30.08.2011. / 16:22

Autor: Hina

Kregar o cijeni vrtića: Stoji odluka Gradske skupštine o 200 i 400 kuna

Jedina odluka o cijeni dječjih vrtića koja vrijedi jest ona koju je zagrebačka Gradska skupština donijela na sjednici 20. travnja ove godine, a u toj je odluci, uz neke iznimke za posebne kategorije građana, cijena vrtića utvrđena na 400 kuna te jaslica na 200 kuna i nijedna druga cijena ili način naplate vrtića ne vrijedi, zaključio je danas nakon sjednice skupštinskog Odbora za kontrolu njegov predsjednik Josip Kregar.

Josip Kregar (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Josip Kregar (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Jedina odluka o cijeni dječjih vrtića koja vrijedi jest ona koju je zagrebačka Gradska skupština donijela na sjednici 20. travnja ove godine, a u toj je odluci, uz neke iznimke za posebne kategorije građana, cijena vrtića utvrđena na 400 kuna te jaslica na 200 kuna i nijedna druga cijena ili način naplate vrtića ne vrijedi, zaključio je danas nakon sjednice skupštinskog Odbora za kontrolu njegov predsjednik Josip Kregar.

Istaknuo je da roditelji koji plaćaju te cijene vrtića i jaslica, kakve su utvrđene, poštuju zakon i ne smiju snositi nikakve konzekvence te da ignoriraju uplatnice s akontacijom koje su jučer stigle u vrtiće.

S druge strane, rekao je Kregar, "politička odgovornost i pravna odgovornost je na strani ureda i gradonačelnika Milana Bandića, koji su izdali i poslali uplatnice bez zakonskog temelja u odluci Gradske skupštine".

Najavio je, kako će, kako bi se izbjegla svaka sumnja o tome, na stranici grada Zagreba "dati sliku uplatnice i uputu kako se ona popunjava".

Odbor je zaključio da Gradska skupština, koja je jedina dužna i ovlaštena utvrditi te cijene, upućuje roditelje da poštuju njezinu valjanu i zakonitu odluku, a grad Zagreb i vrtići dužni su poštovati ugovore koji se ne mogu jednostrano mijenjati.

Tu nije riječ o sukobu Skupštine i gradonačelnika, nego o sukobu gradonačelnika i pravne države. Skupština je 12. srpnja ove godine pozvala mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da provede inspekcijski nadzor nad vrtićima u gradu Zagrebu, što još nije učinjeno, navodi Odbor za kontrolu Gradske skupštine.

Protiv zaključaka glasovala je jedino Margareta Mađerić (HDZ) zato što se zaključuje da se "radi o sukobu gradonačelnika i pravne države". "To nije sukob između gradonačelnika i pravne države, nego se radi o političkom sukobu unutar SDP-a s gradonačelnikom Bandićem", rekla je.

Dodala je da su sve što je rečeno u tim zaključcima "već podržali kroz određene odluke i zaključke" na Gradskoj skupštini.

"Ovim stvaramo privid da nešto radimo i da rješavamo problem, a u stvari ne rješavamo ništa. Kaos i dalje ostaje, rješenja nema, odgovora na glavno pitanje kako i na koji način će se naplaćivati vrtić nemamo i zbog toga sam bila protiv", rekla je, dodajući kako je dosad poduprla sve zaključke i odluke da ne bude naplate vrtića po lošemu modelu koji sad zovu Bandićevim, a to je zapravo "SDP-ov model jer su ga oni podržali".

Uplatnice za dječji vrtić s novim cijenama, koje se kreću od nula kuna do dvije tisuće kuna, jučer su stigle u zagrebačke vrtiće. Riječ je o 33 tisuće uplatnica čija visina ovisi o dohodovnom cenzusu kućanstva, a kao svrha uplate stoji da je riječ o akontaciji za mjesec srpanj.

Vezane vijesti

Bernardić: Holdingom treba upravljati struka, a ne politika

Bernardić: Holdingom treba upravljati struka, a ne politika

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić danas je kazao kako u Skupštini žele da struka upravlja Zagrebačkim holdingom, a ne politika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika