03.09.2011. / 18:20

Autor: Hina

Pronađeni dokumenti: CIA slala zarobljenike iz oporbe Gadafijevom režimu na mučenje

Dokumenti pokrivaju razdoblje do 2002. do 2007. godine, a mnogi se odnose na kasnu 2003. i 2004. godinu, kada je Musa Kusa, donedavno libijski ministar vanjskih poslova, bio na čelu Organizacije za vanjsku sigurnost

IlustracijaIlustracijaDokumenti pronađeni u napuštenom uredu bivšeg čelnika libijske obavještajne službe čini se da donose nove pojedinosti o bliskoj suradnji američke obavještajne službe, CIA-e, s libijskom obavještajnom službom tijekom prošlog desetljeća, izvijestio je u subotu list New York Times.

Iako je poznato da su obavještajne službe zapadnih zemalja počele surađivati s Libijom nakon što je ta zemlje odustala od svog programa proizvodnje nekonvecionalnog naoružanja 2004. godine, dokumenti pronađeni u Tripoliju pokazuju da je suradnja s CIA-om i britanskom službom MI-6 bila mnogo šira no što je poznato, primjećuje list. New York Times navodi također da dokumenti ukazuju i na rivalitete CIA-e i britanske službe MI-6 u odnosima s Libijom.

Dokumente su u petak našli novinari i organizacija Human Rights Watch no njihovu autentičnost još nije moguće potvrditi, navodi se u članku. Glasnogovornica CIA-e Jennifer Youngblood u petak nije željela komentirati dokumente no izjavila je da "ne može čuditi što CIA surađuje sa stranim vladama kako bi pomogla zaštititi našu zemlju od terorizma i drugih pogibelji", navodi list.

Dokumenti sugeriraju da su Amerikanci najmanje osam puta slali osumnjičene za terorizam na ispitivanje u Libiji bez obzira na to što je ta zemlje bila poznata po mučenjima zatvorenika, piše list. Iako prebacivanja zarobljenika u Libiju nisu javno objavljivana, u izvješćima medija ponekad se Libija spominjala kao zemlja koju je SAD koristio u okviru njegovog kritiziranog programa izručivanja osumnjičenih za terorizam.

"U programu izručenja radilo se o predaji istaknutih ličnosti povezanih s al Kaidom kako bi ih se moglo mučiti i dobiti informacije koje su željeli", rekao je dužnosnik Human Rights Watcha Peter Bouckaert koji je proučio dokument pronađen u stožeru obavještajne službe u Tripoliju, navodi list.

Dokumenti pokrivaju razdoblje do 2002. do 2007. godine, a mnogi se odnose na kasnu 2003. i 2004. godinu, kada je Musa Kusa, donedavno libijski ministar vanjskih poslova, bio na čelu Organizacije za vanjsku sigurnost.

U jednom od dokumenata iz 2004. govori se o izručenju pripadnika Libijske islamske borbene skupine, koja se borila za svrgavanje Gadafija, a Libija, među ostalim, od CIA-e traži izručenje Abu Abdulaha al-Sadika za kojeg Bouckaert kaže da je saznao da je zapravo Abdel Hakim Belhadž koji je sada vojni čelnik libijskih ustanika, navodi list. Belhadž je u intervjuu od srijede dao detaljan opis njegovog uhićenja i zatočeništva koji se uvelike poklapa s navodima iz dokumenata a rekao je i da su ga u Bangkoku, gdje je uhićen, mučila dva djelatnika CIA-e.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 04.09.11. 03:54

"Biti americki neprijalj moze biti vrlo nezgodno, ali biti americki prijatelj je fatalno".

Savjetujem americkim prijateljima na Balkanu da spremaju rezervnu varijantu dok nije kasno.


registracija
20/8/10

McCoy, 04.09.11. 07:41

Haha, ovo će biti kao i sa Osamom, ako taj Abdel Hakim Belhadž odluči ne sarađivati više sa USA ovi će povesti novi rat protiv Libije. Igranci nikad kraja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika