30.08.2011. / 08:50

Autor: Marko Biočina

Ekskluzivno

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

Izravna isporuka naftnih derivata iz inozemstva bez kontrole dosegnula je goleme razmjere, a institucije poput Carine i Državnog inspektorata toleriraju te kriminalne poslove

Reporteri Nacionala snimili su cisternu na graničnom prijelazu Slavonski BrodReporteri Nacionala snimili su cisternu na graničnom prijelazu Slavonski BrodU domaćoj javnosti već godinama kolaju spekulacije o postojanju velikog crnog tržišta nafte u Hrvatskoj te milijunskim zaradama koje moćni pojedinci i tvrtke ostvaruju zahvaljujujući nezakonitoj trgovini derivatima. Iako su o tom problemu u prošlosti više puta izvještavali domaći mediji, Nacional je nakon višemjesečnog istraživanja prvi put uspio prikupiti konkretne i nepobitne dokaze o tome da postoji masovna praksa uvoza i trgovine naftnim derivatima mimo važeće zakonske regulative i da su se tim nezakonitim metodama počele koristiti i velike kompanije kao što su OMV, ali i slovenski Petrol.

Kako funkcioniraju manipulacije službenom dokumentacijom, za Nacional je ekskluzivno ispričao menadžer tvrtke iz naftnog sektora: "Uzmimo za primjer da tvrtka uvozi derivate iz smjera Slovenije, ima vlastitu mrežu benzinskih postaja diljem države, skladište na južnom Jadranu, a kupca u Slavoniji. Oni zakonsku proceduru izbjegnu tako da gorivo dovedu na granicu i deklariraju kao da ide u skladište. Nakon što uđe u državu, kamion dobije lažne dokumente u kojima se predstavlja kao da vozi robu s jedne kompanijine benzinske postaje na drugu. To je zato da ne bi imao problema ako ga putem zaustavi policija ili neka izvanredna kontrola. Kad stigne do kupca, iskrca robu, lažna dokumentacija se uništi, a izdaje nova kao da je roba isporučena iz terminala. Takve manipulacije nisu ništa novo, ali nekoć su ih radili samo mali uvoznici, privatnici, a sad se tim trikovima služe i velike kompanije."

Ako se zna da su OMV i Petrol dva najveća uvoznika naftnih derivata u Hrvatskoj, koji mjesečno uvezu ukupno oko 12 milijuna litara goriva, njihove potencijalne uštede i zarade od nepridržavanja zakonski zadanih procedura potencijalno su ogromne. Utoliko je teško razumljivo zašto državne institucije poput Carine i Državnog inspektorata toleriraju takvu praksu unatoč brojnim upozorenjim.

Cijeli članak pročitajte u novom Nacionalu

Vezane vijesti

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Grupa Petrol predstavila je novu generaciju visokokvalitetnih pogonskih goriva Q Max, od sada dostupnih na svim benzinskim postajama Grupe u… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 30.08.11. 09:13

Zašto carina i Državni inspektorat to toleriraju unatoć brojnim upozorenjima...?

---------------------------------

Pa to je valjda jasno... podmićeni su...!!!...


registracija
17/8/11

foringas, 30.08.11. 09:26

SRAMOTNO od ukupne države.
umjesto da štiti nas i naše interese, bacaju zdrav novac kroz prozor, oni se šepure okolo a stranci su GAZDE u državi.
i carina, mene malog čovjeka maltretira na granici a veliki šleperi uvoze njima pred nosom (sigurno je privatni biznis u pitanju).


registracija
10/7/09

Anemona, 30.08.11. 11:07

Nismo mi siromasna drzava.
Da nije lopova s rukom na srcu bilo bi blagostanja.


registracija
11/1/10

fluid, 30.08.11. 11:17

I uvijek iznova ponavljam kako kriminal u organizaciji zločinačke skupine HDZ-a ,ide dalje.Na razne načine.To je samo jedan od mnogih načina kako se pljačka Hrvatska država i kako se koriste potencijali koje ima.A koji nisu u funkciji države već pojedinaca.Umirovljenici,trudnice,nezaposleni ,obespravljeni i ostali slični socijalni elementi stoj,ostali napred.


registracija
24/11/09

friz, 30.08.11. 13:18

da bi se napunili tajni računi stranke na vlasti,tajnih službi,fondova za tajne operacije itd.,u svijetu moraju postojati sivi-crni,više puta kriminalni načini da se oni ostvare.Dobro se zna da je to droga,lanci prostitucije,"reket" za mafiju,ilegalna trgovina oružjem itd.Zašto bi i mi bili izuzeti od toga?!?!Pa tko nas na kraju i pita za mišljenje?Mi im ustvari služimo samo kao "birački dekor",za tzv.izbore i NIŠTA VIŠE!!Nemojmo gajiti nadu da nas u budućnosti čeka nešto drugo!!!Sve vlasti i prošle i sadašnje i buduće,su samo "papiranati pajaci" u rukama svjetskih močnika,masona i iluminata.Sjetite se članka u novinama od prije neki dan,gdje se navodi da je Sanader primio novac-mito od jednog masona.Mislim da je svaki daljnji komentar SUVIŠAN!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.08.11. 13:21

Otkada zviždači zvižde o švercu nafte?I što se dogodilo?NIšta.A kroz taj se biznis državnom proračunu oduzelo milijarde kuna.Država se pravi luda dok se netko užasno bogati.Zna HDZ za to,budite bez brige.


registracija
22/4/11

www, 30.08.11. 13:33

Žao mi je što nema više ministra Šukera da nam to malo pojasni u svom stilu.


registracija
3/9/11

budala001, 03.09.11. 16:29

ufafiće oni njih ali treba vremena


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 05.09.11. 22:31

Zasto toleriraju pljacku,koje glupo pitanje?Ja bih postavio drugo pitanje.Tko je na vlasti u Hrvatskoj?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika