05.09.2011. / 07:45

Autor: Hina

Island kaže da je bio prisiljavan jamčiti dugove banke

Islandski predsjednik optužio je europske zemlje u nedjelju da su prisiljavale Island da pristane jamčiti otplatu dugova njegove banke, čime je oživio spor s Britanijom i Nizozemskom čijim građanima banka duguje milijarde.

Olafur Ragnar GrimssonOlafur Ragnar GrimssonIslandski predsjednik optužio je europske zemlje u nedjelju da su prisiljavale Island da pristane jamčiti otplatu dugova njegove banke, čime je oživio spor s Britanijom i Nizozemskom čijim građanima banka duguje milijarde.

Kada je bankarski sektor Islanda doživio slom tijekom globalne financijske krize 2008. zamrznuti su računi u Landsbanki koja je primala uplate britanskih i nizozemskihi štediša putem online fondova nazvanih Icesave.

Island je rekao da će imovina propale banke biti dovoljna za otplatu oko pet milijardi dolara duga Birtancima i Nizozemcima. Dvije su zemlje, međutim, tražile da vlada u Reykjaviku da državna jamstva za vraćanje duga.

Na referendumu ranije ove godina Islanđani su po drugi puta odbili dati jamstva.

"Ljudi u vladi su popustili pritisku Europljana...", rekao je predsjednik Olafur Ragnar Grimsson javnoj radio postaji RUV. On je rekao da je zahtjev Britanca i Nizozemaca da vlada jamči otplatu duga "apsurdan".

"Tako da ono što se sada događa dokazuje da se s tim pitanjem pažljivo postupalo od početka bilo bi potpuno nepotrebno Islanđane i našu suradnju s Europom stavljati u ovu luđačku košulju", rekao je.

"EU treba istražiti i suočiti se s pitanjem kako je bilo moguće da članice EU-a pristanu podržati ovo apsurdno potraživanje od Islanda", rekao je.

Britanci i Nizozemci su, uz podršku drugih država EU-a, također uspjeli uvjeriti MMF da izvrši pritisak na Island, rekao je Grimsson i dodao da mu je bivši čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn u siječnju 2010. rekao da nije sretan što se ta organzacija koristi koristi kao "šaka" protiv Islanda.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika