Objavljeno u Nacionalu br. 340, 2002-05-22

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Jasna osuda zločina u Jasenovcu i Bleiburgu stabilizirat će Hrvatsku i njen ugled u svijetu

Vlada Republike Hrvatske morala bi sponzorirati znanstveno istraživanje ratnih zločina koje su ustaška i komunistička vlast počinile prije pola stoljeća kako bi istina o njima onemogućila daljnje manipuliranje prošlošću u dnevnopolitičke svrhe

Zvižduke u Bleiburgu pobrao je Zdravko Tomac, najmanje kriv za to.Zvižduke u Bleiburgu pobrao je Zdravko Tomac, najmanje kriv za to.Premijer Račan simbolično je paljenjem mine na dionici Prgomet – Dugopolje označio početak radova na autocesti Split – Zagreb. Prije toga posjetio je Bleiburg, poklonio se žrtvama poslijeratnog komunističkog režima i ispričao obiteljima stradalih. Desetak dana prije posjetio je i Jasenovac, mjesto najvećih zločina ustaškog režima. Zvižduke u Bleiburgu pobrao je Zdravko Tomac, najmanje kriv za to. Račan se opravdano državnički postavio prema jednom i drugom mjestu stradanja masovnih zločina.

Na žalost, dosad se ni HDZ-ova ni koalicijska vlast nisu zrelo i državnički ponašale prema Bleiburgu i Jasenovcu (bez obzira na to što je jedno vrijeme Jasenovac bio okupirano područje i što ga je predsjednik Tuđman posjetio nakon oslobođenja). Nije bilo ozbiljnih povijesnih (domaćih i međunarodnih) istraživanja i znanstvenih skupova o razmjerima tragedija u Jasenovcu i Bleiburgu, koje bi Vlada sponzorirala kako bi se odagnale sve magle koje se stvaraju u dnevnopolitičke svrhe, ali i za optuživanje hrvatskog naroda kao genocidnog zbog ustaških zločina u Jasenovcu. Zbog zločina komunističke vlasti u Bleiburgu dovode se pak u pitanje dometi i značenje antifašizma i uloge Hrvatske u antifašističkoj koaliciji.

Jasenovac i Bleiburg

Obilježavanje sjećanja na oba mjesta treba bolje osmisliti. Nama ne treba pomirba totalitarnih ideologija, nama treba osuda zločina kako se više nikad ne bi ponovili. Nama treba isprika obiteljima žrtava, okrenutost prema budućnosti te istina. Prošlost je takva kakva jest, istina je da je NDH bila kvinsliška ustaška tvorevina s logorima smrti i rasnim zakonima. Ali istina je da je Hrvatska imala i snažni antifašistički pokret koji je veže za demokratsku Europu. Istina je da je poslijeratna komunistička vlast počinila brojne zločine, a najveći svakako u Bleiburgu. Bit će vrlo zanimljivo istražiti ulogu Saveznika, posebno Britanaca, u tom zločinu. Treba također jasno reći da antifašizam koji veže Hrvatsku s demokratskim svijetom nije antifašizam Rade Bulata. Obrnuto, to jača desni radikalizam. Bilo kakvo koketiranje s ustaštvom Hrvatsku je uvijek skupo stajalo. Kao bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova, dobro znam što znači naslijeđe NDH, bez obzira na neosporno snažni antifašistički pokret u Hrvatskoj. Zato Hrvatska ima samo jedan put. To je put znanstvene istine i okrenutosti budućnosti. Hrvatsku treba graditi na nedvojbeno pozitivnom naslijeđu (hrvatski doprinos europskoj misli, znanosti, kulturi, sportu i istinski hrvatski antifašizam) i europskim vrijednostima (pravna država, gospodarske reforme, zaštita manjina, sloboda medija, javna televizija, snažno civilno društvo, socijalna osjetljivost države, dobri odnosi sa susjedima, čuvanje pozitivnog nacionalnog identiteta).
To je jedini put Hrvatske u integriranu Europu. Velika je šteta što je mnogo toga dosad u modernoj hrvatskoj državi propušteno, bez obzira na to radi li se o HDZ-ovoj vlasti ili vladajućoj koaliciji. Obrana Hrvatske od agresije Miloševićeva režima (rezolucija GS UN-a 43/49 o stanju na okupiranim područjima RH, prosinac 1994.) učinila je prvi veliki korak prema okrenutosti Hrvatske budućnosti umjesto prošlosti. Velika većina građana Hrvatske, a posebno hrvatskog naroda, istinski je željela modernu, samostalnu, demokratsku državu, koja se temelji na europskim vrijednostima, europski integriranu državu. Država je stvorena i u tome je velika zasluga i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali zaista su i HDZ-ova vlast (a posebno dio HDZ-ove vlasti, kojoj su bile strane europske vrijednosti) i nova vladajuća koalicija izgubile mnogo dragocjenog vremena ne bi li se Hrvatska napokon okrenula budućnosti. Zato treba pohvaliti odlaske premijera Račana u Jasenovac i Bleiburg, ali ne smije se na tome stati jer će se to tumačiti kao predizborni potez, posebno ako se poveže s paljenjem mina u Dugopolju i početkom radova na autocesti Zagreb – Split te ako ne bude stvarne promjene odnosa i prema Jasenovcu i prema Bleiburgu. Zdravku Tomcu vjerojatno su zviždali i radikalni desničari, na koje se ne treba previše osvrtati jer žive u prošlosti, a još im se manje dodvoravati, ali nezadovoljni su i oni Hrvati i građani Hrvatske kojima smetaju stanje u državi, lutanje Vlade oko strateških prioriteta i pogreške u provedbi strateških ciljeva.
Zato bi država trebala naći načina (to nije teško) da se dostojanstveno obilježavaju i Bleiburg i Jasenovac i da se to ne radi zbog ravnoteže nego radi povijesne istine, i radi prošlosti i radi budućnosti. I u Jasenovcu i u Bleiburgu dogodili su se strašni zločini koje treba osuditi, znanstveno istraživati, procesuirati, treba se ispričati žrtvama zločina i okrenuti se budućnosti. Ako je ovo predizborni potez premijera Račana (a i to je dio demokracije, iduća je godina izborna), ovi će potezi biti pozitivno ocijenjeni, ali su kratkoga daha. Ali ako je ovo istinska promjena stavova prema Jasenovcu i Bleiburgu, to će biti velika dugoročna korist za Hrvatsku.

Hrvatska i EU

Tijekom ovog vikenda sudjelovao sam u uspješnom predstavljanju knjige Hrvoja Šarinića o njegovim razgovorima sa Slobodanom Miloševićem u Udinama (talijansko izdanje) te bio predavač na europskoj akademiji u Otzenhausenu. Na jednom i drugom skupu bio je prisutan velik broj uglednih osoba međunarodne političke scene. Ne samo Giani De Michelis, bivši ministar vanjskih poslova Italije, nego i mnogi drugi utjecajni političari u Europi smatraju još uvijek da je Hrvatska prerano priznata zajedno sa Slovenijom. A priznanje je uslijedilo tek kad je rat završio, kad je Hrvatska potpisala primirje, prihvatila dolazak mirovnih snaga, donijela ustavni zakon o zaštiti manjina i etničnih zajednica te nešto prije toga potpisala i sporazum o deblokadi i evakuaciji vojarni. Ti političari smatraju da najprije treba stabilizirati cijeli Balkan ili jugoistok Europe te tek nakon toga sve zemlje procesa stabilnosti i pridruživanja zajednički uključiti u EU, bez bilo kakvih razgovora o tome kad bi se to moglo dogoditi.
Srećom, to nije dominantno mišljenje Europske komisije i vodećih zemalja EU. Hrvatska još uvijek ima vremena da sama odredi svoju sudbinu. I jasan stav prema Jasenovcu i Bleiburgu bitno će pridonijeti i unutarnjoj stabilnosti Hrvatske i međunarodnom kredibilitetu.

Vezane vijesti

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika