31.08.2011. / 17:16

Autor: Nacional.hr

Kraš investirao pet milijuna eura u proizvodnu tehnologiju Karoline

U Karolinu je tijekom ljetnih mjeseci izvršeno preseljenje dvije, od planiranih četiriju linija za proizvodnju vafla. Preseljena je novokupljena oprema za pripremu i izradu vafl listova i krema te je dopunjena novim strojevima za pakiranje

Novi pogoni KarolineNovi pogoni KarolineDovršetkom prve faze investicijskog ciklusa najavljivanog nakon preuzimanja, Karolina d.o.o. Osijek nastavlja proizvodnju u značajno unaprijeđenom prostoru uz uvođenje novog asortimana proizvoda. Tijekom ljetnih mjeseci u Karolini su postavljene dvije nove linije za proizvodnju vafla na kojima od rujna započinje proizvodnja obiteljskih pakiranja Kraševih Napolitanki. U prvu fazu razvoja Karoline investirano je 5 milijuna eura.

Na današnjoj konferenciji za medije javnosti je predstavljen tim tehnologa i tehničara Kraša i Karoline koji je u roku 60 dana u osječkom pogonu instalirao novi pogon za proizvodnju vafla. O novim ulaganjima i proširenju Karoline u Osijeku su govorili Damir Bulić, zamjenik predsjednika Uprave Kraš d.d., Darko Radišić, član Uprave Kraš d.d., Tomislav Ljutić, član Uprave Kraš d.d., Zlatan Lisica, član uprave Kraš d.d., Damir Mihanović, zamjenik člana Uprave Kraš d.d., Alen Varenina, predsjednik Uprave Karolina d.o.o., te Marica Vidaković, prokuristica. Na konferenciji su bili i Šimo Orešković iz sindikata PPDIV, Tanja Lihtar, predsjednica NO Karolina d.o.o. i predsjednik NO Kraš d.d. Darko Pendžer.

Neposredno po uključivanju Karoline Osijek u Kraš grupu u veljači ove godine, započeto je provođenje poslovne strategije raspodjele proizvodnje keksa u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru, a u cilju kvalitetne segmentacije asortimana i prilagodbe zahtjevima pojedinih tržišta.

„Kako smo u veljači najavili, osječki brendovi Moto i Jadro i dalje ostaju glavni proizvod Karoline, ništa nismo ugasili već smo ih redizajnirali i osnažili njihov plasman na tržište. Trenutno smo uspješno završili prvu fazu ulaganja u Karolinu, za što se osobito želim zahvaliti upravama Kraša i Karoline na velikom trudu i izvrsnoj suradnji, radnicima koji su izvrsno odradili svoj dio posla, te lokalnoj zajednici koja nas je jako dobro primila i zaista smo u rekordnom vremenu dobili sve dozvole koje su nam potrebne za rad", naglasila je Marica Vidaković.

U Karolinu je tijekom ljetnih mjeseci izvršeno preseljenje dvije, od planiranih četiriju linija za proizvodnju vafla. Preseljena je novokupljena oprema za pripremu i izradu vafl listova i krema te je dopunjena novim strojevima za pakiranje.

Prethodno su uređenjem prostora, poboljšani tehničko-tehnološki uvjeti rada i uvedene međunarodno priznate norme koje jamče iznimnu kvalitetu proizvoda. Investicijski ciklus započeo je ulaganjima u infrastrukturu, a svi radovi obavljeni su u suradnji s domaćim dobavljačima i izvođačima radova. Osim građevinskih zahvata na samom objektu, proveden je i niz sigurnosnih mjera koje uključuju izgradnju protupožarnog zida, uvođenje vatrodojave i uređenja nosivih dimnjaka. Također je proveden projekt hlađenja visokoregalnog skladišta i proizvodnih hala sukladno zahtjevima tehnoloških procesa.

Poduzetim aktivnostima uređenja i klimatiziranja proizvodnje i radnih prostora, značajno su unaprijeđeni uvjeti rada radnika čemu Kraš oduvijek poklanja značajnu pažnju

Nakon puštanja linija u rad u tvornici Karolina zaposleno je 40 radnika, a nakon sljedećih faza, i u skladu s potrebama na tržištu, bit će otvorena dodatna radna mjesta.

Osim vlastitih proizvoda Jadro i Moto, Karolina će mjesečno proizvoditi do 600 tona obiteljskih pakiranja Kraševih napolitanki na novim linijama na kojima je dodatno investirano u ambalažu i pakiranje, a napolitanke proizvedene u Osijeku na tržištu će se pojaviti u redizajniranom pakiranju. Kraš planira ulaganje u redizajn i ostalih proizvoda iz ove grupe proizvoda. U tijeku je usklađivanje normativnih akata o uvođenje certifikata za proizvodnju po posebnim zahtjevima (Halal, Kosher, IFS i ostali).

Marica Vidaković najavila je pokretanje druge faze ulaganja u Karolinu koja će početi u studenom ove godine, a treba biti završena do siječnja 2012. godine. U drugoj fazi bit će preseljene proizvodne linije slanog programa te će se provesti integracija tvornice u Krašev informatički sustav temeljen na vlastitim aplikacijama. Kraš planira nastavak razvoja proizvodnje i nabavke novih linija, a dinamika provođenja istih ovisit će o izlasku Hrvatske iz gospodarske krize, odnosno o ponudi i potražnji za proizvodima u okruženju.

Vezane vijesti

Ništa od najavljenih 16 milijardi kuna investicija

Ništa od najavljenih 16 milijardi kuna investicija

'Veliki investicijski ciklus' koji je i prije izbora najavljivala Milanovićeva vlada zasad nije zaživio, piše Jutarnji list. O investicijama u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika