Objavljeno u Nacionalu br. 824, 2011-08-30

Autor: Ivan Pandžić

'Dobar' posao ministarstva pravosuđa

Zagrebački prekršajni sud uselio u zgradu koja nema dovoljno struje za klima-uređaje

Taj apsurd postaje veći kad se zna da se Prekršajni sud sredinom kolovoza preselio na novu lokaciju, u objekt Elektroprometa na Aveniji Dubrovnik nakon četiri mjeseca pripremanja zgrade za njihov dolazak

Zgrada Prekršajnog suda
u Novom ZagrebuZgrada Prekršajnog suda u Novom ZagrebuPrekršajni sud u Zagrebu morao je prekidati rad i slati prošli tjedan zaposlenike kući u podne zbog nepodnošljivih uvjeta rada. Prostorije jednostavno ne mogu klimatizirati iako imaju nove klima-uređaje. Suci, stranke, odvjetnici i svi zaposlenici se i dalje kuhaju na temperaturama od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih. Taj apsurd postaje veći kad se zna da se Prekršajni sud sredinom kolovoza preselio na novu lokaciju, u objekt Elektroprometa na Aveniji Dubrovnik nakon četiri mjeseca pripremanja zgrade za njihov dolazak.

Njihov najmodavac je ugradio klima-uređaje, ali nije im osigurao dovoljnu snagu električne energije, pa ih uopće ne mogu uključiti, a da se cijeli sustav sruši. Nema dovoljno struje ni za neometan rad ostale opreme, poput računala, potvrđeno nam je na Prekršajnom sudu u Zagrebu. Nastavak je to kontroverzi nakon što je proljetos otkriveno da je Ministarstvo pravosuđa za novu lokaciju Prekršajnog suda unajmilo staru Elektroprometovu zgradu u trenutku kad je ista tvrtka dugovala oko 11 milijuna kuna državi za doprinose i poreze. Većinski vlasnik Elektroprometa je Michael Ljubas, čovjek kojeg su radnici optužili da je uništio tvrtku, sudilo mu se za utaju poreza, prijetio je fotoreporterima koji su ga htjeli slikati.

Osim Elektroprometa, još 23 tvrtke u Ljubasovu vlasništvu ili suvlasništvu dugovale su ukupno 71 milijun kuna državi, objavile su proljetos popis e-novine. Ministarstvu pravosuđa koje vodi Dražen Bošnjaković ta činjenica nije bila prepreka za sklapanje ugovora po kojem za trošak najma mjesečno trebaju izdvojiti oko 430 tisuća kuna (s PDV-om). Još proljetos su se u ministarstvu pravdali da je ugovor sklopljen nakon provođnja natječaja zbog povoljne cijene za objekt od 7100 četvornih metara. Najam im je bio, rekli su, nužan za objedinjavanje četiriju lokacija Prekršajnog suda u Zagrebu kako bi rad bio efikasniji. Posebno su istaknuli i pogodnost da Elektroporomet o svom trošku uvodi bežični internet, namješta urede i - klimatizira zgradu.

Predsjednica Prekršajnog suda Željka Grgec nam je odgovorila da je zatražila hitno rješavanje problema od nadležnih i da nakon dobivenih obećanja vjeruje da će problem uskoro biti riješen. Štetu za rad suda nije mogla procijeniti, ali ističe da su određene poteškoće bile i očekivane kada se seli sud sa svom opremom i 350 zaposlenih.

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 31.08.11. 09:58

Za sve eurofile i eurofobe koji žele nešto više znati a nemaju gdje:

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/ulazak_u_eu_biti_ce_gospodarska_politicka_i_kulturna_katastrofa/377683.html


registracija
7/4/11

ivanovac, 31.08.11. 10:19

A što je sa lovom koju gospodin tajkun Ljubas duguje državi, popapao ju je HDZ...
Kako se je uopće mogao Ljubas javiti na natječaj ako je dužan državi? Neka na to odgovori vrli ministar Bošnjaković.
Tko je Ljubasu dao papire da učestvuje na natječaju?
A što je sa korupcijom?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika