23.08.2011. / 13:12

Autor: Hina

Slovenska policija istražuju tvrdnje o špijuniranju

Slovenska policija istražuje navode da je Janez Drnovšek pred kraj svog mandata i života bio pod nezakonitom kontrolom paraobavještajnih službi bliskih tadašnjem premijeru Janezu Janši, objavili su u utorak slovenski mediji.

Janez DrnovšekJanez DrnovšekSlovenska policija istražuje navode da je Janez Drnovšek pred kraj svog mandata i života bio pod nezakonitom kontrolom paraobavještajnih službi bliskih tadašnjem premijeru Janezu Janši, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, tvrdnja da je Drnovšek (1953-2007.) zadnjih mjeseci svoga predsjedničkog mandata bio nezakonito prisluškivan i da se pregledavala njegova korespondencija pojavila se u jednom internet-blogu pa je na inicijativu nacionalne povjerenice za informacije Nataše Musar Pirc policija o tim tvrdnjama provela preliminarnu istragu. S nalazima istrage, čiji rezultati nisu poznati, upoznato je državno odvjetništvo.

U blogu "Mikstone", koji potpisuje nekadašnji pripadnik vojne obavještajne službe Mitja Kunstelj, koji je u međuvremenu postao ovisnik o drogama, a jedan je od veterana rata za slovensko osamostaljenje i neko vrijeme član vojne obavještajne službe VOMO, tvrdi se među ostalim da je sadašnji oporbeni čelnik u vrijeme kad je bio premijer tajnim prisluškivanjem kontrolirao svoje političke konkurente poput Drnovšeka, ali i politički bliske lidere poput Andreja Bajuka i Alojza Peterlea, pa čak i disidente u vlastitoj stranci.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janša, a kojoj ankete pripisuju najviše izgleda na sljedećim parlamentarnim izborima, objavila je da je njen predsjednik prije nekoliko mjeseci protiv "anonimnog autora" spornog bloga već pokrenuo pravne postupke zbog klevete, angažiravši odvjetnika koji proučava slučaj.

Blog "Mikstone", koji je pokrenut prošle godine, iznosi svojevrsnu kroniku događaja u slovenskoj politici u zadnjih dvadeset godina kroz priču navodnog "insidera" koji je upoznat s njenim vrlinama i porocima te glavnim protagonistima, uglavnom kroz skandale tipa "drugs, sex and videotapes".

Autor najavljuje da će blog uskoro biti tiskan kao knjiga. Među pretpostavkama koje iznose slovenski promatrači je čak i to da se materijal možda pojavljuje kao sredstvo kompromitacije stanovitih političara i drugih javnih osoba, te da je riječ o vješto pisanoj kompilaciji iza koje stoji više nepoznatih autora.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika