Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Početni rezultati ohrabruju

G. Sustav se u svim svojim dijelovima, od političara preko policije do medija, trudi da sve maturantice i maturante opije i baci ih na glavu s visine od 2,5 metra u prazan bazen

HRVATSKA DANAS
Petak, HRT 1, 16.45
vijenac
Posljednja vijest je skorena krv na dnu praznog bazena u Osijeku. Nečiji osamnaestogodišnji sin slavio je maturu, napio se i skočio na prvu stranicu svih sutrašnjih hrvatskih novina. Dečko je u komi, ima prijelom baze lubanje i nagnječenje mozga, brza “Hrvatska danas” već dugo nije završena strašnijom viješću, k tome neprepisanom iz sporih novina.

SVAKODNEVICA
Petak, HRT 1, 17.05
četiri kaktusa
Ono čime news show “Hrvatska danas” završava nimalo ne opterećuje voditeljicu KV Colić koja nam u prvim sekundama, tradicionalno poluluda od neke nepoznate sreće, najavljuje priloge revnih novinara iz Rijeke i Dubrovnika, koji oduševljeno sline nad bijednicima, tj. maturantima. Medijski tradicionalisti iz redova urednika na tv i u najnakladnijim dnevnim novinama i njihovim najdirljivijim rubrikama (gradskim) godinama su lili suze radosnice nad svakim prosipanjem brašna na prolaznike, uvijek se našla nježna riječ i za najgore svinjarije čopora pijanaca i kud ćeš onda normalnije stvari nego da se na HRT-u vesele i današnjem danu, danu u kojem je dečko bubnuo na glavu i zaradio komu iz koje se probudio tri dana kasnije.
“Evo, ovako je bilo u svim gradovima Hrvatske, veselo, veselo, pozdravljamo sve maturante” – euforično je odjavila veselje Rijeke i Dubrovnika kvalificirana voditeljica koja je svojom svehrvatskom informiranošću demantirala “Hrvatsku danas” i njenu posljednju vijest s dna krvlju poprskanog praznog osječkog bazena. Sretan slučaj htio je da baš intenzivna Karmela Vukov Colić, s onim svojim izbezumljenim osmijehom (ako ga se tako smije zvati) i razrogačenim pogledom, srdačna kao Tereza Kesovija kad priča o sebi, bude ona koju ćemo gledati kako trijumfira nad slikama tragedije koju smo netom vidjeli. U jednoj minuti mrtav maturant, u drugoj uznesena voditeljica koja već komunicira s anđelima (“veselo, veselo, pozdravljamo sve maturante”), to su te legendarne tehničke mogućnosti televizije, udružene s jakim ljudskim faktorom, koje nas vode u bolju budućnost u kojoj će jednog dana liječnica Zdenka Markić, današnja urednica svih “informativno-dokumentarnih” emisija, zaista sve te emisije i gledati, a ne samo stajati na ulazu u studio i voditeljima dijeliti stimulativne medikamente (prozac?).

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
kaktus
U petak je u Dnevniku išao komentar protiv divljanja maturanata, ali kao da nije, jer isto nepokolebljivo pero (Sunčica Findak) napisalo ga je opet i čuli smo ga i danas, drugi dan za redom, istina u neznatno drugačijoj verziji, na čemu se zahvaljujemo iz dubine duše. Zadnji put je uvažena kolegica Sunčica bila tako postojana kad je preljubljenog, premilog i bezgrešnog HDZ ministra prosvjete u svojoj emisiji oslovljavala “magistre Dorešić”, danima i danima nakon otkrića da je njegova nježna magistarska titula lažna. Ach, ach (čitaj: ah, ah) što možemo kad su novine u Hrvata uvijek bile medij brži od znamenite Hrvatske televizije. Poruka čitateljima: onim “ach, ach” hoće se ovom bijednom Starčevićevu pisanju dati neki dignitet, znamo da nismo uspjeli, dižemo ruke, oprostite ako smo vas zbunili, ujedno se ispričavamo što poruku koja je išla u suprotnom smjeru, od čitatelja ka uredništvu (idite u kuratz) iz razumljivih razloga nismo mogli objaviti.
Dvostruko uredničko inzistiranje na istom komentaru stamene kolegice Findak znači da dragi medijski djelatnici imaju lošu savjest i da je cijena tog dragocjenog osjećaja plaćena u Osijeku. Poslije tog crnog petka bilo bi super da na kraju iduće školske godine vidimo ili krotke maturante ili divlju policiju. Dosadašnje medijsko serviranje turobnog maturantskog folklora kao nečeg poželjnog mora prestati, ne zvao se ja Sunčica Findak.

NAŠI VAŠI
Subota, HRT 1, 20.12
četiri kaktusa
Glumac Emil Glad ovako miješa kajkavski i mili nam štokavski: “Deca, dajte me podsetite, imam nešto jako važno da vam kažem”. Glad treba igrati djeda, pa se dosjetio da stenje kad govori, ali čini to energijom 30-godišnjaka, deru se i baka Semka i on, kao da su pred liječničkom komisijom koja im kani zabraniti rad zbog starosti. Naravno da je za to kriv režiser, ali on je genij kad ga usporedimo sa scenaristom koji je u ovu epizodu utrpao Olivera Mlakara, tek toliko da ga vidimo i subotom, ne samo od ponedjeljka do petka u “Kolu sreće”. Oliver Mlakar se u “Našima i vašima” pojavljuje u ulozi Olivera Mlakara, također i Maja Kuljiš (u ulozi Maje Kuljiš), a kviz koji oni vode zove se “Komadić sreće”. Kretenizmi kojima obiluje ova domaća serija množe se i množe, pa joj od srca želimo što drastičniji pad gledanosti i odustajanje od snimanja nastavka.

FRANCUSKA – HRVATSKA
Nedjelja, HRT 3, 12.00
četiri kaktusa
Božo Sušec slavi Thurama (“opak neki čovjek”), drago mu je da smo dobili i taj drugi gol, mili naš provinijalac lud je od sreće što smo tako daleko dogurali ne pada mu na pamet reći ni riječ kritike protiv kukavičkog ponašanja “Ćire Blaževića” koji se poslije vodstva Francuza toliko smrznuo da nije učinio ništa kad je Francuzima, dvadeset minuta prije kraja utakmice, isključen igrač. Dvadeset minuta se “Ćiro Blažević” trese od šoka što je izgubio utakmicu (u publici je Franjo i kći mu) i ne poduzima ništa, nego tek u posljednjoj minuti šalje Prosinečkog u igru. Božo Sušec, stručan i pošten, na to nije ni trepnuo, niti će.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.07
vijenac
Aleksandar Stanković izdržao je torturu nove uredničke ekipe (i bučnijeg dijela Hrvatske) i u emisiju uspio dovesti homoseksualca, razumno i civilizirano biće zvano Dorino Manzin, predsjednik “Iskoraka”, udruge za zaštitu različitih spolnih usmjerenja. Sve ostalo je povijest, vidjet ćemo čega.

MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.15
kaktus
Jedan dio emisije, niti pukih pet minuta, bio je dvaput prikazan, pa se poslije svega pojavilo neko ljupko žensko biće i ispričalo se u ime Televizije. Jednom davno nisu ni pričekali kraj, nego su se ispričali još u Dnevniku (Nensi Brlek za naciste, talibane, Budu itd). To znači da netko gleda “Milijunaša” i Dnevnik, da su to gledane emisije, a da “Svakodnevica” to nije, jer da jest netko bi se na kraju pojavio i ispričao nam se zbog Karmelinog pozdrava maturantima ma gdje oni bili. Ne, ne, glup je taj Starčević, “Svakodnevica” jest gledana, ali cerenje nad svime što se radi maturantima nije greška nego sistem i ne može se onda drug Sistem (ili g. Sustav) pojaviti na ekranu i sam za sebe (u liku neke voditeljice) reći oprostite, bio sam glup. G. Sustav se u svim svojim dijelovima, od političara preko policije do medija, godinama uporno i ponizno trudi (vidi: organiziranje pijančevanja na Jarunu) da sve maturante opije i baci ih na glavu s visine od 2,5 metra u prazan bazen i rezultati su tu.

ROLAND GARROS: IVA MAJOLI – K. BRANDT
Ponedjeljak, HRT 3, 12.55
četiri vijenca
U 13.55 h došlo je do prekida zbog kiše, pa ovom prigodom i ovim putem, sa skromnih stranica “Nacionala”, upućujemo dragom Bogu četiri vijenca, iz poznatih razloga, jer meč je prenosio Mićo Dušanović. Jednog dana kad usvojimo strože sanitarne propise i uđemo u zajednicu europskih država, ove zahvale Svevišnjem ne će biti potrebne, iz jednako poznatih razloga (Miće Dušanovića više ne će biti).

HRVATSKA DANAS
Ponedjeljak HRT 1, 16.45
četiri kaktusa
HRT ima onu emisiju s jednim jezičnim savjetom, koja ide dvaput dnevno i koju bi hitno trebalo ukinuti, a svu njenu građu prikazivati interno – vlastitim HRT novinarima na video zidu ogromnog tv kafića koji zaposlenici zovu Trg. Prava je bezobraština savjetovati gledateljima zvizdarije (ličioc ili ličilac?) u 12 sati i 20 minuta u “Jezikomjeru”, a u 16.45 h istoga dana puštati dopisnika iz Čakovca da se sam hrve s padežima kao da je Mađar. Javlja čovjek o salmoneli i o novih “još 34 oboljelih”, umjesto o 34 oboljela, ali što on može kad je sam, a bolesnih je iz minute u minutu sve više, prvi ja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika