05.09.2011. / 17:00

Autor: Nacional.hr

David Cameron: "Istražujemo povezanost MI6-a i Gadafijeve obavještane službe"

Belhaj tvrdi kako su MI6 i CIA sudjelovale u prikupljanju i odavanju podataka o njegovom boravištu u Bangkoku 2004. godine, kada je uhićen i izručen u Libiju

David CameronDavid CameronU sjedištu Libijske obavještajne službe u Tripoliju otkriveni su dokumenti koji dokazuju čvrstu povezanost bivšeg režima s britanskim i američkim obavještajnim službama MI6 i CIA-om, izvještava BBC.

Dokumente je navodno otkrila humanitarna organizacija Human Rights Watch. Na optužbe da je MI6 bio upleten u izručenje ondašnjeg libijskog terorista Abdela Hakima Belhaja, a danas vođu pobunjenika u Tripoliju britanski premijer David Cameron izjavio je kako će slučaj istražiti i preispitati nezavisna komisija. Belhaj tvrdi kako su MI6 i CIA sudjelovale u prikupljanju i odavanju podataka o njegovom boravištu u Bangkoku 2004. godine, kada je uhićen i izručen u Libiju. Kaže kako Britanci i Amerikanci nisu sudjelovali u njegovom mučenju u libijskom zatvoru, ali su ga nakon torture ispitivali.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izjavilo je kako vlada ima 'dugoročnu praksu' nekomentiranja obavještajnih afera.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika