28.08.2011. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Tadić: Srbija ne želi rat i nikakvo nasilje, ali neće pristati na etničko čišćenje na Kosovu

"Rekao sam svojim europskim partnerima da prihvaćanjem stanja uspostavljenog nasiljem prihvaćaju etničko čišćenje Kosova i preuzimaju odgovornost za to", podsjetio je Tadić

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne želi rat i nikakvo nasilje i njena je politika mirovna te za cilj ima uspostavljanje trajnog mira na Balkanu, a ako bi Priština poduzela nasilne akcije snosila bi svu odgovornost za posljedice, prenosi Tanjug.

"Od Euleksa i Kfora Srbija zahteva apsolutnu statusnu neutralnost i zaustavljanje nasilnih akcija Prištine prema sjeveru Kosova, jer to je njihova obaveza u skladu sa svim odlukama UN-a", istakanuo je Tadić u intervjuu beogradskoj "Politici".

Tadić je poručio da će Srbija nastaviti boriti se za ostvarivanje svojih interesa u europskim i svjetskim institucijama, u Ujedinjenim narodima i svim zakonitim sredstvima će nastaviti voditi računa o sigurnosti i interesima svog naroda na sjeveru Kosova i gdje god on živi.

Podsjetio da predstavnici Srbije svo vrijeme upozoravaju međunarodnu zajednicu na opasnosti koje proizlaze iz jednostranih i nasilnih poteza Prištine i da, ako bi to nekome stvarno palo na pamet, ako bi neko riskirao ratni sukob u ovom dijelu Europe, on bi preuzeo odgovornost za sve posljedice.

Tadić je rekao da je na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel naglasio da je strategija Prištine da aktima nasilja mijenja realnost na terenu, što za cilj ima izgon Srba sa Kosova i Metohije.

"Rekao sam svojim europskim partnerima da prihvaćanjem stanja uspostavljenog nasiljem prihvaćaju etničko čišćenje Kosova i preuzimaju odgovornost za to", podsjetio je Tadić i naglasio da se Srbija neće pomiriti sa etničkim čišćenjem Srba sa Kosova.

"Očekujemo da europske institucije doprinesu mirovnom rješenju i zato očekujem nastavak pregovora Beograda i Prištine. Nas nitko ne treba gurati u nastavak pregovora, jer je u našem interesu da nađemo modus zajedničkog postojanja uz minimiziranjesigurnosnih rizika", rekao je Tadić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
28/7/10

jurefrancetić, 29.08.11. 02:32

Gdje ste počeli s nasoljem,tamo ste i dobili po tamburi(Slovenija,Hrvatska,Bosna).Zato pamet u glavu.Jedino poštivanje Kosovskog Ustava i zakona.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.08.11. 05:44

@jurefrancetic
Zanimljivo da nama deli lekcije neko ko kao korisnicko ime koristi ime ustaskog zlocinca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika