Objavljeno u Nacionalu br. 824, 2011-08-30

Autor: Ivan Pandžić

Ministarstvo grabiteljstva

Kako su bespravni graditelji u Hrvatskoj opet postali povlašteni

"Nadam se da zakon neće biti proveden", kaže Hrabak koji upozorava da će se legalizirati objekti koji nikad nisu smjeli biti izgrađeni

Jadranka KosorJadranka KosorIako su prekršili zakon, bespravni graditelji neće biti nagrađeni samo tako što im objekti neće biti srušeni, već će platiti i nižu cijenu za svoj objekt od onih koji su gradili sukladno zakonu i pridržavajući se svih pravila struke. Pokazuju to prvi izračuni nakon što je Vlada napokon donijela i uredbu kojom se određuju cijene, što je preduvjet da se može provesti legalizacija bespravnih objekata, čiji se broj procjenjuje na 150 tisuća. "Čitav zakon o legalizaciji donesen je u duhu populizma i ništa drugo nije se moglo ni očekivati", kaže Hrvoje Hrabak, predsjednik strukovne Udruge arhitekata Hrvatske.

Propisana kazna za objekte iznosi od 3 do 25 kuna po četvornome metru i ovisi o 8 kriterija, od izgrađenosti, preko namjene, pa do toga je li unutar prostornoga plana. Onaj koji je gradio po zakonu, kaže Hrabak, trebao je napraviti skupe projekte, platiti nadzor građenja, imati tehničke elaborate i dakako platiti komunalne i vodne doprinose kao što će sad morati i bespravni. Ukratko, znatno više od kazne koju će za bespravno sagrađen stambeni objekt na rubnom dijelu Zagreba ili Splita iznositi od dvije do tri tisuće kuna. "Nadam se da zakon neće biti proveden", kaže Hrabak koji upozorava da će se legalizirati objekti koji nikad nisu smjeli biti izgrađeni.

Zanimljivo je da uz takve beneficije bespravnim graditeljima u zakonu nisu spomenute sankcije ako ne legaliziraju svoje objekte do kraja 2012. Očekivalo se da ministar Branko Bačić priprijeti novim rušenjem nakon tog datuma, ali to se nikako ne uklapa u Vladinu želju da im predizborna legalizacija bude važan adut na izborima. Bespravni su u Hrvatskoj opet postali povlašteni.

Komentari

registracija
7/7/11

gadovi, 30.08.11. 07:48

Nema toga što ova vlada nemože korumpirati i to u tijeku borbe protiv korupcije. To je strašno. Koje licemjerje


registracija
5/10/10

zvuk958, 30.08.11. 08:27

Ništa čudno!!! Sigurno će ove godine izbori!!!

HDZ-ov glasački stroj:
1. branitelji
2. bespravni graditelji
3. ...


registracija
26/11/09

CH2710, 30.08.11. 09:06

Ništa čudno!!! Sigurno će ove godine izbori!!!

HDZ-ov glasački stroj:
1. branitelji
2. bespravni graditelji
3. primitivne, intelektualno i vjerski zatucane HDZ-enjare općenito...
4...

--------------------------------------------------------------------------------


registracija
24/11/09

friz, 30.08.11. 09:08

što se tiče bespravne gradnje,neka svatko pogleda oko sebe pa će vidjeti da je djelomično ili u cijelosti i on "obuhvačen".Sve klijeti,vikendice uz rijeke,jezera,umjetna jezera,voćnjake itd,kuće u unutrašnjosti sela,zaseoci,gradovi,prigradska naselja,dakle NE samo kuće i vikendice na moru,sve ONDA TREBA PROČEŠLJATI!!Pa onda ilegalne "nadogradnje"-izgradnje(katovi,sobba jedna,dvije tri,štale,ljetne kuhinje itd,gdje je to???Ako želimo na pošten način onda revizije SVEGA I SVAGDJE!!!Pa da vidimo šta je sve na kraju ilegalno ili bespravno?!?MISLIM DA BI BROJKA BAREM DUPLO NADMAŠILA SPOMENUTU!Ili neka se sve završi legalizacijom kakvu predlaže vlada.U Zagrebu ilegale koliko hočeš i to 100 metara zračne linije od ministarstva graditeljstva.Samo u Zagrebu i okolo njega našlo bi se toga barem oko 100 000 bespravnih objekata,nadogradnji itd.


registracija
15/8/09

vergilia, 30.08.11. 09:25

U ovoj državi oni koji su se držali zakona uvijek su lošije prolazili - ovo s legalizacijom je kažnjavanje onih koji su se zakona držali, a ne onih koji ga se nisu držali. Svatko bi za legalizaciju objekta trebao platiti SVE što je trebao, a nije - od projekta, građevinske, uporabne dozvole, komunalnih naknada od trenutka kad je objekt izgrađen etc i za svaki objekt bi trebala komisija utvrditi individualno. Usput bi na tom poslu zaposlili nezaposlene, a njihova primanja bi trebalo obračunati kao kaznu. TO bi bilo pravedno, sve ovo ostalo su muljanja. Fuj ova i ovakva država!


registracija
24/7/11

mrvek, 30.08.11. 12:49

HDZ-ov glasački stroj:
1. branitelji
2. bespravni graditelji
3. primitivne, intelektualno i vjerski zatucane HDZ-enjare općenito...
4. bosanci i hercegovci,


registracija
8/4/08

starakajla, 30.08.11. 12:58

Ovo je sasvim normalno za državu gdje su sve vrijednosti okrenute naopačke.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.08.11. 13:34

Ilegalno i kriminalno,to je u Statutu HDZ-a.S rukom na srcu.


registracija
2/6/11

stereo, 14.10.11. 08:19

HDZ-ov glasački stroj:
1. branitelji
2. bespravni graditelji
3. primitivne, intelektualno i vjerski zatucane HDZ-enjare općenito...
4. bosanci i hercegovci,
5.Kunstecovi insektualci


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika