31.08.2011. / 13:29

Autor: Nacional.hr

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Igeneino istraživanje pokazuje kako stanovnici BiH pripadaju jednoj od starijih civilizacija u Europi, a tek 15 stanovništva imaju 15 posto slavenskih gena

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od starih Slavena, već od starih Ilira, iz BiH stiže odgovor na njegove tvrdnje.

Na adresu portala Depo.ba stigla je reakcija Hasana Hadžijahića u kojem se demantira Primorčeva tvrdnja. Hadžijahić ističe kako je I2A halopogrupa koja se direktno povezuje sa Ilirima najrasprostranjenija u Bosni i Hercegovini, a tek potom u Hrvatskoj dok ona u Srbiji i Sloveniji čini tek petinu genetskog materijala.

Hadžijahić se poziva na podatke jedne od vodećih svjetskih kuća u području genetičkih istraživanja Igenea. Navodi kako takvu rasprostranjenost gena znanstvenici tumače geografskim područjem u kojem je zbog planina onemogućeno miješanje starosjedilaca s novim narodima. Također, dodaje i kako pojedini znanstvenici zastupaju tezu da Hrvati imaju toliko "ilirskih gena" jer su katolički Bošnjaci godinama migrirali u Hrvatsku.

Igeneino istraživanje pokazuje kako stanovnici BiH pripadaju jednoj od starijih civilizacija u Europi, a tek 15 stanovništva imaju 15 posto slavenskih gena.

S druge strane kod stanovnika Srbije i Crne Gore najveći je postotak slavenskog gena, a u Sloveniji je najzastupljeniji germanski gen.

Hadžijahić ističe i kako stanovništvo BiH i Crne Gore imaju najmanji bro genetskih grupa, između 6 i 8, dok je u Hrvatskoj primjerice prisutno 12 takvih grupa.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
16/9/11

Brkoni, 11.10.11. 12:11

Mislio sam da je Primorac jedini glupan vezano uz temu, ai' sad vidim da nisam bio u pravu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika