Objavljeno u Nacionalu br. 823, 2011-08-23

Autor: Ivan Pandžić

Nacional otkriva:

Zakon na pauzi: Vladin dar kriminalcima

Državni odvjetnici, policija i sudovi nisu spremni na to da se od 1. rujna primjenjuje novi zakon o kaznenom postupku, što će izazvati veliki kaos u pravosuđu

Počinitelji kaznenih dijela, od obiteljskih nasilnika pa do ubojica i pljačkaša, mogu računati na višemjesečni predah od kaznenog progona, a uz dobrog odvjetnika velika je vjerojatnost da će biti i oslobođeni ako se on pokrene. Razlog je nespremnost Državnog odvjetništva, policije i Ministarstva pravosuđa na primjenu novog zakona o kaznenom postupku od prvog dana rujna.

Dvije godine i devet mjeseci imala je Vlada da osigura 171 milijun kuna za zapošljavanje i edukaciju ljudi, te adaptaciju i opremanje prostora da bi se Zakon mogao provoditi, ali to uglavnom nije učinjeno. Nakon što je potkraj 2008. Zakon usvojen i usklađen sa zakonodavstvom EU, zaboravilo se na nužnu prilagodbu onih koji ga trebaju provoditi. Državno odvjetništvo, koje od istražnih sudaca preuzima vođenje istrage i prikupljanje dokaza u kaznenim predmetima, bit će zatrpano stotinama novih postupaka za koje još nije ekipirano i opremljeno.

Zakon o kaznenom postupku jedan je od najvažnijih zakona u svakoj državi. On je poveznica između ustava kojim se jamče prava i kaznenog zakona kojim se nameće što je zabranjeno činiti i propisuju kazne. Izmjene koje stupaju na snagu 1. rujna najveće su u povijesti modernog hrvatskog zakonodavstva: potpuno se mijenjaju cijeli postupak i pravila u iznimno kompliciranom zakonu koji sadrži oko 600 članaka. "Nepripremljenost državnih odvjetništava i policije imat će nesagledive i katastrofalne posljedice", kaže poznati kaznenopravni odvjetnik Branko Šerić.

Državnim odvjetnicima i policiji dane su veće ovlasti, kao što ih već ima USKOK u svojim predmetima. Naš kazneni postupak sad će biti sličniji onomu što gledamo u američkim pravnim serijama i filmovima. Postoje i optužna vijeća i unakrsna ispitivanja. Državni odvjetnik i policija moraju tijesno surađivati, a državno odvjetništvo odlučuje hoće li neki slučaj biti odbačen ili prihvaćen i izdaje naloge policiji što sve treba obaviti, a cijeli bi postupak trebao biti djelotvorniji i brži u prikupljanju dokaza. "Međutim, to ima svoju cijenu. Nedostatak prostora, opreme i kadrova već sada daje osnovu za tvrdnju da će za sva državna odvjetništva nastupiti poteškoće. Bez ispunjenja tih preduvjeta Državno odvjetništvo ne može preuzeti odgovornost za primjenu Zakona i njene štetne posljedice", eksplicitno je pisao lani Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, u svom izvješću Saboru. Uzalud. U izvješću koje je Sabor usvojio Bajić na sedam stranica upozorava da se ništa ne radi, odnosno da Ministarstvo pravosuđa nije osiguralo novac i uvjete za primjenu Zakona.


A od 2009. do 1. rujna ove godine postupno je trebalo uložiti 60 milijuna kuna u državna odvjetništva. Prema zakonu, treba zaposliti 25 zamjenika županijskih državnih odvjetnika i još 20 savjetnika, 10 zamjenika u općinskim državnim odvjetništvima, 40 kriminalista, 20 daktilografa. U složenim postupcima treba formirati timove i educirati nove ljude, inače će rezultat biti greške koje rezultiraju obustavom postupka. Bajić navodi da je krajnji rok za zapošljavanje prvo tromjesečje ove godine. Međutim, izdvajanja za plaće državnih odvjetništava u proračunu Ministarstva pravosuđa u odnosu na 2009. smanjena su umjesto da su povećana za 52 milijuna kuna, koliko je propisano pri donošenju Zakona. Unatoč tomu, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je novac osiguran i da će zaposliti potrebne ljude. Na naš službeni upit koji smo poslali DORH-u i Mladenu Bajiću on ništa nije htio odgovoriti, nego nas je uputio na Ministarstvo pravosuđa - jasno mu je da bi pred izbore time priznao da pada jedna od najvažnijih agendi HDZ-ove vlade - borba protiv kriminala.

Zato je glavni državni odvjetnik u svom izvješću nesmiljeno kritizirao Ministarstvo pravosuđa, koje mu nije osiguralo ulaganja potrebna za provedbu Zakona. Po novom zakonu, svi svjedoci i osumnjičenici moraju se snimati, za što je trebalo urediti 30 prostorija i nabaviti opremu vrijednu 4,2 milijuna kuna. Ukratko, državna su odvjetništva trebala dobiti 30 soba s opremom poput one koju ima USKOK, kako bi u veoma kratkim rokovima koje propisuje zakon mogli ispitivati. U ovoj godini je trebalo nabaviti i po 20 automobila, laptopa, uređaja za snimanje, mobitela, pisača. "Oprema je zastarjela. Novu treba nabaviti barem četiri mjeseca prije i zaposliti ljude kako bi se mogli pripremiti", piše Bajić. Ministarstvo pravosuđa je tek sredinom lipnja sklopilo ugovor o nabavi opreme za snimanje pa je pitanje hoće li se stići obučiti ljudi koji bi tu trebali raditi. Bošnjakovićevo ministarstvo u tome ne vidi problem i kaže da će do 1. rujna svi dobiti audiovizualnu opremu.

U odgovoru na pitanje o pripremi za primjenu novog ZKP-a, Ministarstvo ne spominje potrebne adaptacije prostora, ali je Bajić i u vezi s tim jasan i tvrdi da bez njih ne može raditi. Od 53 općinska i 20 županijskih odvjetništava, samo oni u Varaždinu i Zlataru imaju adekvatne prostore za istražne centre. Navodi da ih druga nemaju niti je u izgledu da će im biti osigurana. Bajić piše i da su mnoga odvjetništva u komercijalnim, privatnim zgradama, što će stvoriti dodatne teškoće jer je rizično uhićene osobe, osumnjičene za teška kaznena dijela, voditi u poslovnu zgradu na ispitivanje. "Uvijek mogu biti ugroženi životi drugih osoba i mogu se stvoriti uvjeti za bijeg takve osobe" - ta je Bajićeva tvrdnja ostala bez odjeka kod vladajućih. Od svih DORH-ovih zgrada ove se godine adaptira samo centrala u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Ranko Ostojić, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kaže da su zadnje dvije godine upozoravali da je nužno osigurati novac. "Proračunske stavke pokazuju da to nije učinjeno, štoviše, Državno odvjetništvo napuštaju kadrovi i pokreću privatnu odvjetničku praksu. To je neshvatljiva nonšalantnost: kad se jednom donese zakon zbog EU, o provedbi se više ne brine", kaže Ostojić. On napominje da je i dosadašnja praksa USKOK-a, koji za nedjela iz svog djelokruga primjenjuje novi zakon već dvije godine, pokazala probleme. Nema dovoljno opreme, pa ispitivanja svjedoka dugo traju, nema dovoljno osoba koje bi ubrzale procese, a novac za prilagodbu se redovito dobiva od EU, a ne iz proračuna. "Iako se zaklinju u borbu protiv korupcije, mi smo u situaciji da nam rad USKOK-a ovisi o donacijama", kaže Ostojić.
Za razliku od Bajića, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u uvodu svog Izvješća o radu, koje je lani razmatrano u Saboru, nije ni riječju spomenuo novi zakon. Policija je po novom zakonu ključna za njegovu provedbu jer je produžena ruka DORH-a, ali s puno više ovlasti. Ni na naš upit o obavljenim ulaganjima iz MUP-a u roku od šest dana nisu ništa odgovorili. Neslužbeni izvori tvrde da je malo učinjeno. Štoviše, od 2009., kad je trebalo ulagati, u MUP-u se, kao i u ostalim ministarstvima, provode mjere štednje. MUP je, želi li biti iole pripremljen, trebao uložiti 65 milijuna kuna. Trebali su dodatno obučiti ukupno 6000 kriminalističkih policajaca i zaposliti 126 osoba koje bi se bavile provedbom Zakona. Ulaganja u prostore i opremu više su nego zahtjevna. Morali su adaptirati i opremiti čak 207 soba za ispitivanje u policijskim postajama i upravama. Adaptirati je trebalo i još 355 prostorija za zadržavanje uhićenih osoba diljem Hrvatske. Pouzdani izvor iz MUP-a kaže da su u najviše nekoliko postaja adaptirani prostori pa još nema propisanog broja soba za zadržavanje i ispitivanje kako bi se poštovale procedure novog zakona.

Osim što je Ministarstvo pravosuđa trebalo osigurati 60 milijuna kuna za rad državnih odvjetništava, trebalo je osigurati i 25 milijuna kuna u proračunu ove godine za obvezne obrane koje propisuje novi zakon. Također se moralo potrošiti i 18 milijuna kuna za ured savjetnika za žrtve kaznenih djela za koje je propisana kazna dulja od pet godina, te za opunomoćenika koji će pomagati djeci žrtvama kaznenog djela. U Ministarstvu odgovaraju da je novac za obveznu obranu osiguran, a da će savjetnici koji će davati pravnu pomoć žrtvama i opunomoćenici biti imenovani. Navode da su ipak osnovali urede koji pomažu žrtvama osnovnim informacijama i pripremama za suđenje. Ministarstvo pravosuđa navodi i da je do svibnja obučeno 1566 sudaca, policajaca, državnih odvjetnika i odvjetnika za primjenu novog ZKP-a. Najavljuju i nove radionice. Po onome što je Vlada napisala kad je donosila Zakon, taj je broj očito nedovoljan. "Tehnička i kadrovska nepripremljenost", kaže kaznenopravni odvjetnik Veljko Miljević, "uzrokovat će eroziju zakona jer se neće moći pravilno primjenjivati i poštovati svi propisani procesi, pa su lako moguće zlouporabe." Ipak, Miljević ne vjeruje da bi to moglo utjecati na status Hrvatske u monitoringu koji će do članstva provoditi Europska komisija: "I njima je dokaz borbe protiv korupcije količina uhićenih i saznanje da su to omogućile zakonske prilagodbe, a manje je bitno hoće li se Zakon moći provoditi."
Kadrovska i tehnička nepripremljenost samo je posljednji u nizu problema s novim ZKP-om. Već prije su odvjetnici podnijeli ustavnu tužbu da se ukinu dijelovi Zakona koji omogućuju istragu, a da obrana nema uvid u istražni spis.

Tvrdilo se da ZKP omogućuje i torturu, jer se u istrazi mogu iskoristiti i nezakonito pribavljeni dokazi, prikupljeni, primjerice, premlaćivanjem. Prisluškivanje i kontrola elektronske pošte također su dopušteni, ali uz sučevu suglasnost. Policija je trebala sastaviti liste onih koji mogu obavljati novu funkciju istražitelja, a državni odvjetnik može i od tijela državne uprave tražiti da ustupe svoje stručnjake kako bi sudjelovali u istrazi. Sva ta vještačenja i dodatni satovi rada koštaju, a dodatnog novca nema.

Nadalje, o potpuno novom načinu kaznenog postupka treba educirati suce, odvjetnike - a postoji još niz zakona s kojima je on povezan, pa odvjetnik Branko Šerić kaže da bi i inače trebalo vremena za prilagodbe. "Uz tako velike ovlasti policije i Državnog odvjetništva, a uz njihovu nedovoljnu pripremljenost za provedbu zakona, možemo očekivati i brojne žalbe Ustavnom i Vrhovnom sudu za povredu ljudskih prava u kaznenom postupku", zaključuje Šerić. Posljedica je, naravno, oslobađanje osumnjičenika, čak ako i svi dokazi govore protiv njih. Greške u postupku bit će dovoljne.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
10/7/09

Anemona, 23.08.11. 07:17

Ovakva sramotna neozbiljnost moguca je samo u nasoj Hrvatskoj.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 08:52

Anemona, nije točno. U hrvatskoj sve štima, ili bi sve moglo štimati, samo kada bi pravna i đržavna služba radila kako treba.Hrvatski liječnici, inžinjeri, znanstvenici su dobri kao u svim razvijenim zemljama svijeta, postižu puso s relativno malo. Pravo je totalno sjebano, ti kreteni studiraju pravni faks u prosjeku 8 godina!!!! Takvu situaciju ćeš rijetko naći na medicini, FERu, PMFu ili farmaciji.Kosor, Šeks, Đapić, Glavaš, Zoki Milanović su svi završili pravo, sve kreten do kretena, princip je isti sve su ostalo nijanse. Rijetko ces naci nekog s ozbiljnim faksom da pravi budalu od sebe pričajući kao političar.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 09:55

hrvatski pravni sustav povjerovao je sanaderu da je on radeci 5 godina u austriji kao stručnjak za njemačku i talijansku poeziju uštedio nekoliko milijuna eura s kojima je onda u kešu legalno kupio vilu u zagrebu! Koji kreteni rade u u pravosuđu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 09:56

Slično tomu, Mitomir Žužul je zaradio sve što je stekao kao konziltant i predavač psihologije na američkim sveučilištima. Samo kreteni iz pravosuđa vjeruju u to.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 09:59

Hrvatsko pravosuđe vjeruje da javni bilježnici obavljaju težak i odgovoran posao, za koji treba visoko i speccijalno obrazovanje. I shodno s tim javni bilježnici su za svoje tupave pečate plačeni bolje od liječnika. Samo kreteni iz pravosuđa mogu vjerovati u to.


registracija
31/1/10

STTony, 23.08.11. 10:12

ankicascreiber, vidim da imamo identično mišljenje o našim pravnicima i pravosuđu - korumpirana, nemoralna i nesposobna gamad.


registracija
31/1/10

STTony, 23.08.11. 10:13

Hrvatska je najviše taoc nesposobnog, kretenskog i korumpiranog pravosudnog i policijskog sistema. Da oni rade kako treba priča o našoj bananici bi bila poprilično drugačija.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 10:26

Da STTony slažemose.
Za razliku od Anemona, treba prestati jadikovati i pričati kako u Hrvatskoj sve ne valja, sve se ne može, kako je hrvatska banana država. Nije točno, ljudi su i civilizirani, i gotovo svi rade za male novce, i mogu raditi bolje bez puno muke. Treba svim silama udariti po tom smeču koje se nakupilo u pravosuđu, Šeks je glavni pravosudnik u HR pa si ti sada misli. Jasna Omejec, Mato Arlović i Slavica Banić sjede u Ustavnom sudu, taj sud je smijurija. Bivša ministrica pravosuđa Lovrin, je bila glupa kao sobarica, a njena kči dobila je posao sutkinje zbog dobrih gena. Treba jasno reči koje smeče danas uništava Hrvatsku, pravosuđe.


registracija
11/1/10

fluid, 23.08.11. 11:18

ankicascreiber@.Prije svega pozdrav tebi.Mnoge si osobe navela kao primjer gluposti,nesposobnosti,primitivnosti,korumpiranosti i čega sve već ne.Vjerujem da bi bilo lakše nabrojati pozitivne primjere.Njih je toliko malo da bi se takvi trebali u pola dana tražiti svijećom po Hrvatskoj.No u čemu je problem!?Pa u tome da ti ,ili ja-svejedno,prepustimo svoju kuću da nam je vode upravo takvi negativci.E to je učinio upravo hrvatski narod sam.I nije se ništa naučilo ovih 20 godina.Ili je ali su sitne mrvice sa stola tih loših gospodara,ipak pokazale kako je kritična masa glasača u Hrvatskoj,ipak stoka sitnoga zuba.Nije li tome dobrim dijelom upravo tako?I šta sada?Ne vrijedi li pravilo kako narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje,ipak istina?Nažalost jedini odgovor je upravo potvrda takvoga stanja.Lopovi ostaju lopovi jer su to u svakoj prilici ali oni,to jest mi kao glasači,možemo to promijeniti.No to je već jako komplicirano jer zahtjeva dugotrajnu sveopću naobrazbu ovoga naroda u nešto sasvim drugo.A to je višedesetljetni posao.Kako nismo uspjeli u povijesti,od kada je Hrvata,nije vjerovati da će to uspjeti ni u ovom kratkom razdoblju.A do tada je Hrvatska ponovo na rešetu uz takav narod koji bira upravo"od zla oca i od gore matere"sebi za vlast.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 11:56

fluid ne bi se složila s tobom. Pozitivne primjere nije teško nači, hrvatski liječnici, medicinske sestre, jadna žene koje 8 sati stoje i rade za tri tisuče kuna na blagajnama trgovačkih centara i smješe se svakom novom kupcu. Hrvatski profesori u srednjim skolama, znastveni novaci i radnici na sveučilištima koji imaju europsku kvalitetu rada. Hrvatski radnici koje privatnici iskorištavaju, rade svaki dan i sretni su kada dobiju plaču.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 12:00

fluid ne bi se složila s tobom da narod ima vlast kakvu zaslužuje. 90% ljudi u hrvatskoj misli da im nije dana prilika za koga glasati. Sabor ne predstavlja nikoga do same političke stranke. Jaca je premijerka a izgubila je sve izbore na kojima je bila. Vođe stranaka su na čelu stranka do smrti, ili do zatvora. Zato treba jasno i glasno izdvojiti imena ljudih krivi za ovu situaciju, i napraviti što je moguče veći javni pritisak, na granici građanske neposlušnosti. Tako se to riješava u SADu, kada političar uprska čak i malu stvar stvori se toliko pritisak dok čovijek ne kaže odustajem od svega.


registracija
24/3/10

bagsy, 23.08.11. 12:06

Sve ovo je kao vic o muji koji je kartao s engleskom gospodom koja nije pokazivala karte već im se vjerovalo na riječ,onda je muju 'krenulo'.
Tako i mi ,mislimo da imamo vlast i da 'tamo netko' razmišlja umjesto nas i da se slama od toga kako ovu zemlju unaprijediti i poboljšati,kad ono tamo,kako opstati još jedan mandat i ubrati 'tantjeme' za svoja 'autorska' (ne)djela


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.08.11. 12:19

ankicascreiber,u milimetar točno.Reći da nemamo poštenih i pametnih ljudi nije,naravno,točno.Imali smo Gotovca,Supeka npr.Mogu li takvi ljudi dobiti dovoljan broj glasova da bi mogli nešto promijeniti?Teško.To je ono što me jako ljuti kad je naš narod u pitanju.I danas bi HDZ dobio bar milijun glasova. Milijun,ej?Vjerujem da je uzrok u tome što je četvrtina stanovništva nepismeno ili polupismeno.
Značajan utjecaj Crkve na odlučujući postotak glasača također nije zanemariv.To dvoje savršano i uspješno kombinira stranka koja nas evo obdaruje neviđenim dvadesetgodišnjm kriminalom bolje reći veleizdajom.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 13:34

lolobrigita, nije baš sve tako crno. Protiv negativnih djelovanja stranaka i crkve se ne može, i u tome si u pravu. Međutim može se protiv pojedinaca koji predstavljaju negativne vrijednosti sistema. Sjeti se samo jubito Kire, ili Sanadera, ili Kutle, ili Pašalića. Jednom kada stisneš pojedince koji predstavljaju negativan rad sistema, sistem se odriče pojedinaca, i oni padaju.
Međutim pritisak na pojedinca na poziciji treba držati toliko dugo dok se ne dogodi situacija da niti jedan pojedinac više ne želi predstavljati negativne trendove sistema jer to znači sigurnu smrt za njegovu ili njenu karijeru.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.08.11. 15:32

sistem je onakav kakav ga naprave oni za koje je narod glasao. Ne smatram da su naši pravnici nesposobni. Tu se samo radi o tome kakve moralne vrijednosti imamo kao pojedinci. Npr. mnoge državne firme ne vode pravnici, nego inžinjeri, pa imamo pronevjere državnih sredstava. Josipović je pravnik, i nije nesposoban. Ako je sistem takav gdje se toleriraju nepravilnosti i postupci koji su u suprotnosti sa zakonom (a kod nas su se tolerirali i zločini ako su napravljeni nad onima koji imaju drugačija krvna zrnca), itd, to vodi do erozije moralnog i intelektualnog integriteta društva u cijelini, jer jednostavno vlada takva “atmosfera” (u kojoj nove generacije odrastaju i poprimaju slične moralne (ne)vrijednosti). No kod nas je takva atmosfera smišljeno stvorena od strane HDZ-a, jer jedino u takvom sistemu oni mogu opstati. Ima puno dobrih, poštenih, radišnih i pametnih ljudi, i oni sasvim sigurno ne zaslužuju takvu vladu. A ni Hrvatska.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 15:46

evo, sve jasno:

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/144631/Merkelicina-poruka-Uredite-tu-neokomunisticku-birokraciju.html


registracija
11/1/10

fluid, 24.08.11. 12:12

ankicaschreiber@.Zaslužuješ da se sa tobom "dopisujem"jer imamo temeljnu zamisao gotovo identičnu.Glede Hrvatske i svega u svezi događanja u njoj.Nijanse po kojima se pomalo razlikujemo,nisu presudne a da bismo bili bitno različitih stajališta.Slažem se sa temeljnim pitanjima o kojima zboriš a pojedine dijelove možemo elaborirati.Iz razloga kulture dijaloga,naravno.Dakle demokratsko pravo građana svake demokratske države(koja to o sebi drži da je),su izbori.Tako narod izabire svoju vlast koja bi im trebala služiti.Kritična masa glasača je presudna za pobjedu neke opcije(svejedno koje).Mnogi su građani obespravljeni u Hrvatskoj i imaju debeli razlog da žele promjene.No,to nikako nije 90 % kako ti imputiraš.Da je tako,HDZ-u nebi bilo već davno ni traga ni glasa na političkoj sceni.Na žalost istina je drugačija.Zbog te istine je HDZ,iako zločinačka skupina,još uvijek na vlasti.Najvećim dijelom iz razloga koje sam naveo u predhodnom tekstu.Narod je taj koji može promijeniti situaciju ali to ipak nije slučaj u Hrvatskoj.Pogledaj samo neopredjeljene!Tko su ti "neopredjeljeni"?A čine vrlo visok postotak glasača.Nisu li i oni odgovorni za pobjedu onih koji podržavaju kriminalne vlasti?I td.Zrela nacija koja zna šta i kako hoće,neće dozvoliti ovakvo stanje.Hrvati još blagosivljaju takvo stanje i krivci su za svoj status.Koji je više nego drastično loš.Ni meni se to ne sviđa i ne pripadam tom korpusu,ali je činjenica da sam-kao i ti -u manjini.Vjerujem u buđenje ali ne skoro!Pozdrav i tebi i svima pozitivnim istomišljenicima. Za sada možemo samo pisati o tome a ponekada je i to iskra koja može polagano ali sigurno mijenjati tijek događaja na bolje.


registracija
16/2/11

pro, 25.08.11. 11:01

Ovdje zakon je drp-sistem,
Glad i sila svakodnevni zakon tvrd.
A množe se lopine, sirovine,
„hommo balcanicusi“,
ratni bogatuni i tajkuni,
škorpioni, zmije otrovnice, crne udovice.


registracija
16/2/11

pro, 25.08.11. 11:03

1. gdje u svijetu na glasačkom popisu ima za skoro 1.000.000 više glasača nego što dotična država ima stanovnika (maloljenti + punoljetni). ?

2. kako se zove država u kojoj redsjednik odlučuje koje će obitelji po njegovom izboru dobiti fdijelove hrvatskog srebra?

3. kako se zove država koja na svojim tajnim računima čuva novac dobiven od prav dijaspore i koja taj novac troši za privatne potrebe?

4. kako se zove država u kojoj premijer koji bježi postavlja svoju nasljednicu?

5. kako se zove država čija većina veleposlanika je sklona kriminalu - od pronevjere, kockanja, droge do obiteljskog nasilja?

6. kako se zove država u kojoj ne vrijede zakoni za politčare i tajkune i oni mogu slobodnio ne izvršavat svoje dužnosti u obliki plaćanja računa na vrijeme i neplaćanja poreza?

7. kako se zove država u kojoj su tajkuni i njihovi sinoi svojom bahatom vožnjom ugrožavaju druge sudionike prometa često sa smrtnosnim ishodom;

8. šećer za kraj: kako se zove država koja je rasprodala svoje zlatne rezerve, svoje energetske rezerv


registracija
19/7/11

bubba, 25.08.11. 13:24

naši su inženjeri šikanirani u hrvatskoj, i mnogo poslova idiotske vlasti sklapaju izravno sa strancima zaobilazeći u širokom luku naše tehničke stručnjake, koji uspiju ama baš svuda u svijetu gdje odu (kao i liječnici).

s druge strane, ta ista vlada štiti kao medvjede pravnike i ekonomiste i silom zakona nameće visoku cijenu njihovih poslova za koje ne treba ni puna osnovna škola i IQ 50 (javni bilježnici, 90% odvjetnika, propisana vss ekonomske struke za bezbroj idiotskih i nepotrebnih referentskih posloava u državnoj uprave), dakle upravo struke koje sa znanjem stečenim na našim fakultetima nigdje u svijetu ne mogu postići ništa nego da im se smiju.

štiti nesposobne, uništavaj sposobne, to je deviza ove vlade, a sdp je u dlaku isti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika