22.08.2011. / 11:54

Autor: Deutsche Welle

Hakeri za Siriju – Rat protiv Asada na internetu

Protesti u Siriji se ne održavaju samo na ulicama. Hakeri najavljuju vladi u Damasku i rat preko interneta i pomažu da informacije o pobuni protiv režima stignu u inozemstvo.

Sirijskim hakerima pomažu kolege iz EuropeSirijskim hakerima pomažu kolege iz EuropeMeđunarodna zajednica trenutno zahtijeva uvođenje embarga na uvoz oružja i traži okončanje nasilja protiv demonstranata u Siriji. Procjenjuje se da je od ožujka, kada su počeli protesti protiv predsjednika Bašara al Asada, život izgubilo oko 2000 osoba. Sirijsko vodstvo je, baš kao i prethodno u Egiptu i Tunisu, na proteste reagiralo ne samo nasiljem, već i strogim nadzorom građana i cenzurom interneta. Ipak, ove vlade nisu računale sa sljedećim: da će im međunarodni internet-aktivisti najaviti svojevrsni rat.

Od početka Arapskog proljeća hakeri iz cijelog svijeta su na čitavom Srednjem istoku izgradili sisteme pomoću kojih ne samo građane u regionu, već i izvan njega, informiraju o antirežimskim protestima. Kada je egipatska vlada blokirala pristup internetu aktivisti okupljeni oko organizacije „Telecomix" su pomogli stanovnicima Egipta da preko posebnog modema održe vezu sa svijetom. Okupljeni oko „Telecomixa" navode da je ovo platforma koja omogućava hakerima širom svijeta da rade na ostvarenju nekog zajedničkog cilja.

Kontrole na sve strane

Distribuirati video zapise protesta i uopće pružiti informacije o antirežimskim protestima u Siriji je osobito komplicirano jer vlada u Damasku vrlo oštro nastupa protiv svakog takvog pokušaja. Vrlo je opasno objaviti samo jednu fotografiju ili video ili čak voditi telefonski razgovor u kojem se spominju protesti.

„Sirijska vlada i obavještajne službe koriste krizu kako bi proširile svoju kontrolu nad onim što mi govorimo i mislimo," kaže jedan od sirijskih demonstranata koji je želio ostati anoniman. On navodi kako iranski eksperti pružaju pomoć režimu pri špijuniranju pobunjenika.

„Kada uhite jednog pobunjenika oni ga mučenjem prisile da otkrije svoje šifre za e-mail i Facebook. Na taj način ostvaruju kontakt sa ostalim pobunjenicima," navodi ovaj mladić.

Sirijka Maha Abu Shama, članica Amnesty Internationala, tvrdi da vladajuće strukture imaju i vlastite posebne accounte na socijalnim mrežama.

„Kada se ljudi na društvenim mrežama kritički izraze o vladi, oni potom bivaju uhapšeni, a njihove kritičke izjave bivaju iskorištene kao dokazni materijal," kaže Abu Shama.

Međunarodna udruga hakera „Telecomix" nudi sirijskim pobunjenicima konkretne savjete kako da ostvare sigurniju komunikaciju na internetu. Stephen Urbach iz „Telecomixa" objašnjava osnovna pravila: „Pravilo sigurnosti broj jedan je ako je moguće uvijek koristiti https-veze. Ako želimo chatati sa ljudima onda treba koristiti Instant Messaging-Program sa OTR-om, to znači off the record funkciju kako bi se komunikacija šifrirala," kaže Urbach. U slučaju korištenja e-maila potrebno je koristiti programe kao što su „Pretty Good Privacy" ili „Tor" da bi se sakrili tragovi na internetu.

Samo novi izazov

Sirijska vlada doduše nije još uvijek u potpunosti blokirala korištenje interneta. Situacija je različita od grada do grada. No, veze su najčešće nesigurne i ponekad su satima prekinute.

S obzirom na to da je vlada u Damasku uvela blokadu vijesti, a inozemni novinari ne smiju ući u zemlju vrlo je teško saznati što se u zemlji događa. No, za okupljene oko „Telecomixa" je to samo novi izazov. Oni su pomogli u distribuciji amaterskih video snimaka na internetu kako bi omogućili da svijet vidi da policajci napadaju demonstrante koji mirno prosvjeduju i pucaju na njih. Članovi Telecomixa se pri tome nisu samo potrudili da video snimak bude emitiran izvan Sirije, već i da oni koji su ga proslijedili ostanu anonimni.

Asim El Difraoui iz njemačke Fondacije za znanost i politiku smatra da hakerski savezi kao što su „Telecomix" i „Anonymous" imaju veliki utjecaj na Srednjem istoku. „Anonymous" je doduše u prošlosti dospijevao na naslovnice zbog svojih upada na web stranice različitih tvrtki. No, njegovi članovi su upali i na službene stranice tunižanske vlade i sirijskog ministarstva obrane.

„Anonymous nije tako destruktivan kao što se općenito misli. Članovi ove grupacije iz Francuske su primjerice pomogli svojim tunižanskim kolegama da održe vezu sa vanjskim svijetom," kaže El Difraoui.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika