22.08.2011. / 14:53

Autor: Hina

Nije baš ohrabrujuće: I brak i razvod potiču debljanje

I stupanje u brak i razvod mogu potaknuti dobivanje na težini, navodi se u istraživanju američke udruge sociologa, koje u ponedjeljak prenosi BBC.

Svaka treća žena udebljat će se nakon vjenčanjaSvaka treća žena udebljat će se nakon vjenčanjaI stupanje u brak i razvod mogu potaknuti dobivanje na težini, navodi se u istraživanju američke udruge sociologa, koje u ponedjeljak prenosi BBC.

Rizik dobivanja kilograma postoji dvije godine nakon ulaska u brak ili nakon razvoda, navodi se u istraživanju. Američki sociolozi sa sveučilišta u Ohiou pratili su 10 tisuća ljudi u razdoblju od 1986. do 2008. i bilježili promjene u njihovu indeksu tjelesne težine (BMI) u odnosu na bračni status.

Kada su eliminirali sve ostale moguće čimbenike za debljanje, zaključili su da postoji povećani rizik za dobivanje na težini na početku braka ili nakon razvoda.

Najugroženija su skupina novovjenčane žene. Njima je rizik za dobivanje na težini 33 posto viši. Kod muškaraca u istoj situaciji taj je rizik povećan za 28 posto.

Kad su u pitanju svježe razvedeni, rizik je podjednak i ženama (22 posto) i muškarcima (21 posto).

Ipak, u većini se radi o malom višku kilograma, iako ima i onih kod kojih se radi o debljanju do mjere koje predstavlja zdravstveni rizik.

"Sve bračne tranzicije predstavljaju šok za težinu. To su velike promjene u nečijem životu i mogu promijeniti životnu situaciju i vrstu hrane", zaključili su sociolozi i nutricionisti.

Vezane vijesti

Nevjerni muževi imaju veće izglede za infarkt

Nevjerni muževi imaju veće izglede za infarkt

Muškarci koji varaju svoje supruge imaju veće izglede pretrpjeti srčani udar od onih koji ostaju vjerni, pokazalo je novo talijansko istraživanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika