Objavljeno u Nacionalu br. 824, 2011-08-30

Autor: Ilko Čulić

Novi album Peppersa

Funky flashback ljutih papričica

Satelitski prijenos promocije albuma 'I'm with you' u 900 svjetskih dvorana dokaz je snage benda, ali važnije je bilo pokazati da su našli zamjenu za Johna Frusciantea

RHCP vratili su se u 80-e,
ali nisu snimili retro-albumRHCP vratili su se u 80-e, ali nisu snimili retro-albumU više od 900 kino dvorana diljem Europe, Latinske Amerike, SAD-a i Kanade, kod nas u zagrebačkom Movieplexu, osječkom i splitskom Cineplexu, fanovi Red Hot Chili Peppersa pratit će satelitski prijenos koncertne promocije njihova 10. albuma “I’m with you” (Warner/ Dancing Bear). U utorak 30. kolovoza s početkom u 21 sat kalifornijski kvartet zasvirat će u Kölnu, a snimka koncerta će, zbog nezgodne vremenske razlike, biti naknadno prikazana u australskim i novozelandskim kinima. Umrežavanje na toj razini uvjerljiva je demonstracija snage jednog od najvećih svjetskih rock bandova, ali Anthony Kiedis, Flea i Chad Smith u Kölnu moraju obaviti puno važniju zadaću.

Pokazati svima koji su na njihovoj strani da su ovoga puta u Joshu Klinghofferu našli pravu zamjenu za ponovno odbjeglog Johna Frusciantea. Gitaristički genij napustio je grupu pretprošle godine i najavio da će se potpuno posvetiti solističkoj karijeri, a pravi razlog njegova odlaska treba tražiti u izbjegavanju još jednog iscrpljujućeg koncertnog supermaratona budući da turneje RHCP-a obično traju po 18 mjeseci. Kad su prvi put ostali bez Frusciantea, koji je početkom 1990-ih imao velikih problema s heroinom pa se morao povući usred koncertne promocije albuma “Blood Sugar Sex Magik”, njegovo mjesto zauzeo je manje poročni Dave Navarro. Rezultat tog transfera bio je poražavajući. Gitarist koji je ranije briljirao s matičnim bandom Jane’s Addiction nikako se nije uklapao u drukčije razrađenu shemu RHCP-a.


S NJIM SU SNIMILI neosporno najslabiji album u karijeri “One hot minute”, nakon čega je Flea inzistirao na povratku Frusciantea. Spektakularan comeback priređen je s “Californication”, a jednako impresivan bio je dvostruki album “Stadium Arcadium” koji je Pepperse u ljeto 2006. napokon doveo u ove krajeve, pred 80.000 gledatelja okupljenih na koncertu u vojvođanskoj Inđiji. Josh Klinghoffer nije bio na tom koncertu, ali im se pridružio na samom kraju turneje “Stadium Arcadium” kao drugi gitarist i klavijaturist. Tridesetdvogodišnji svestrani muzičar, koji je dosad svirao s Beckom, P. J. Harveyem, Butthole Surfers i Gnarls Barkley, od početka karijere motao se oko RHCP-a. Nastupao je ispred njih sa svojim prvim sastavom The Bicycle Thief, pratio je Frusciantea na nekoliko solo-albuma, bio je bubnjar u Johnovu kratkotrajnom bandu Ataxia, a na koncu je preuzeo i njegov Fender Telecaster. Prema svemu sudeći, on je bio jedini kandidat za Fruscianteova nasljednika, ali Peppersi su, poučeni lošim iskustvom s Navarroom, odlučili donekle ograničiti ulogu novog gitarista. Već se iz ultimativno plesnog najavnog singla “The adventures of raindance Maggi” moglo naslutiti što će se s njima dogoditi na albumu “I’m with you”.

U prvi plan izvučena je moćna ritam-sekcija, a Flea je zablistao kao nenadmašan bas gitarist u punk-funk crossoveru “Factory of faith” i još se bez problema prešaltao na saksofon u “Did I let you know”. Premda je novi materijal producirao njihov stalni suradnik Rick Rubin, stabilnu vezu s prethodnim albumom “Stadium Arcadium” uspostavili su tek u nekoliko sporijih pjesama koje su, osim “Brandan’s death son“ sačuvane za drugi dio studijskog programa. Uz nekoliko neočekivano drukčijih momenata, poput free jazz saksofona na otvaranju albuma i boogie klavira provučenog kroz “Happiness loves company”, Peppersi su ovdje napravili niz zanimljivih flashbackova u osamdesete. Prije početka gitarijade koju je predvodio pokojni Hilel Slovak, a usavršio Frusciante, RHCP bio je punkerski funk band. Ako dublje zavirite u njegovu diskografiju naći ćete klasični P-funk album “Freaky style” snimljen 1985. u produkciji legendarnog funk gurua Georgea Clintona.

NOVI ALBUM priziva ponajbolje pjesme upravo iz tog doba, u rasponu od nezaboravne posvete Feliju Kutiju “Hollywood (Africa)” do “Brothers Cup”, a barem jedan link dao bi se povući i do trećeg albuma “Uplift Mofo party plan”, odnosno pjesme “Behind the Sun”. To još uvijek ne znači da je “I’m with you” koncipiran kao retro-album, dapače većina od 14 novih pjesama može se, prema potrebi, ugraditi u nadolazeće trendove. No Peppersi su odavno prerasli sve trendove i povukli crtu razdvajanja na granici vlastita glazbenog svijeta. Devet albuma prodali su u impozantnih 65 milijuna primjeraka, od čega 15 milijuna otpada na bestseler “Californication”, a 13 milijuna na “Blood Sugar Sex Magik” s kojim su prije dva desetljeća na velika vrata ušli u globalnu rokersku elitu. Ekipa koja ima takve rezultate, a nije za potcjenjivanje ni sedmomilijunska naklada albuma “Stadium Arcadium”, može si komotno priuštiti odigravanje utakmice mimo pravila industrije zabave.

Nakon “The adventures of raindance Maggi” s novog albuma sigurno će poskidati još dva-tri singla, ali tu očito neće biti velikih hitova. Publika Peppersa ionako ne kupuje singlove, ali uvijek će rado s njima podijeliti par antologijskih pjesama. “I’m with you” je pažljivo izbalansiran album i na njemu doista nema restlova ubačenih radi popunjavanja minutaže, no nema ni pjesme koja može zasjeniti fenomenalan novi singl Jane’s Addiction “Irresistible force”. Zašto je to važno? Zato što “Irresistible force” najavljuje povratnički album “The great escape artist” koji će se pojaviti na tržištu 27. rujna. Ako Jane’s Addiction mogu ponuditi još bolji album od Red Hot Chili Peppersa, bit će to vruća jesen na najvećim svjetskim pozornicama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika