25.08.2011. / 17:22

Autor: Hina

Vlada dala jamstva za izgradnju brodova u Brodosplitu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura.

Đuro Popijač (Foto: T. Smoljanović)Đuro Popijač (Foto: T. Smoljanović)Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako se radi o vrlo sofisticiranim brodovima za nizozemskog naručitelja, odnosno o narudžbi jednog, a potencijalno još dva broda, što će označiti novu orijentaciju splitskog brodogradilišta prema brodovima veće vrijednosti.

To su prve narudžbe za brodove koje će graditi Brodosplit nakon zatvaranja poglavlja 8. u pregovorima s EU, napomenuo je Popijač dodavši kako se radi o tipu jamstava koji je dozvoljen u pravilima tržišnog natjecanja, a za državu ne postoji poseban rizik.

Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako se ne radi o jamstvu za banke, o jamstvu temeljem kojeg bi brodogradilište moglo uzeti neki kredit.

Radi se o jamstvu naručitelju broda, koji će iz vlastitih sredstava financirati njegovu izgradnju, da će mu brod biti isporučen u skladu s ugovorom i na vrijeme, rekla je Dalić.

Očekujemo da nakon isporuke broda jamstvo bude vraćeno, istaknula je ministrica Dalić dodavši kako Vlada očekuje sredinom rujna povrat takvog jamstva za splitsko brodogradilište, za brod koji je nedavno isporučen.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika