05.09.2011. / 17:02

Autor: Nacional.hr

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U isto vrijeme vlada Eva Moralesa suočena je s kritikom javnosti oko plana izgradnje autoceste kroz Amazonsku prašumu

Evo MoralesEvo MoralesU devet bolivijskih gradova bio je zabranjen promet svim motornim vozilima i javnom prijevozu jer se u državi održavao prvi 'Nacionalni dan pješaka', izvještava BBC.

U isto vrijeme vlada Eva Moralesa suočena je s kritikom javnosti oko plana izgradnje autoceste kroz Amazonsku prašumu. Iz vlade su izjavili kako su obilježavanjem dana pješaka htjeli probuditi svijest o očuvanju prirode i kako su s ulica maknuli dva milijuna automobila. Morales se predstavlja kao advokat za prava domorodaca i zaštitnik prirode te su za njega nedavne demonstracije protiv izgradnje autoceste bile velika sramota. Ulice gradova ispunili su ulični zabavljači, umjetnici, sportaši, trčao se maraton, čak je i predsjednik Morales otrčao kratku rutu po gradskim ulicama.

Bolivijska vlada promovira izgradnju autoceste kroz Isiboro-Secure Nacionalni Park kao nužan put prema napretku i ponavlja kako će učiniti sve potrebno kako bi zaštitila ekosustav. Ekološki aktivisti tvrde kako će uz autocestu nastati ilegalna naselja, a nastavit će se i uništavanje šuma.

"Evo jednog čvrstog obećanja kako bi se zaštitio okoliš. Imamo 17 milijuna hektara šuma, to je više od površine Belgije, to su rezerve. Nastojimo zaštititi Majku Prirodu, ali želimo stvoriti mehanizme za integraciju ljudi. To je ravnoteža koju tražimo", izjavio je bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika