22.08.2011. / 10:23

Autor: Deutsche Welle

Sex kao siguran put do uspjeha

Charlotte Roche, Britanka koja živi u Njemačkoj, već je svojim prvim romanom podigla sve na noge. I sa drugim, koji je upravo izašao, ona ponovo ruši tabue.

Charlotte Roche (Foto: Wikipedia)Charlotte Roche (Foto: Wikipedia)„Vlažni predjeli" Charlotte Roche, provokativna knjiga o seksualnosti jedne 18-godišnje djevojke je 2008. godine bila bestseler. Riječ je o iznenadnom uspjehu na koji nitko nije računao. Charlotte Roche je u to vrijeme bila poznata voditeljica njemačkog glazbenog kanala „Viva". Sada je napisala i drugu knjigu. „Molitve u krilu" naslov je njenog novog romana. Još prije izalaska knjige iz tiska moglo se čuti kako Charlotte Roche ovaj put ruši jedan od posljednjih tabua - sex u braku.

Radnica u robnoj kući "Dusman", jednoj od najvećih knjižara u Berlinu, vuče kolica sa velikim sivim plastičnim kartonima, kako bi dekorirala izlog. I ovdje će postaviti novu knjigu Charlotte Roche , u drugim dijelovima knjižare je već izložena.

"Nalazimo se točno na ulazu, potrošači odmah po ulasku dolaze do "premium" police, koja donosi najveću zaradu. Do jutros se ovdje nalazilo sedam naslova, koje smo dobro prodavali. Kolegica je sve to skinula i postavila 150 primjeraka nove knjige Charlotte Roche."

Nema mjesta za druge

Bianca Kremer je imala prilike vidjeti kako nastaju bestseleri. Velika je rijetkost da se na najreprezentativnijem stolu izloži samo jedna knjiga. Rijetka je i činjenica da je unaprijed rezervirano 1000 primjeraka nove knjige Charlotte Roche. U pitanju je bestseler u najavi, pokušaj da se ponovi uspjeh debitantskog romana, koji je prodan u dva milijuna primjeraka. Tiraža nove knjige je 500.000 primjeraka, najveća ikada, kada su u pitanju njemački autori. Da li će se ispuniti očekivanja izdavača i knjižara? Bianca Kremer misli da hoće. Ona očekuje da će se do kraja radnog vremena prodati više stotina primjeraka. Kremer kaže da neće biti lako ponoviti uspjeh, koji je Charlotte Roche imala sa prvom knjigom: „Vlažni predjeli su zaista predstavljali veliko iznenađenje. U njima je bivša tv voditeljica prešla preko svih tabu tema i pisala o stvarima na način, koji zaista nismo imali prilike često čitati. Međutim, sada nema više tog efekta iznenađenja."

Iznenađenje je bilo utoliko veće, jer se u recenzijama dovodilo u pitanje da li se ta knjiga o depilaciji i hemoroidima uopće može nazvati literaturom. Veliki broj čitatelja je dijelove knjige nazvao odurnim. Ipak, danas, u knjižari nitko od posjetitelja ne želi reći da li je kupio ili čitao "Vlažne predjele". A i o „Molitvama u krilu" nitko neće ništa reći, barem ne u mikrofon. Oni koji su to učinili, bili su prilično neodređeni i suzdržani:

„Uzela sam knjigu samo zato što se nalazi na centralnom mjestu. Čitala sam da je autorica izdala i drugu knjigu."
"To je ljudska potreba za senzacijom, kada se pojavi nešto novo, nešto neočekivano, onda želimo tome prisustvovati i naravno pročitati."
"Čula sam za nju, ali nisam neki ljubitelj, prvu knjigu sam samo prelistala i imala sam dojam da po svaku cijenu želi provocirati, iako nema nešto bitno za reći. Pitam se što još može da se desi?"

Prvo sex, pa psihička drama

"Molitve u krilu" djeluju kao "odrasli" nastavak "Vlažnih predjela". Čini se da se taj dojam želio ostaviti i prilikom dizajna korica: Prva knjiga je imala korice pink boje, dok su korice nove knjige bordo. Protagonistkica je žena, 30 godina, udana sa dvoje dece. Prva rečenica ispunjava očekivanja ljubitelja prve knjige, citat: "Kao uvijek prije seksa uključili smo električnu deku za grijanje u krevetu."

Nastavak traje petnaestak strana i na vrlo neukusan i detaljan način opisuje seksualni čin jednog bračnog para. Ali onda prestaje opis tjelesnih ekscesa i kreće opis duševnog stanja protagonistice pod imenom Elizabet, koja se svima pokušava dodvoriti: mužu, kćeri i svom terapeutu. Elizabet samu sebe opisuje kao "teroristicu odnosa".

Knjiga "Molitve u krilu" može se uporediti sa dnevnikom žene koja se nalazi na psihičkom dnu i piše knjigu u okviru zadate terapije. Glavna tema romana je trauma. Na dan Elizabetine svadbe u prometnoj nesreći poginula su joj tri brata, a majka je preživjela teške opekotine.

Nakon iznenađujućeg uspeha "Vlažnih predjela" nitko nije vjerovao da će 33-godišnja, atraktivna i glasna, Charlotte Roche napisati drugi roman. Autorica je nedavno za Spiegel rekla da je ta činjenica natjerala da se dodatno potrudi, uprkos tome što sebe ne vidi kao spisateljicu nego kao prevaranticu. Njena provokativna knjiga će sigurno dobro uzdrmati literarno tržište. Uostalom, knjiga "Molitve u krilu" je još prije nego što je objavljena, podijelila čitatelje i kritičare.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 22.08.11. 11:43

Sve mi se čini da je jacajaca na sličan način ušla u politiku,


registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.08.11. 12:50

Mislim da je odvratno nazvati citaoce "potrosacima", a o pisanju knjiga govoriti o "trzistu". Kao da je u pitanju mleko, a ne knjiga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika