Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Nenad Polimac

SVJETSKA HISTERIJA OKO 'RATOVA ZVIJEZDA' STIŽE U HRVATSKU

'Klonovi napadaju' spektakularniji od 'Fantomske prijetnje'

Filmom 'Klonovi napadaju' Lucas se vraća odrasloj publici

Neupućeni gledatelj u prvi mah bi pomislio da je riječ o sceni iz “Gladijatora”. U golemoj areni dvojica muškaraca i jedna žena privezani su lancima za žrtvene stupove na kojima bi uskoro trebali skončati život. Iz hodnika što vode prema podrumima dopire prijeteće režanje i siktanje, zvučni dokaz da su zvijeri koje će uskoro biti puštene u arenu spremne na krvoproliće, što nepregledna publika na tribinama pozdravlja gromoglasnim kliktanjem. No je li sve doista kao i u “Gladijatoru”? Baš i nije. Na tribinama koje okružuju arenu, naime, uopće nisu ljudi nego nekakvi krilati stvorovi izduženih, prijetećih njuški koji svako malo – u oduševljenju uoči predstojeće predstave – polijeću u zrak. Zvijeri koje uskoro izlaze iz podruma da rastrgaju zavezane ljude nisu lavovi i tigrovi, standardna postava rimskog Kolosej iz gladijatorskih vremena, nego stravični mutanti koji tek po nekim osobinama podsjećaju na divovske insekte, nosoroge i guštere. Arena se pritom ne nalazi na Zemlji, nego na crvenom stjenovitom planetu Geonosis čiji su gotovo isključivi žitelji spomenute krilate spodobe. A nesretnici na žrtvenim stupovima? To su junaci novog filma iz serijala “Ratovi zvijezda”, jedi vitez Obi-Wan Kenobi, njegov učenik Anakin Skywalker te bivša kraljica planeta Nabooa Padme Amidala, sada senatorica Republike u kojoj su objedinjeni svi ključni planeti poznatih sazviježđa. Čini se da Amidala potonju funkciju neće još dugo obnašati, budući da su nemani već krenule na svoj pohod i za preživljavanje, reklo bi se, nema nikakvih šansi.
Tako bar izgleda. Jer kao što znaju milijunski poklonici “Ratova zvijezda”, pogibelji su u dosadašnja četiri filma uvijek bile gotovo neizbježne, a smrtnost je među glavnim protagonistima bila razmjerno mala. Pritom ključno nije bilo tko će od njih preživjeti, nego kako će im to uspjeti. U tom je pogledu čitav serijal bio iznimno inventivan, a takav je i novi nastavak “Klonovi napadaju”.
Zapravo, nije to klasičan nastavak. Kad je 1977. prikazan prvi film serijala i za samo nekoliko mjeseci postao najkomercijalniji film svih vremena, tada 33-godišnji redatelj, scenarist i producent George Lucas otkrio je da su “Ratovi zvijezda” prvi dio trilogije koja je tek srednji dio njegove svemirske sage o usponu, padu i ponovnom usponu loze Skywalkera. Nakon “Ratova zvijezda” uslijedio je “Imperij uzvraća udarac” (1980.), pa “Povratak jedia” (1983.), čime je ta dramska cjelina bila završena. Lucas je sredinom osamdesetih navijestio da će se posvetiti pripremi nove trilogije, koja će se vremenski odigravati prije ove, s očevima i majkama junaka čije smo dogodovštine upravo pratili kao glavnim protagonistima. A jednom poslije, kada i ta predtrilogija bude završena, možda ćemo doznati što je bilo s potomcima Lukea Skywalkera, princeze Leie i Hana Sola.
Sudeći po tome koliko je Lucasu trebalo energije i modernih tehnoloških dostignuća da producira predtrilogiju (posao, pritom, još nije završen), posttrilogija vjerojatno nikad neće ni biti realizirana. Tek je 1997. počelo snimanje “Fantomske prijetnje”, prvog dijela predtrilogije, i dovršeno je dvije godine poslije, a njezin nastavak “Klonovi napadaju” ovoga se tjedna, u četvrtak, 16. svibnja, počinje prikazivati u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Premijera trećeg i posljednjeg dijela očekuje se u svibnju 2005., pa iscrpljeni Lucas već sada upozorava da će to biti i oproštaj sa serijalom. Još tri filma o “Ratovima zvijezda” nakon tog datuma? Ni govora!
Lucas bi možda bio veći entuzijast da ga predtrilogija nije stajala toliko živaca. U “Fantomsku prijetnju” uložen je golem trud, film je dospio na drugo mjesto najkomercijalnijih filmova svih vremena u svjetskim kinima (s kojeg ga je nedavno svrgnuo “Harry Potter i kamen mudraca”), a ipak, reakcije publike bile su podvojene. Sam autor priznaje da je očekivao prigovore, budući da je glavni junak tog filma 9-godišnji dječak (prigovor kritičara: mogao je izabrati malo boljega glumca od malog Jakea Lloyda), dok su protagonisti prethodne trilogije romantični mladci prepuni životnih sokova. Također, njegova revolucionarna kreacija, kompjutorski animirani lik Jar-Jar Binks, primljen je s podsmijehom, pa je čak proglašen i gnjavažom godine. Što je još gore, igračke i ostala potrošna roba vezana uz film nisu se prodavali kako se očekivalo, pa su se dućani žalili na zatrpana skladišta (poučen tim iskustvom, Lucasov tim uz “Klonovi napadaju” nudi samo 50 modela likova i svemirskih letjelica, u odnosu na 83 za “Fantomsku prijetnju”).
Svjestan da su poklonici prve trilogije “Fantomsku prijetnju” doživljavali kao dječji film (neki su završni obračun na planetu Naboou – sa štapićastim droidima i prozirnim mjehurima – nazivali tučnjavom među igračkama), Lucas je znao da idućim filmom “Klonovi napadaju” mora napraviti zaokret prema odrasloj publici. Uostalom, to mu je omogućavala i priča predtrilogije po kojoj u nastavku nekadašnji klinac Anakin Skywalker sada ima 19 godina i počinje romansu s Padme Amidalom (s kojom poslije ima djecu, Lukea i Leiu). Kao budući Darth Vader, posrnuli jedi koji će podlegnuti tamnoj strani Sile, on već u “Klonovi napadaju” mora iskazati karakterne dvojbe i balansiranje između Dobra i Zla, što je zahvalna pretpostavka za dramu. Novi film morao je biti ozbiljnija i zrelija protuteža “Fantomskoj prijetnji”, povratak onoj vrsti publike koja je prigrlila i prvu trilogiju.
Ključni izazov za Lucasa bio je kome dodijeliti ulogu odraslog Anakina. Kao eventualni izbor dugo se spominjao Leonardo DiCaprio, no on je već bio angažiran za kostimiranu krimi-dramu Martina Scorsesea “Ulice New Yorka”, a doimao se i malo starije od svoje partnerice Natalie Portman (Padme Amidala), iako je trebalo biti obrnuto. Ulozi su vrlo blizu bili Ryan Phillippe (hollywoodski glumac koji se pretvara da je sobar u Altmanovu “Gosford parku”) i Paul Walker (“Brzi i žestoki”), no naposljetku je odabran slabo poznati Kanađanin Hayden Christensen (ove je godine nominiran za Zlatni globus za nastup u obiteljskoj drami ”Život kao kuća”), ponajviše stoga što se između njega i Natalie Portman već na probama osjetilo senzualno iskrenje.
Nadalje, štedljivi Lucas htio je da “Klonovi napadaju” bude spektakularnije, ali jeftinije ostvarenje od “Fantomske prijetnje”: budući da su najsloženija tehnička rješenja već isprobana u prethodnom filmu, sad ih je bilo jednostavnije primijeniti u nastavku. U njemu ima više lokacija, scenografskih izazova i specijalnih efekata, a ukupni trošak je 120 milijuna dolara, 20 manje od “Fantomske prijetnje”, ali i “Sonyjeva” “Čovjeka-pauka”. Budući da je strategija iščekivanja novog filma – koji mnogi već nazivaju najvećim događajem ovogodišnje filmske sezone – iznimno spretno vođena, posve je izvjesno da će investicija biti višestruko vraćena, a možda već i prvi vikend-rezultat nadmaši nedavni rekord “Čovjeka-pauka”. To, istina, neće biti jednostavno, budući da se “Klonovi napadaju” otvara u bar 300 kina, manje nego “Čovjek-pauk”, no ishod te utakmice znat će se vrlo brzo.
Jedno je, međutim, sigurno. Lucas je uspio u namjeri da se “Klonovi napadaju” usmjeri znatno širem krugu publike. Prvi je na to upozorio Harry Knowles na svom kultnom web siteu “Aintitcool.com”, pišući o grubom ”šnitu” filma, koji je još sredinom ožujka vidio na prokrijumčarenoj kaseti u nekoj hotelskoj sobi u Austinu. Tajnovitosti skloni Lucas sigurno je bio zgrožen tom povredom etike, međutim, Knowlesov sud bio je vrlo pohvalan: po dinamici “Klonovi napadaju” mogu se usporediti s filmom “Imperij uzvraća udarac”, a odmak od razbibrige za klince najveći im je adut. Sličan je sud dao i mjesec dana poslije Richard Corliss u magazinu Time, također na osnovi još nedovršene verzije filma: jedan od onih koji je smatrao “Fantomsku prijetnju” najnižom kreativnom točkom u serijalu “Ratovi zvijezda”, Corliss je sada bio pun hvale za djelo koje – po njegovu sudu – vraća Lucasa u red najzanimljivijih modernih američkih filmskih autora.
Budući da se sada već posvuda održavaju redovite novinarske projekcije potpuno završenog filma, znatno više kritičara u stanju je potvrditi da su “Klonovi napadaju” neusporedivo slojevitije i vještije napravljeno ostvarenje nego “Fantomska prijetnja”. Ponajprije vas impresionira vizualni prosede filma u kojem fascinira rad digitalnom kamerom: fotografija Davida Tatterstala doista je fantastična, no posebno impresionira što je svaki djelić ekrana čist i pregledan, čak i kad je riječ o noćnim scenama. Film počinje impresivnom jurnjavom po futurističkim prometnicama Coruscanta, središta galaksije u kojem zasjeda Senat Republike, da bi zatim spretno razigravao melodramske i pustolovne akcente. Poznate lokacije još su Amidalin Naboo te Tatoine, dom Anakina Skywalkera, a novotarije su već spomenuti planet Geonosis i fascinantni Kamino, čiju površinu čini olujno more i na čijim platformama nastaje vojska klonova koja bi mogla spasiti a možda i uništiti Republiku.
Jednako kao i “Imperij uzvraća udarac” iz prethodne trilogije, i “Klonovi napadaju” ima strukturu srednjeg filma: neka dramska pitanja ostaju otvorena jer će odgovori na njih biti dostupni tek u završnom dijelu trilogije. Nepobitno je jedino da je Anakin u ovom nastavku stasao u privlačna mladića velikog borilačkog potencijala, kojeg od vrsnog jedi-viteza dijeli nevoljkost zatomljivanja emocija. Savjete svog mentora Obi-Wan Kenobija (Ewan McGregor uglavnom je statirao u “Fantomskoj prijetnji”, no u ovom je filmu punopravni protagonist – i doima se impresivno) sluša sve nestrpljivije, a kad mu Padme Amidala objasni da njihova romansa nema izgleda, ni to mu se ne čini u redu. Doba u kojem žive iznimno je burno: Republika je sve krhkija jer se planeti pod vodstvom disidentskog jedia, grofa Dookua (odlični Christopher Lee), žele odvojiti, a jedii više nisu dovoljni da održavaju red. Republika mora imati vojsku, koja se već stvara (klonovi s planeta Kamino), no po čijem nalogu to baš nije jasno ni po završetku filma (pričekajmo završni dio trilogije).
Naracija se odigrava nizanjem paralelnih radnji, od kojih mnoge završavaju “cliffhangerima”, pogibeljnim situacijama što se razrješavaju pet do deset minuta kasnije, no zasićenja nema i pažnja gledatelja ne slabi. Nesumnjivo, film ovaj put sa zanimanjem mogu pratiti i 40-godišnjaci, a ne samo klinci, međutim, Lucas ništa ne prepušta slučaju: kad nekome odsjeku ruku ili glavu, nema ni kapi krvi, a kad Anakin bijesan zbog smrti majke napravi pokolj među ženama i djecom Pješčanih ljudi, to se samo prepriča, ali se ne pokaže. Lucas je, naime, htio privući novi segment publike, ali ne izgubiti ni klince koji su obožavali “Fantomsku prijetnju”.
Balans između pravih glumaca i kompjutorskih likova mnogo je spretniji. Omrznuti Jar-Jar Binks sveden je samo na epizodu (mnogi će prasnuti u smijeh kad doznaju da je zamijenio Amidalu u funkciji senatora), ima još nekoliko vrlo zgodnih epizodista, no glavna je novost da je Yoda, veliki učitelj jedia, dočaran kompjutorski, dok ga je prije pokretao kao lutku i posuđivao mu glas Frank Oz, genijalni redatelj “Muppet Showa”. Yoda se u završnici suprotstavlja grofu Dookuu, a borba svjetlećim mačevima tog kepeca i visokog zlikovca možda se nekom može doimati smiješnom kao ideja, međutim, kad je vidi realiziranu, sigurno neće biti tako.
Zahvaljujući filmu “Klonovi napadaju”, i predtrilogija se kreativno zahuktala poput prve trilogije. Zaslužuje li film tako visoku ocjenu kao “Imperij uzvraća udarac”? Možda ne, no pravi sud ne treba donositi nakon samo jednoga gledanja.

Druga epizoda prve trilogije 'Ratova zvijezda', 'Klonovi napadaju', započinje se prikazivati u cijelom svijetu u četvrtak 16. svibnja, a redatelj i autor George Lucas na film je utrošio 20 milijuna dolara manje nego na prethodni, ali je uvrstio više lokacija, scenografskih izazova i specijalnih efekataAnakin Skywalker /Hayden Christensen/
Pripravnik za jedi/viteza u “Fantomskoj prijetnji” je još bio dječak, no deset godina poslije stasao je u impulzivnog mladića kojem je na putu do savršenog čuvara mira i reda u galaktičkoj Republici samo jedna prepreka – nemogućnost da se odrekne emocija. Unatoč naredbama odlazi spasiti svoju majku Shmi /Pernilla August/ iz logora Pješčanih ljudi, a zaljubljuje se i u nešto stariju Padme Amidalu.

Padme Amidala /Natalie Portman/
Bivša kraljica planeta Nabooa sada je senatorica na Cersucantu, upravnom sjedištu Republike, gdje se dvaput u kratkom razdoblju našla na meti atentatora. Kad joj dodijele Anakina kao tjelesnog čuvara, ona odbija njegova udvaranja, jer smatra da nema prava na privatni život. Kad vidi mladićevu hrabrost i vještinu, popušta. U trećem dijelu predtrilogije rodit će blizance, Lukea i Leiu.

Obi-Wan Kenobi /Ewan McGregor/
Nakon smrti Qui GonJinna /Liam Neeson/ postao je Lukeov mentor i zamijenio mu oca. Uvjeren je da mladić ima potencijal jedia, ali je svjestan i njegove podvojenosti u karakteru. Prvi otkriva da se na oceanskom planetu Kamino izrađuju klonovi, koji će u završnici postati vojska Republike, a poslije strašni imperijalni jurišnici.

Yoda /glas Franka Oza/
Najpoštovaniji jedi/vitez i učitelj nestrpljivih mladaca. Unatoč malom rastu vrhunski je mačevalac i u finalu će obaviti zadatak koji nisu u stanju ostvariti ni Anakin niti Obi-Wan. U ovom filmu Yoda je u potpunosti realiziran kompjutorskom animacijom, u ranijim dijelovima serijala pokretali su ga kao lutku.

Mace Windu /Samuel L. Jackson/
U “Fantomskoj prijetnji” samo epizoda, u filmu “Klonovi napadaju” stasao je u ključnog protagonista. U obračunu na planetu Geonosis priskače u pomoć Anakinu, Obi-Wanu i Amidali. U borbi koristi minimalnu energiju da bi postigao maksimalan učinak, a njegov je svijetleći mač ružičaste boje. To je dosjetka koju je smislio sam glumac, na koju je Lucas pristao bez prigovora.

Grof Dooku /Christopher Lee/
Nekoć vrhunski jedi/vitez odmetnuo se od svoga reda i sada podupire planete koji se žele odvojiti od Republike. Na planetu Geonosis kontrolira izradu droida kojima namjerava ugroziti galaktičku upravu. Ima zagonetnog nalogodavca, čiji identitet u filmu ostaje nepoznat, ali dobri poznavatelji “Ratova zvijezda” znaju o kome je riječ.

Jango Fett /Temura Morrison/
Strašni ratnik radi samo za one koji mu dobro plate. Služi kao model za klone koji se u tajnosti izrađuju na planetu Kamino. Sve akcije izvodi uz pomoć sina Boba (14-godišnji Daniel Logan), koji će poslije, u filmu “Imperij uzvraća udarac”, prodati Hana Sola u roblje.

Senator Palpatine /Ian McDiarmid/
Političar s planeta Nabooa izrastao je u najmoćniju ličnost u Senatu Republike. Zasad se čini da mu je u interesu spriječiti separatistički pokret, međutim, možda je on upravo taj koji potiče separatistički pokret. Uostalom, u “Povratku jedia” isti glumac, McDiarmid, glumi vladara zloglasnog Imperija, kojemu služi Darth Vader.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika