30.08.2011. / 19:14

Autor: Hina

Božinović: MORH ne istražuje kornatsku tragediju jer nema indicija da su stradali od bombe

Na otoku Kornatu iznad Šipnata, uvale gdje se prije četiri godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj, mnogobrojni okupljeni su danas odali počast dvanaestorici poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Prošle su četiri godine od kornatske tragedije (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Prošle su četiri godine od kornatske tragedije (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Na otoku Kornatu iznad Šipnata, uvale gdje se prije četiri godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj, mnogobrojni okupljeni su danas odali počast dvanaestorici poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Za poginule vatrogasce podno mjesta na kojem se dogodila tragedija u memorijalnoj kapelici sv. Florijana služena je misa zadušnica.

Među nazočnima, osim obitelji poginulih vatrogasaca, njihovih prijatelja i kolega, bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar obrane Davor Božinović, izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Zlatko Gareljić te saborski zastupnici Neda Klarić, Ante Kulušić, Iva Lovrin i Ranko Ostojić.

U izjavi novinarima ministar obrane Davor Božinović rekao je kako vjeruje da će sudski postupak koji se - zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca na Kornatu - vodi na zadarskome Županijskom sudu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice rasvijetliti uzroke njihove pogibije.

MORH ne provodi istragu o slučaju kornatske tragedije, a u sudskom postupku MORH i Oružane snage u potpunosti surađuju, izjavio je Božinović odgovarajući na pitanje da komentira četverogodišnja nagađanja o ulozi vojske u istrazi o uzrocima vatrogasne tragedije. "Nema pitanja na koje MORH do sada nije odgovorio, niti onih na koje se neće odgovoriti ako to od ministarstva bude zatraženo", istaknuo je Božinović.

Na pitanje da komentira teoriju po kojoj su vatrogasci na Kornatu stradali od zaostale bombe NATO-saveza, koju je javnosti u izjavi za medije nedavno ponudio i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić, ministar obrane ustvrdio je kako nema "indicija koje bi opravdale takve tvrdnje".

Ministar Kalmeta rekao je da je, kao i proteklih godina, došao odati počast poginulim vatrogascima te podijeliti bol s obiteljima. Nije želio komentirati sudski postupak koji se vodi na zadarskome Županijskom sudu, samo je kratko rekao kako se nada da će on raščistiti sva otvorena pitanja u slučaju kornatske tragedije.

A obitelji vatrogasaca poginulih 30. kolovoza 2007. još traže odgovore na pitanje – što je bio uzrok njihovoj pogibelji. Ni danas, polažući vijence na križeve podignute od kornatskog kamena u spomen na svoje sinove, očeve i muževe, ne vjeruju u teoriju eruptivnog požara koju je stručna skupina tijekom istrage o kornatskoj tragediji ponudila kao uzrok pogibije vatrogasaca.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 31.08.11. 06:53

Nije ništa palo iz helikoptera, pa dobro alko vi tako kažete.
Osvald je ubio Kenedija, a WTC su srušili Talibani biti će kako Vi kažete.Zato se to i zovu Vlade da vladaju i informiraju NAROD.


registracija
3/6/11

skaraica, 31.08.11. 08:30

MORH i istraživanje.Ajde ne zajebavajte.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.08.11. 09:59

Za sve eurofile i eurofobe koji žele nešto više znati a nemaju gdje:

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/ulazak_u_eu_biti_ce_gospodarska_politicka_i_kulturna_katastrofa/377683.html


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika