Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Nenad Polimac

Video/DVD

Obitelj čudaka

Tenenbaumi s Manhattana - genijalci ili varalice?

Showtime -  Velika očekivanja i skroman ishod, Robert De Niro i Eddie Murphy, njihova glumačka karizma spašava filmShowtime - Velika očekivanja i skroman ishod, Robert De Niro i Eddie Murphy, njihova glumačka karizma spašava film

Nasljednici Prestona Sturgesa

Treći redateljski rad Wesa Andersona (uvijek piše scenarije sa svojim prijateljem, glumcem Owenom Wilsonom; dosadašnja su im podjednako hvaljena ostvarenja “Provalnici diletanti” i “Tajkun iz Rushmorea”) u američkom su utjecajnom magazinu “Film Comment” proglasili ostvarenjem godine, uspoređujući autora s legendarnim hollywoodskim satiričarem Prestonom Sturgesom. Ne mali broj gledatelja ta će ocjena prilično zateći, budući da je “” minimalistički filmić u kojem su likovi, scene i redateljski prosede tako podigrani da samo poklonici mogu od prve proniknuti u njegov sklop.
Inspiraciju za dogodovštine svojih protagonista, obitelji Tenenbaum s Manhattana, Anderson je crpio s različitih izvora, od Wellesovih “Veličanstvenih Ambersonova” do kratkih pripovjedaka J.D. Salingera o obitelji Glass, a kojiput je poticaj za veću dramsku cjelinu bila želja da se iskoristi neka redatelju draga pjesma, poput “These Days” u izvedbi Nico. Andersonovo spajanje ironije i sentimentalnosti nije za svačiji ukus, a neke od situacija i nakon ponovljenog gledanja doimat će se usiljeno. Ipak, “” impresionira suzdržanom redateljskom kaligrafijom, koja pomno gomila inventivne scenografske detalje i uzgredno spominje bogate narativne odvojke, stvarajući svijet koji kao da je preuzet iz nekog klasičnog američkog romana, samo ponešto reduciran za potrebe velikog ekrana. U pitanju je, međutim, čisti original, u kojem će, ponavljam, uživati tek selektivan krug gledatelja.

Showtime

Velika očekivanja i skroman ishod

Robert De Niro i Eddie Murphy – glumačka karizma spašava film

Kad odete gledati film s groznom reputacijom, u kinu se možete provesti ipak malo bolje no što ste slutili, buduæi da su vam očekivanja ionako minimalna. Upravo takvo iskustvo nudi “Showtime”, akcijska komedija koju su u Americi prije nešto više od mjesec dana dočekali na nož kako kritika tako i publika, pa usprkos budžetu od 85 milijuna dolara utržak nije iznosio ni 40 milijuna brutto. Tamošnje razočaranje prilično je razumljivo – siže o dvojici murjaka koji postaju prisilni partneri na showu stvarnosti doimao se originalno i svježe te nudio priliku za pravi urnebes, pogotovo kad njih dvojicu glume Robert De Niro i Eddie Murphy – međutim, iz njega je izniknuo tanjušan filmić u kojem je akcijski dio vrlo suhoparan, a humor zaiskri tek povremeno.
“Showtime” je, nesumnjivo, slabašno djelce, no karizma hollywoodskih zvijezda začudan je fenomen: zahvaljujući njoj De Niro i Murphy krpe prazne hodove i drže gledateljevu pažnju, unatoč tome što repriziraju uloge u kojima smo ih već vidjeli (Murphy “skida” magarca-gnjavatora iz “Shreka”, a De Niro varira likove mrgodnih murjaka iz tko zna koliko prethodnih nastupa). Pritom, nijedna hollywoodska visokobudžetna produkcija nije bez ponekog bisera za poklonike bizarnosti: u “Showtimeu” to je prizor autentičnog sajma oružja na kojem izlagači i mušterije paradiraju sa svojim ubojitim “mezimcima”, praćeni pjesmom Barryja Sadlera “Balada o zelenim beretkama”. Da je u filmu bar još jedna takva scena blagonakloniji bi mu dali prolaznu ocjenu.

Vezane vijesti

Želite bebu? Jedite ribu!

Želite bebu? Jedite ribu!

Da je kvaliteta spermija kod muškaraca koji jedu puno zasićenih masnoća znatno manja od pripadnika jačeg spola koji, primjerice često konzumiraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika