Objavljeno u Nacionalu br. 824, 2011-08-30

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Idioti, glasujte za nas

Naivnost hrvatskog birača jamči tek to da nam nigdar ne bu bilo da nam nekak ne bu bilo, i ništa više od toga

Renato BaretićRenato BaretićŠto prosječan hrvatski političar misli o prosječnom hrvatskom biraču? O osobi, dakle, bez čijeg glasa ne bi mogao uživati u slasti i masti svog zastupničkog, ministarskog, ili čak premijerskog mandata? Misli li da je riječ o osobi s barem srednjoškolskim obrazovanjem, sposobnoj racionalno, barem djelomično, razlučivati dobro od zla, korist od štete, laž od istine, iluziju od stvarnosti i pretjerivanje od mogućnosti?

Ne, naravno. Prosječni hrvatski političar misli da je prosječni hrvatski birač jednostavno idiot, blesan kojem je zamazati oči bilo čime lakše nego namazati kruh paštetom. Za prosječnog je hrvatskog političara prosječni hrvatski birač obična budala kojoj možeš prodati bilo koju foru, uvaliti mu ciglu usred bijela dana nasred Jelačić placa, Rive ili Korza. Prevariti prosječnog hrvatskog birača prosječnom je hrvatskom političaru kao "dobar dan", ništa normalnije i jednostavnije od toga. A znate što je najveća nevolja?


To što je prosječni hrvatski političar najčešće – u pravu! - Majstore, a kad će meni plaća? – pita ogorčeni birač, spreman i da šakom potegne tog lažljivca ispred sebe. - Gledajte – odgovara političar, vrlo izgledni izborni kandidat, jamačno visoko na stranačkoj listi, - stvari moramo rješavati jednu po jednu, kronološki, ako me razumijete. Komunistički poslijeratni zločini i njihovo pravedno kažnjavanje trenutačno su nam prvi na listi prioriteta, zar vama nisu? Zar vi mislite da su Bleiburg i križni putovi i sve one jame pune hrvatskih kostiju, a za mnoge još ni ne znamo, da su nevažni, zar vi želite reći da je sve to ubijanje bez suđenja opravdano i razumljivo? - Ne, nego sam samo... - Eto, vidite! Kad bi bilo po vašem ili ne znam čijem, valjda su vam mediji napunili glavu, tad bi i generali Gotovina i Markač zauvijek čamili u... - Ma, ne bi, alo! I nije meni nitko napunio glavu, nego mi je gazda ispraznio džepove, a vi ih njemu punite! Samo to pitam, kad će meni plaća?

Djeca kreću u školu za koji dan, pa... - Da, školskom su sustavu nužne reforme, reformi nikad dosta, ne samo u obrazovanju. Vidite, ja upravo sutra u Lijevim Prđevcima polažem kamen-temeljac osnovne škole za više od 200 učenika, prve u povijesti tog mjesta! Dakle, nemojte misliti da ne brinemo za sve segmente društva. - Ma, razumijem ja to, svaka vam čast, ali... - Eto, vidite! Tako je malo ljudi koji to razumiju poput vas, iznenadili biste se koliko ih je malo! - Ma, znam ja, ima u nas budala za izvoz, nego... - Točno, uzeli ste mi riječ iz usta! I sad samo zamislite da banda nanovo osvoji vlast! Pa znate li vi uopće koliko su oni nas zadužili, mene i vas i našu djecu? I još će, ako dobiju vaš glas. - Ma, neće ga, duše mi, nego ja bi samo... - Znam, shvatio sam odmah, vi bi svoju, kako ste ono rekli, da, plaću... Pa zar zbilja mislite da će vam je oni dati? - Ne mislim, nego... - Tako je, vidio sam ja odmah da ispravno razmišljate. Evo vam moja vizitka, meni se uvijek možete obratiti, pa čak i ako ne dobijemo izbore, ali uz vašu pomoć, i vaše cijenjene obitelji, ja vjerujem da hoćemo. Eto, pa, doviđenja. - Hvala vam, vi ste mi bili zadnja nada.

I... Alo, pardon, vi već pošli u auto, eh, a ja još blebećem... Samo sam htio reći da ništa ne brinete oko mojih glasova, sve je za vas... - Hvala, hvala, sve je u redu, znat ćemo to cijeniti, ali sad stvarno moram dalje, otvaram vodocrpnu postaju u Čmarevcima... Tako to nekako ide. U kombinaciji sa steroidno nabildanim biračkim popisima (koji se, naravno, neće srediti ni do ovih izbora, hoćete se kladiti?), naivnost prosječnog hrvatskog birača jamči tek to da nam nigdar ne bu bilo da nam nekak ne bu bilo, i ništa više od toga. Da nije tako, da prosječni hrvatski birač nije mazga, ovca, guska ili krava, koja živi isključivo u sadašnjem trenutku, bez ikakve svijesti o postojanju sutrašnjega dana, kamoli preksutrašnjega, ne bi se ni prosječni hrvatski političar mogao ponašati poput šibicara kakav u nekoj uređenoj zemlji ne bi smio ni mesti nogostupe šire od metra.

Politika zahtijeva, i kod samih političara i kod glasačkog tijela, stanovitu razinu inteligencije: shvatili su to naši dečki i cure, proučili psihoprofil prosječnog hrvatskog birača, pa ga udaraju tamo gdje je najtanji, u zdrav mozak, držeći ga konstantno u strahu, zabrinutosti i vjeri u neku fucking bolju budućnost i oporavak koji (evo, koliko je mojoj vlastitoj koži poznato - već skoro pola stoljeća) nikako ne stižu. Ali stići će, naravno, samo da prvo riješimo Bleiburg, Daksu i to sve, pa još i ove, kako se ono zovu, da, antifašiste, bože, tko li je njih izmislio.... E, a kad to institucije – radeći svoj posao – stave ad acta, moj gospodine, evo i posla i one, kako ste rekli, da, plaće!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 30.08.11. 03:28

Stoka, šta krupnozubata, šta sitno zubata, po vokabularu nepismena, nikada nije uspjela pročitati ništa.
Niti braču Srbe u gemištu sa svojima "antifašistima" i velikojugoslavenima,, niti Braču Bosance u gemištu sa svojima velikohrvatima ,( niti bilo koji ostali živi kurac, baš iz razloga jer je nepismena).
Pušiona je u zamahu.
Krešendo tek predstoji.


registracija
17/4/11

DONDON, 30.08.11. 08:16

Evo opet živog primjera kako se obmanjuju maloumni birači: Jacini svakodnevni pohodi sa svojom ne malom ekipom koja je s njom ispred kamera i onoj brojnom iza kamera, vožnje avionom, po raznim mjestima, nastavak vozikanja u blindiranim autima i mnogo toga još uz farse, laži i trošenje narodnog novca tobože o zauzimanju za dobrobit naroda i države (gadljivo, drsko i bezobrazno!), a u stvari je sve to u svrhu kampanje. Hoće reći: zaboravite da ste siromašni, zaboravite da vas je HDZ stranka dovela na prosjački štap, mrzite oporbu, mrzite razne neprijatelje, radujte se meni i to sve izvodi veoma slično onim Sanaderovim garantnim karticama kojima je animirao maloumne.


registracija
12/12/10

Klarens, 30.08.11. 23:05

U zemlji gdje se kazhe
.....................................
GLASOVANJE !!!!!!!!!!!!!!
....................................
I lingvisti
.....................................
U stilu
....................................
Carevog novog ruha
...................................
SVE
....................................
Za koricu kruha !!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika