Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije - Mate Granić

Parafirani sporazum o granici sa Slovenijom u Hrvatskoj odbacuju svi osim Davora Gjenera

Nakon što se dogovora o hrvatsko-slovenskoj granici odrekao i premijer Račan koji ga je parafirao, podržava ga samo još novinar Slobodne Dalmacije i pritom vrijeđa hrvatske karijerne diplomate. Kako je Gjenero član Savjeta MVP-a, trebao bi reagirati i Picula

Mate Granić, kolumnist NacionalaMate Granić, kolumnist NacionalaZamjenik premijera Budiša je na zastupničko pitanje Vesne Škare-Ožbolt (DC) odgovorio da Vlada uvažava većinsko mišljenje hrvatske javnosti, Sabora te međunarodnih pravnih stručnjaka o parafiranom Sporazumu o državnoj granici sa Slovenijom te da Vlada svoje stavove namjerava revidirati. Dodao je da formalna odluka o tome još nije donesena, ali da je očito da će se tražiti nova rješenja. To je potvrdio i premijer Račan nakon povratka iz SAD-a.

Treba pozdraviti nove stavove hrvatske Vlade jer o tom pitanju u hrvatskoj javnosti i Saboru postoji potpuna suglasnost, a međunarodnopravni stručnjaci već su davno rekli svoje mišljenje. To je najprije potvrdio okrugli stol u organizaciji DC-a lanjskog ljeta. Zato očekujemo i formalno otkazivanje parafiranog sporazuma te novu platformu za pregovore sa slovenskom stranom koja treba dobiti podršku Sabora. Za parafiranje Sporazuma o državnoj granici sa Slovenijom u Hrvatskoj se još zalaže samo “politički analitičar” Slobodne Dalmacije i nesuđeni diplomat (sedam dana staža u MVP-u) Davor Gjenero, koji prljavo insinuira dovodeći u pitanje kredibilitet vrhunskih hrvatskih karijernih diplomata (Joško Paro, Vladimir Drobnjak, Andrej Plenković) koji su svoje znanje i diplomatsku sposobnost i odlučnost dokazali u brojnim akcijama MVP-a, od kojih mnoge nisu bile po volji dijelu vrha HDZ-a (Martin Brod, Pakt o stabilnosti, otvaranje graničnih prijelaza s Crnom Gorom, rješavanje graničnih pitanja s BiH, donošenje plana i programa povratka izbjeglica, podrška NATO-ovim operacijama na Kosovu).

Davor Gjenero i Joško Paro

Zabrinjava to što je Davor Gjenero još uvijek član Savjeta MVP-a, a da očito je da je njegov članak u Delu poslužio slovenskim lobistima da između sjednice vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta i sjednice Europskog parlamenta izbace iz dijela koji se tiče slovensko-hrvatskih odnosa izravno povezivanje s člankom 4. Deklaracije Europskog vijeća iz Helsinkija iz kojeg se države pozivaju na to da prije ulaska u EU riješe svoje sporove, po potrebi koristeći se arbitražom Međunarodnog suda pravde u Haagu. U konačnom tekstu ostao je samo poziv Sloveniji da dogovorno riješi sporna pitanja s Hrvatskom, a pozdravljen je napredak postignut prošle godine. Ipak se u zadnji trenutak diplomatskom akcijom hrvatskog MVP-a izbjeglo da se Hrvatsku pozove da ratificira parafirani sporazum o državnoj granici sa Slovenijom, što bi bio direktni pritisak na Hrvatsku.

S obzirom na insinuaciju da je Joško Paro bio “HDZ-ov diplomat” mogu samo reći da ga je početkom 1999. predsjednik Tuđman odlučio smijeniti zbog predavanja u Diplomatskoj akademiji o hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini. Neki “dobronamjerni” polaznici iz obavještajne zajednice izvijestili su predsjednika Tuđmana o predavanju Joška Pare pa sam predsjednika Tuđmana jeva uspio uvjeriti da povuče svoju odluku jer bismo izgubili odličnog karijernog diplomata, koji je uživao …... (veliko van) povjerenje međunarodne zajednice.

Prije tog razgovora s Tuđmanom u Predsjedničkim dvorima razgovarao sam s predstojnikom Ureda predsjednika Ivicom Kostovićem koji mi je rekao da, na žalost, nemam velike šanse uvjeriti predsjednika da povuče svoju odluku. Sve to dogodilo se nakon poznatih događaja oko Martin Broda. Eto, to su tzv. HDZ-ovi diplomati.

Nadam se da će i MVP reagirati na grube podvale Davora Gjenera, kao što su to već učinili i brojni neovisni mediji. Ali ipak ostaje bitno pitanje zašto Davor Gjenero uporno brani parafirani sporazuma o državnoj granici sa Slovenijom, koji nakon izjava Dražena Budiše i Ivice Račana više nitko u Hrvatskoj ne brani. Je li to nepoznavanje problema i nekompetentnost ili nešto drugo? Vrijeme će to pokazati.

Sukobi u vladajućoj koaliciji

Promjena Zakona o otocima, kojim je Vlada željela ukinuti beneficije pravnih osoba otoka Krka, Cresa i Lošinja u prijevozu, tj. ukinuti prethodno prihvaćeni amandman koji je to omogućio, izazvala je oštre sukobe u vladajućoj koaliciji, posebno između SDP-a s jedne strane te HSLS-a i HNS-a s druge. Mato Arlović optužio je HSS i HSLS za tihu koaliciju s HDZ-om. Kako su i sve oporbene stranke bile protiv Vladina prijedloga, SDP je ostao sam u obrani tog prijedloga. Arlović je nagovijestio ili rebalans proračuna ili prijevremene izbore. U blažoj formi to je potvrdio i Račan. Došle su žestoke reakcije od HSLS-a koji preko potpredsjednika stranke i glasnogovornika Joška Kontića, koji traži nove prijevremene izbore ili dogovor oko pitanja u vladajućoj koaliciji u roku od sedam dana. I Zlatko Tomčić kaže da strpljenje HSS-a nije bezgranično. Događaj u Saboru samo je ukazao da se predizborno razdoblje približava te da su sve češći sukobi unutar stranaka vladajuće koalicije.

Pogoršanje odnosa u vladajućoj koaliciji blokirat će i bilo kakve iskorake prema EU jer summit u Kopenhagenu je krajem ove godine, a tada će se napokon odlučiti o prijemu novih članica i statusu zemalja obuhvaćenih Sporazumom o stabilnosti i pridruživanju. To premijer Račan dobro zna i zato ne iznenađuju oštre Račanove i Arlovićeve izjave. Iz vrlo pouzdanih izvora u Saboru čuje se da su prijetnje SDP-a vrlo ozbiljne. Vrijeme zaista ne radi za vladajuću koaliciju, a posebno za nestabilnu koaliciju.

Ozbiljni istraživači javnog mnijenja upozoravaju da je HDZ (bez obzira na unutarnje sukob koji kulminiraju ovih dana uklanjanjem Ivića Pašalića s mjesta predstojnika Zaklade Franjo Tuđman, te raspuštanja Mladeži HDZ-a) već najjača stranka, da se SDP još uvijek solidno drži, ali da mu je snaga značajno opala. Ostale stranke vladajuće koalicije bitno su izgubile političku podršku javnosti, a odnos snaga vladajuće koalicije i oporbe bitno se mijenja. Vladajuća koalicija još uvijek je samo neznatno jača od oporbe, koja još nije dokraja konsolidirana i formirana. Ako se HDZ do kraja konsolidira, oporba će vrlo brzo biti jača od vladajuće koalicije. Ali, ovo stanje na političkoj sceni otvara i mogućnosti novih alternativa (koaliciju stranaka centra, narodnjačke i liberalne orijentacije). Zanimljiv je i pad podrške premijeru Račanu, bez obzira na uspješan posjet SAD-u. Sve to upućuje na to da je za Hrvatsku najvažnije da razdoblje nestabilnosti i nemogućnosti ključnih reformi, posebno u gospodarstvu i pravosuđu, što kraće traje. Ukratko, trebamo ili stabilnu Vladu ili nove izbore.

Dosad je izgledalo da će parlamentarni izbori biti u ljeto iduće godine (od lipnja do rujna), barem tako kažu dobro upućeni iz vladajuće koalicije. Mnogi u vladajućoj koaliciji zalagali su se da ostanu do kraja punog mandata. Ali, ako se nastave ovakvi sukobi unutar vladajuće koalicije i s ovakvom žestinom, ni rani prijevremeni izbori neće biti iznenađenje.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika