26.08.2011. / 16:02

Autor: Hina

Slovenija: Objavljeno Janšino izvješće o oružju za Hrvatsku i BiH

Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja neovisnosti dao je tadašnji predsjednik Milan Kučan uz prešutnu potporu SAD-a, konstatacija je iz tzv. "Janšina izvješća" pisanog 1993. godine, koje je u petak objavljeno u Sloveniji.

Janez JanšaJanez JanšaDozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja neovisnosti dao je tadašnji predsjednik Milan Kučan uz prešutnu potporu SAD-a, konstatacija je iz tzv. "Janšina izvješća" pisanog 1993. godine, koje je u petak objavljeno u Sloveniji.

Izvješće o oružju koje je tadašnji ministar obrane u Drnovšekovoj koalicijskoj vladi napisao za vladu na zahtjev oporbe zbog napada kako je švercao oružjem i prodavao ga za gotovinu Hrvatskoj i BiH po visokim cijenama, objavio je na svojoj internet-stranici publicist Matjaž Frangež koji je o tome već napisao više knjiga u kojima sumnjiči čelnika današnje oporbe da u "poslovima s oružjem" sve nije bilo čisto.

Slovenska vlada u četvrtak je odbila njegov zahtjev da se podaci iz spomenutog izvješća proglase javnima, pa je zato faksimil Janšina izvješća objavio na svojoj internet-stranici i tako ga učinio javnim.

Uz detalje koji su već poznati ili objavljivani u slovenskim medijima, Janša u izvješću navodi da je kao ministar obrane u vrijeme osamostaljenja Slovenije davao odobrenje za prolaz oružja prema Hrvatskoj jer su to najprije autorizirali članovi slovenskog Vijeća za obranu, koje je djelovalo u okviru predsjedništva kojemu je bio na čelu Milan Kučan, ali i da je oružje za Hrvatsku kupovano i transportirano "uz aktivnu i tihu potporu SAD-a" jer je ta moćna država u to vrijeme već bila promijenila odnos prema njenoj samostalnosti i raspadu Jugoslavije.

Ista načela koja su ga vodila u omogućavanju transporta oružja prema Hrvatskoj tadašnje je slovensko vodstvo, prema navodima iz Janšina izvješća, imalo i kod sličnog odobravanja oružja za BiH.

Janša tvrdi da su poslovi vezani s oružjem isporučenim Hrvatskoj bili pokriveni kompenzacijama u nafti, ali u izvješću nema spominjanja poslova u gotovini zbog čega protivnici sadašnjeg oporbenog čelnika i danas tvrde da su novci od toga završili u "privatnim džepovima".

Frangež je za Slovensku tiskovnu agenciju naveo da je to glavni nedostatak onoga što je Janša u svom 17 godina starom izvješću naveo i da te stvari treba rasvijetliti, čime se bave i njegove knjige.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika