23.08.2011. / 12:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Karadžić odgodio ispitivanje Miroslava Tuđmana

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj

ArhivaArhivaBivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, otkazao je razgovor njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom zakazan za petak, nakon što ga je Hrvatska obavijestila da bivšeg šefa HIS-a neće osloboditi čuvanja državnih tajni, navodi se u njegovu podnesku kojeg je u utorak objavio Haaški sud.

"U svjetlu stajališta hrvatske vlade da neće osloboditi Miroslava Tuđmana obveze čuvanja državnih tajni... i s obzirom na to da je Tuđmanov odvjetnik obavijestio kako će on odbiti odgovarati na bilo kakva pitanja... Karadžić ovima obavještava strane da je oslobodio Tuđmana obveze pojavljivanja na razgovoru".

U srpnju je raspravno vijeće odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da bivšem šefu Hrvatske izvještajne službe Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića i taj je sastanak bio zakazan za petak 26. kolovoza.

Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti vidjelo se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone.

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika