Objavljeno u Nacionalu br. 824, 2011-08-30

Autor: Ivan Pandžić

Račun bez krčmara

Predizborna tlapnja: Vlada se hvali Brijuni Rivijerom, a nije osigurala najveću lokaciju

Bez fažanske Pinete, knjiga Brijuni Rivijere pada na dva slova i to ako se prekrši procedura na koju upozorava Damjanac. Unatoč tomu, još se govori o investiciji od dvije milijarde kuna i tisućama radnih mjesta

Vlada Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske To je predizborna tlapnja - tim riječima je Ada Damjanac, načelnica općine Fažana, komentirala pompozne najave premijerke Kosor o raspisivanju natječja za projekt Brijuni Rivijera već 15. rujna. Na prostoru Fažane nalazi se jedna od triju ključnih lokacija koje su sastavni dio ugovora, Pineta. Ona je površinom najveća, čak 50 hektara, a vlasnik polovice zemljišta na kojem bi se trebali graditi hoteli sa 650 kreveta je općina Fažana. I u ponedjeljak su Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić javnosti rekli da će natječaj biti proveden za Pinetu, te još dvije lokacije - Hidrobaze, te povezanih otoka Svete Katarine i Monumenata. "Ugovor se ne može provesti bez nas jer ga nismo potpisali, a usvojeni sporazum na svim ostalim gradskim i općinskim vijećima uključuju Pinetu.

Ako hoće bez nas, moraju ponoviti proceduru i izmjeniti sporazum", rezolutna je načelnica Damjanac. Iako je iz Vlade bilo prigovora da ih Fažana, za razliku od Pule i Vodnjana, blokira jer je vodi SDP-ova načelnica, Damjanac kaže da se radi samo o zaštiti interesa općine. Oni traže da dobivaju naknadu koju će budući investitor plaćati za korištenje i gradnju na njihovu zemljištu, a ne da ona ide tvrtki Brijuni Rivijera kojoj je većinski vlasnik država, a manjinski Istarska županija. Damjanac kaže da oni ne žele zaustaviti projekt, ali da ga nisu potpisali jer njihove primjedbe nisu usvojene i nisu pozivani na razgovore oko rješenja. Brijuni Rivijera su inače bili zamišljeni na sedam bivših vojnih lokacija na istarskoj obali. Do 2007. godine ostale su samo četiri, navedene tri i poluotok Muzil.

Muzil su i ovaj tjedan obilazili premijerka i istarski župan, iako je on ove godine izbačen jer nisu sređeni imovinsko-pravni odnosi. Bez fažanske Pinete, knjiga Brijuni Rivijere pada na dva slova i to ako se prekrši procedura na koju upozorava Damjanac. Unatoč tomu, još se govori o investiciji od dvije milijarde kuna i tisućama radnih mjesta.

Vezane vijesti

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

Istarski župan Ivan Jakovčić uzburkao je duhove kada je prije nekoliko dana javno investitorima poručio da ne investiraju u Brijuni Rivijeru. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika