čini zlo, a kaže da je vjeruje u Boga ne govori istinu. Možda i vjeruje ali Ga ne poštuje, ne slijedi Isusov nauk.

Problem ateizma je da nema taj korektiv. Sam je sebi mjerilo stvari i lakše sklizne u zlo.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.09.11. 15:58

Laudate,opet pila naopako.
Kao prvo,ni krštena ni ostalo,hvala Bogu.Kod tebe imamo slučaj koji si opisao.Roditelji su izabrali vjeru za tebe,ne ti.Nisu te pitali,samo su te krstili.Ti nisi katoličko dijete,nego dijete katoličkih roditelja.Slučajno,dakle,nisi musliman ili pravoslavac.Ljudi se ne rađaju religiozni.
Da si se rodio nešto istočnije sada bi možda vozio kamion pun eksploziva vičući "Alah ekber".
Po tebi je problem ateizma što nema korektiv pa lakše klizne u zlo?
Znači li to da religija ima korektiv pa teško kliže u zlo?Odakle onda toliko zločina u ime Boga?
Znaš,ta teorija da je dobro vezano uz vjeru,a zlo uz ateizam,nije samo smiješna nego je i vrlo uvredljiva,a dolazi iz vatikanske kuhinje.
Ponavljam misao da će uvijek dobri ljudi činiti dobro,a zli ljudi zlo.Da bi dobri ljudi činili zlo,potrebna je religija.
Nije se jedanput dogodilo da se ljudima,u osnovi dobrima,religijom ispere mozak do te mjere da će učiniti strašna zla vjerujući da čine dobro.Nisu oni odbacili Boga,naprotiv,oni misle da su mu još bliži.To je opasnost religije,kad je čovjek spreman ubiti vjerujući u Boga I to iskreno.Možda i jače od tebe.
I sam znaš koliko pogubna religija može biti kod nekih ljudi koji su spremni ubiti i sebe i druge.
Ateizam je loš zato što promiče razmišljanje,kritiku teorija,traži dokaze?Ne razumijem čemu povika na ateizam.Jesi li ikada čuo za ateistički fundamentalizam,fanatizam?Ja ne.Ili da je neki ateista ubio nekog zbog svog ateističkog uvjerenja?

Svi misleći ljudi su ateisti.
ERNEST HEMINGWAY


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.09.11. 16:10

Evo još ovo pa ću za sada prekinuti korespodenciju s tobom.
Nitko se ne mora ispričavati zato što je ateist. Upravo suprotno, na to se može biti ponosan, stajati uzdignute glave prema dalekim obzorima, jer ateizam uvijek ukazuje na zdravu neovisnost duha i, dapače, na zdrav duh. Mnogi ljudi znaju, duboko u svojoj duši, da su ateisti, ali se to ne usuđuju priznati svojim obiteljima pa čak, u nekim slučajevima, ni sebi samima. To je dijelom zato što je sama riječ “ateist” ustrajno pretvarana u užasnu i zastrašujuću etiketu.
Slično podjeli na dobre i zle ljude,iste možemo dijeliti i na poštene i nepoštene.Niti jedno od toga nema veze s vjerom ili nevjerom.
Eto,do novog Beckovog članka,ostani mi zdrav i veseo.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.09.11. 16:12

Lolobrigita,
konačno sam shvatio:
Svi ljudi koji ne vjeruju u Boga a bave se humanističkim idejama i radom i čine dobro su pravi ateisti.

Svi ljudi koji ne vjeruju u Boga a čine loše poput recimo crvenih kmera oni su ateisti izopćenici i ne računaju se u ateiste.
Zgodno, zgodno.

Priznajete one koji odgovaraju imidžu koji gradite o sebi, a odbacujete sve ostale.
I to je također odlika ateističkog pristupa.
Odbacili ste i Boga a kako nećete čovjeka.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.09.11. 16:58

Lolobrigita,
nisam vidio da se odjavljuješ od daljnje diskusije.

Zahvaljujem na razgovoru i neka te dragi Bog čuva i zaogrne svojom milošću.


registracija
12/1/11

siziff, 04.09.11. 09:34

LAUDATIĆ@


Ovakav sataraš od istine može učiniti samo Laudatić


...."Nije se Crkva time bavila. Inkvizicija je progonila one koji su bili sumnjivi sa stanovišta doktrine vjerskoga učenja, a vještice su bile stanje duha društva i društvo se time bavilio"......

Na ovakve stupidnosti i najekstremnije laganje čovjek se nebi trebao niti osvrnuti, no ipak:

Laudatiću, sve je jasno i ponovljeno bezbroj puta; inkvizicija je bila pod isključivom upravom-jurisdikcijom Crkve, kao šta je Udba bila dio državnog komunjarskog aparata, pod isključivim nadzorom i upravom KPJ, koja je progonila, zatvarala i mučila sve kontra misleće protivnike doktrine komunjarsko-marksističkog učenja, infiltrirajući svoje udbaške žbire u sve pore društva, stvarajući na taj način ozračje i stanje duha, koje je rezultiralo bezbrojnim sudskim procesima koje je spravodio "društveni"- službeni - sudački aparat.

Već duže vrijeme pokušavam napraviti tvoj "portret".
Sada dodajem par (crnih) poteza koji govore da ti ipak nisi božji sluga, tj izučeni pop
Skoro sa stopostotnom sigurnošču tvrdim: obični najamnik sa strane Kaptola (kojemu dobro ide destruktivno pisanje), a koji po broju ispisanih rijeći-redaka-kartica dobiva vrhunski honorar.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.09.11. 10:18

@ E moj siziffe,
od agresivnih ateista i ne očekujem drugo nego "drž' te lopova".

Cijelo jedno stoljeće pravite horor mit od inkvizicije bez pozivanja na činjenice jer vam ne idu u prilog.

Španjolska inkvizicija koja je bila najaktivnija, najokrutnija i djelovala od 16-og stoljeća nezavisno od Vatikana za 500 godina imala je 125.000 procesa od kojih je 1% (1250) završio smrtnom presudom tj u prosjeku 2,5 smrtne presude godišnje.

Sad se vrati u 20 stoljeće i osude za "neprijatelje naroda, socijalizma" ili danas u ime zaštite demokratskih vrijednosti čine se razne brutalnosti i pogubi puno više ljudi od Afganistana, Iraka i širom svijeta.

Ako ti je stalo do istine i ako si principjelan razmišljaj i piši o svemu tome i ne budi ateistički taliban koji fanatično ide u boj protiv Crkve.


registracija
12/1/11

siziff, 04.09.11. 15:11

LAUDATIĆ@

Eeeeee.... moj jeftini opsjenaru!

Samo u Njemačkoj je između 1450g. - 1550g. pogubljeno tj. spaljeno sto tisuča "vještica"

Plamtjele su (cca) tri dnevno i to jedino iz razloga šta su imale nekretninu na koju je Crkva bacila oko ili su bile lijepe, pa ih je trebalo tjedan dana prije spaljivanja sadistički silovati, kako bi i same poželjele vlastitu smrt.

Sada, par stolječa kasnije, za te nekretnine izvjesni Laudatići govore i pišu; sve je to Crkva dobila darivanjem i oporukama- HE HE

Istim riječima smo već kontrirali jedan drugome pred kratko vrijeme. Samo ti dereš svoju kozu opetovano pa opetovano, po stoti puta.
Valjda se ponavljanjem množe kartice ispisanoga teksta a Bozyu je tako svejedno koliko će IZ PRORAČUNA PLATITI TVOJ SKROMNI I BOGOBOJAZNI HONORAR


registracija
1/3/11

Laudate, 04.09.11. 15:36

@ siziffe,
ove tvoje brojke me podsjećaju na srpskih 1,700.000 u Jasenovcu.
Nema veze što je to broj ukupnog demografskog gubitka za 2.sv. rata u Jugoslaviji u koji ulazi 600.000 protjeranih Nijemaca, Blajburg, sva bojišta i svi mrtvi, za njih je to 1,700.000 i gotovo.

Isto tako za tebe ovih 100.000.
Ne shvaćam, za vrijeme 500 godina inkvizicije u cijeloj Europi je stradalo manje od 80.000 od toga najviše u Njemačkoj oko 25.000.

Ti sada Tvrdiš samo u Njemačkoj 100.000.
Odluči se ili ti je stalo do istine i možemo razgovarati ili do opsjenarstva ali tada biraju drugog sugovornika.


registracija
12/1/11

siziff, 04.09.11. 15:56

LAUDATE@

Čije podatke koristiš?

Ako koristiš podatke maloga Mikice od kaptolskih vrata ili frizirane podatke sa vjerskih stranica Wikipedije, onda nije čudno, jer po njima; žrtave stradale od ljubavi spram bližnjega, su skoro indentične žrtvama od diureje, pa ih ima daleko, daleko manje nego šta govore mrzitelji svega crkvenoga.
----------------------------------------------------------------------------------
Bertrad Rassell: "Nauka i religija" od 1450 g.-1550 g. 100.000 spaljenih LJUDI
Nemogu trenutno naći knjigu, naveo bi ti godinu izdanja, od koga izdana i broj stranice gdje je citirana suma.
Nije problem da to dobiješ kasnije.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.09.11. 16:07

@siziff
za brojku od 1,700.000 imaš barem nekoliko autora koji je navode, ali to ne znači da je podatak točan.

Papa I.Pavao II osnovao je komisiju od 50 istraživača koji su imali pristup u tajni arhiv i detaljno proučili sve u vezi inkvizicije. Svoje izvješće prije par godina su objavili na 800 stranica.

Neću poreći, ali možda je tvoj Rassell stvarno bolje informiran od Crkve.

S ovim komentarom bih završio svoje sudjelovanje na ovu temu jer smo se počeli ponavljati.

Sad kada si me razotkrio idem na Kaptol raskinuti ugovor o poslovnoj suradnji. Moram ih uhvatiti prije večernje mise.
... Žurim..... Bog


registracija
12/1/11

siziff, 04.09.11. 16:12

Lapsus linqe: BERTRANDA RUSSELLA


registracija
12/1/11

siziff, 04.09.11. 18:09

Laudatiću!

Možda je moj B. Russell manje informiran od Crkve, ali je zato Crkva daleko lažljivija

P.S
Pozdravlja vas sve skupa her Cucek i frau Brajsa, osobe koje bi mogle biti krunski svijedoci o iskrenosti i dobronamjernosti crkvene bratije, kao glede pedofilije tako i glede svih ostalih podataka koje izlaze iz vatikanske alkemičarske kuhinje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika