31.08.2011. / 14:41

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno s Mostre:

Venecija, 1. dan: Kako je Clooney odgodio snimanje filma zbog Obame

„The Ides of March" je četvrti redateljski rad Georga Clooneya, ujedno njegov najbolji, toliko dobar da nitko od novinara nije postavljao glupa pitanja vezana za Clooneyev privatni život

George ClooneyGeorge ClooneyNovinarskom projekcijom filma „The Ides of March" u srijedu je započeo 68. filmski festival u Veneciji. Film je režirao i koproducirao george Clooney koji je koautor scenarija te ujedno jedan od glavnih glumaca u filmu kojeg, ne bi vjerovali, na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare nisu pitali ništa o njegovoj sada već bivšoj djevojci Elisabetti Canalis. Ništa čudno, jer „The Ides of March" je četvrti redateljski rad Georga Clooneya, ujedno njegov najbolji, toliko dobar da nitko od novinara nije postavljao glupa pitanja vezana za Clooneyev privatni život.

Predizborne peripetije

Radnja filma bavi se predizbornom utrkom dvaju demokratskih kandidata, a pobjednik će ujedno biti kandidat i favorit za predsjednika Amerike. Jedan je guverner Mike Morris (George Clooney), izrazito liberalnih nadzora naročito na temu religije i seksa, njegov šef kampanje je Paul Zara (Philip Seymour Hoffman), čiji pomoćnik je Stephen Myers (Ryan Gosling), a početnica u uredu je Molly Stearns (Evan Rachel Wood), čiji je otac utjecajni konzervativac. Šef kampanje drugog kandidata je Tom Duffy (Paul Giamatti), iskusni lukavac koji se odlučuje proizvesti kaos u protivničkom taboru pozivajući Myersa da prijeđe raditi za njih, obećajući mu dobru poziciju u Bijeloj kući kada njegov kandidat pobijedi. Istovremeno, Molly Stearns postaje Myersova ljubavnica te on sasvim slučajno saznaje da je ona imala aferu s Morrisom, ostala u drugom stanju, te mora pobaciti, što predstavlja veliku smetnju u kampanji. Kada novinarka Ida (Marisa Tomei) ponešto od toga sazna i najavi objavljivanje, dolazi do podzemnih političkih obračuna.

'Ucijenio sam glumce'

„Preprodukcijom ovog filma počeo sam se baviti 2007. godine, ali kada je Barack Obama postao predsjednik ljudi su zapali u euforiju te sam stoga smatrao da ne mogu tada snimiti film u kojem s puno cinizma gledam na predizbornu kampanju. Stoga sam cijelu produkciju odgodio za godinu dana", izjavio je Clooney na konferenciji za novinare. Novac za film, koji je stajao samo 12 milijuna dolara prikupljao je sa svojim starim partnerom Grantom Heslovom koji je producirao prethodna dva filma koji je Clooney režirao. Za izvrsnu glumačku ekipa, čiji su se glavni glumci, osim Ryana Goslinga, pojavili u Veneciji, rekao je da ni sam ne znao kako ih je uspio prikupiti. Tek se našalio riječima „Imao sam neke njihove kompromitirajuće fotografije kojima sam ih ucijenio". Naslov filma odabrao je jer se referira na datum 15. ožujak, kada je u rimskom senatu ubijen Julije Cezar od strane Bruta i ostalih konspiratora.

'Film je moje igralište'

S obzirom da u filmu Clooney izgleda sasvim solidno kao predsjednički kandidat, logično je pitanje bilo razmišlja li o političkom angažmanu i kandidaturi. „Trenutni je predsjednik Amerike pametniji i pristojniji od drugih, a ujedno je postao predsjednik u nemoguće vrijeme. Ne znam zašto bi se netko sada kandidirao za predsjednika? Nisam zainteresiran, ja volim svoj posao", odgovorio je Clooney koji se na kraju konferencije za novinare odlučio vratiti na to pitanje te je rekao „Film je moje igralište, volim pričati priče, a to ne može povrijediti ljude, osim ako ne računamo nekoliko loših kritika. Ako pogriješim, o mojoj pogrešci ne ovise životi mnogih ljudi, za razliku od predsjednika neke zemlje o čijoj pogrešci ovise životi nekoliko stotina tisuća ljudi".

'Privremeni problemi za američku vladu'

Za politički seks skandal koji se događa u filmu kazao je kako vjerojatno u svakoj zemlji postoji takav skandal ali on nikome neće davati savjet kako da se iz toga izvuče pa ni Dominiku Straussu Khanu. Što se tiče ekonomskog stanja u njegovoj državi rekao je kako je američkoj vladi teško, bez obzira iz kojeg ugla se gleda na njezin rad „ali to je privremeno, uvijek smo rješavali te probleme pa ćemo riješiti i ovog puta, ja sam optimist".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika