Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

Poljoprivreda za obitelj i za tržište nisu isto

Petorka se, baš kao i propale HDZ-ove vlade, zaštitnim mjerama i poticajima samo ulaguje seljacima

Mate GranićMate GranićTematska sjednica Predsjedništva DC-a o stanju u poljoprivredi dramatično upozorava na još jedan mogući izvor nestabilnosti Vlade. Hrvatska još nema pravu poljoprivrednu strategiju, duboko zaostaje za drugim zemljama u tranziciji, posebno za Mađarskom, a gubimo i tradicionalna tržišta kao što su BiH i Slovenija. Strategiju poljoprivrede nije donijela ni HDZ-ova vlast, a ni sadašnja vlada koja je dosad populistički kupovala mir. Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom i Crnom Gorom, uz već potpisani sporazum o stabilnosti i pridruživanju (posebno privremeni trgovački sporazum), te ulaskom u WTO, ali i novom rundom pregovora u Ženevi (WTO), koja nas čeka, a mogla bi trajati dvije-tri godine, Hrvatska će se naći u još težoj situaciji ako ne provede hitnu i radikalnu reformu poljoprivrede.
Reforma poljoprivrede se primarno odnosi na novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, novu politiku poticaja te novu kreditnu politiku u poljoprivredi. Posebno što se tiče kreditiranja otkupa državnog zemljišta i kreditiranja nabave moderne opreme. Sadašnja prosječna veličina zemljišta poljoprivrednog domaćinstva tragično je mala (2,7 hektara). Ona mora biti najmanje 10 hektara kako bi se isplatilo ulagati u modernu poljoprivredu koja bi bila konkurentna na europskom tržištu. Populističke mjere za zaštitu i poticanje svakog seoskog domaćinstva ne vode Hrvatsku naprijed. To je samo kupovanje mira od jednih do drugih izbora, ali konačan rezultat je uništenje poljoprivrede i opće osiromašenje poljoprivrednika. Proizvodnja za tržište drukčija je od proizvodnje za osobne potrebe. Sada je zadnji trenutak da to Vlada shvati.

Afera Riječka banka

Bez obzira na hitnu prodaju Riječke banke austrijskoj banci Erste & Steiermarkische za 55 milijuna eura (plus 100 milijuna za obećanu dokapitalizaciju), afera s Riječkom bankom se produbljuje. Proširuje se krug osumnjičenih za kriminalne radnje, banka uzima kratkoročni klupski kredit od šest vodećih banaka (u stranom vlasništvu) u iznosu od 1,2 milijarde kuna za likvidnost i vraćanje duga HNB-u u iznosu od 863,7 milijuna kuna. Kako je poznato, Riječka banka treba vratiti sindicirani kredit Bayerischce Landesbank od 100 milijuna eura za koje BLD traži jamstvo Vlade. Nije jasno ni nakon nove prodaje Riječke banke što sve jamči hrvatska Vlada, odnosno porezni obveznici. Temeljni kapital banke je pao za 77 posto.
Posebno zabrinjava izjava guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da odbija bilo kakvu odgovornost HNB za ovu aferu. Ona je neosporna, barem što se tiče sektora za kontrolu banaka i viceguvernera Čede Maletića. Sabor ima puno pravo raspravljati o ovoj aferi i ulozi HNB-a, ali i Vlade. Zato treba pozdraviti jasne izjave predsjednika Sabora Zlatka Tomčića te posebno Jadranka Mijalića, predsjednika Odbora za financije Sabora, o aferi Riječka banka, odgovornosti HNB-a i Vlade te traženju rasprave u Saboru.
DC je prva stranka koja je događaje u Riječkoj banci nazvala pravim imenom (kriminalna afera slična aferi s Dubrovačkom bankom u kojoj se aktualna vlast gotovo jednako ponašala). Ali, na žalost, HRT nakon dolaska Jasne Ulage-Valić, čiji smo dolazak snažno podržali, nije prenio nikakve bitne poruke naše stranke. Još se ništa bitno nije promijenilo u demokratskoj ravnoteži pri predstavljanju stranaka u informativnom programu HRT-a. Žalosno je da ni jedna od zadnjih pet press konferencija predsjednika DC-a o najaktualnijim temama (afera Riječka banka, odnosi u vladajućoj koaliciji, način izbora novih ministara uz ogradu premijera Račana, odnosi prema susjednim državama, stanje na Bliskom istoku itd.) nije prikazana u Dnevniku HRT-a unatoč prisutnosti HRT-a na press konferencijama. Zato nije čudno da Europska komisija i OESS smatraju da HRT još ni izdaleka nije javna televizija. Ako se tako nastavi, izgledan je monitoring međunarodne zajednice nad HRT-om, kao što je to bilo do 2000. Posebno se to odnosi na OESS i Europsku komisiju.
Afera s Riječkom bankom dodatno će uzdrmati vladajuću koaliciju, ali i HNB. Postoje bitne razlike u mišljenje HSLS-a i HSS-a s jedne strane (pa čak i HNS-a), te SDP-a, a posebno Slavka Linića, s druge. Kolika je stvarna šteta i počinjeni kriminal? Je li 97 milijuna USD, koliko kaže Vlada, 103 milijuna USD, prema izvješću guvernera HNB-a Rohatinskog, ili 117 milijuna USD, prema mišljenju BLB-a, ili više, prema procjenama nekih neovisnih ekonomista? Bijeg novca iz Riječke banke premašuje 260 milijuna eura.

HDZ između Pašalića i Sanadera

Pripreme za izborni sabor HDZ-a ulaze u završnu fazu. Atmosfera je uzavrela. Ivić Pašalić dobro učinio što se izborio za predkandidacijski postupak te što je predstavio vlastitu viziju gospodarskog programa i stranke u budućnosti, ali je loše što nije predstavio ni jednog novog čovjeka, o čemu je mnogo govorio, iako je okružen s nekoliko vrlo kvalitetnih i respektabilnih ljudi (Ivan Šuker, Ljerka Mintas-Hodak, Božidar Kalmeta). Ivo Sanader zaslužan je za oporavak HDZ-a i dobre međunarodne kontakte stranke, posebno s narodnjačkim strankama u srednjoj Europi, ali je propustio predstaviti svoju viziju HDZ-a u budućnosti s naglašenom proeuropskom orijentacijom te što nije jasno progovorio u čemu su bile blokade u HDZ-ovoj vlasti, zbog čega su i izgubljeni izbori 3. siječnja 2000. Istina, to još može učiniti na izbornom saboru HDZ-a. Jako je važno tko će pobijediti, s kakvim programom i kakvim ljudima. Tek nakon sabora HDZ-a moći će se odgovoriti na glavno pitanje: što je HDZ danas, tko će ga predstavljati i kakva je strategija HDZ-a za sljedeće parlamentarne izbore?

Bliski istok

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, holokausta i stvaranja države Izrael događa se da na međunarodnim konferencijama Izrael uz SAD i vrlo rijetke države koje mu pružaju bezrezervnu podršku ostaje usamljen. Slično je i s javnošću brojnih država u svijetu, a posebno u Europskoj uniji. Povjerenica za ljudska prava UN-a Mary Robinson nije dobila ulaznu vizu za Izrael.
Colin Powell pokušava postići povlačenje izraelskih snaga s područja palestinske samouprave i prestanak palestinskih samoubilačkih napada, zasad bez uspjeha, bez obzira na sastanke s premijerom Sharonom i Yasserom Arafatom. Demonstrira se glavnim gradovima brojnih europskih država. Hrvatska vlada, uključujući i premijera Račana, muca o Bliskom istoku. Općenita podrška naporima međunarodne zajednice nije dovoljna. Zato uz podršku hitnom povlačenju izraelskih snaga s palestinskih područja treba jasno podržati i pravo palestinskog naroda na državu, snažno osuditi sve zločine, i one koje čine palestinski teroristi, ali i one koji su počinjeni u palestinskim kampovima, posebno u Jeninu. To je jedini način da Hrvatska postane ozbiljna i respektabilna europska država koja prepoznaje i događaje u svijetu, koja o njima ima svoje mišljenje, a ne da se samo bavi sobom.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika