08.09.2011. / 10:50

Autor: Hrvoje Šimičević

Navijanje fašizma

Ne čujem dobro. Utišaj tog komentatora

Stadioni se mogu gledati i kao jedini preostali inkubatori pučkog fašizma, tradicije koju su epoha političke korektnosti i budne oči iz Bruxsellesa izgnali iz većine državnih institucija, dovodeći je na prag izumiranja

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)"Nakon utakmice novinari su Šeksa upitali je li čuo kako cijeli stadion viče 'Za dom spremni' i pjeva 'igrajte ustaše'. Na to im je Šeks odgovorio 'ne čujem dobro'. Tu se ponio kao Slobodan Milošević jer je i on prije dvadeset godina odgovarao 'ne čujem dobro'. Pa, to je nevjerojatno!", kazao je za portal PolitikaPlus predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, komentirajući nedostatak osuđujućih reakcija te ponajprije inflaciju cinizma u hrvatskoj javnosti na još jednu oveću porciju stadionskog fašizma.

Riječ je, dakako, o utakmici između Hrvatske i Izraela na maksimirskom stadionu, odakle se Zagrebom opet širio eho napaljene rulje. Uz standardnu 'Evo zore, evo dana', hrvatski su navijači dobrih deset minuta cvrkutali 'Za dom spremni', da bi potom umorne momke na terenu motivirali skandirajući 'igrajte ustaše'!. Uz sve to, linču je bio podvrgnut i igrač gostujuće momčadi, kojem su hukali jer je momak tamnoput. Na svo ovo obilje naci-divljanja jedino je reagirao spomenuti HHO, koji je, štoviše, još prije utakmice zatražio u slučaju ovakvih izgreda njezin prekid.

"Mi smo znali da će, nažalost, doći do ovoga i zato smo poslali to priopćenje. No, kao i puno puta do sada, HNS nije reagirao", kaže Ivan Zvonimir Čičak, koji smatra kako je HNS trebao prekinuti utakmicu jer je ono što smo čuli s maksimirskih tribina jednostavno nedopustivo za 21. stoljeće i za zemlju koja je na korak do Europske unije.

Vladimir - Ne čujem dobro - ŠeksVladimir - Ne čujem dobro - ŠeksNovinari su, tvrdi Čičak, pitali i šefa HNS-a Vlatka Markovića da li je čuo spomenute urlike.
"Vlatko Marković na isto pitanje novinarima odgovara kako neće ništa reći i da ga novinari ne zanimaju!? Pa, to je sramotno! Vlatko Marković i Vladimir Šeks su sramota ove zemlje", rekao je Čičak.

I tako, poglavica nacionalnog loptačkog saveza opet se odlučio praviti mutav na ono što se dešava u hrvatskom nogometu, isto kao i potpredsjednik najvišeg hrvatskog političkog doma. Situacija je, takoreći, normalna, a prije svega razumljiva.

Pa tko su oni da svojim neugodnim komentarima narušavaju briljantno vojevanje naših Momaka na travnatom bojnom polju?

Kiseli vonj mržnje

Stvar se, da otklonimo ironiju, već odavno uvriježila kao nešto učestalo i normalno, do te razine da samo krupniji cinici mogu ovakve pojave nazivati sporadičnim incidentima. Radi se, ponajprije, o kulturološkom faktu, jednom od sastavnih dijelova navijačke kulture u Hrvatskoj, nečemu što se podrazumijeva da će čovjek čuti ako iz nekog sumanutog razloga odluči otići na stadion popratiti igru nacionalne selekcije. Taj čovjek zna dvije stvari: da će na početku utakmice na stadionu svakako moći izbrojati 22 igrača te da će ubrzo poslije, ovisno o tome kako galvanizirani momci stoje na terenu, u zraku moći osjetiti kiseli vonj mržnje prema Drugom i Drugačijem. Kiseli vonj mržnje prema Drugom i Drugačijem - to je ono što doma čujete kad HTV-ov komentator prestane pričati jer su momci na tribinama počeli pjevati.

Pravoslavac je

Jedina stvar koja se iz utakmice u utakmicu mijenja jest intenzitet verbalne netrpeljivosti i sirove agresije, što ovisi o tome koliko je istočno na Balkanu pozicioniran protivnik kojemu se naši loptački heroji trenutačno suprotstavljaju. Ako mrski nogometni neprijatelj i nije sa ovih područja, to ga neće lišiti situacije da ga domaći navijači smjeste u okruženje. Toj će se ekipi i protivničkim navijačima svakako skandirati 'Tko ne skače pravoslavac je', a bez obzira na njihovo etničko ili geografsko podrijetlo, velika je vjerojatnost da će, zakonom spojenih nacionalizama, sa tribina čuti i "Ubi, ubi, ubi Srbina!"

Tradicija

Stadioni su, to je evidentno, u Hrvatskoj postali neka vrst posljednjeg bastiona najsirovijeg nacionalizma i šovinizma, gdje uz velike količine patriotskih napjeva i Ožujske pive stanuje najprimitivniji ideološki jezik. Isti onaj koji se - u nešto rafiniranijem obliku - do prije nekoliko godina obilno konzumirao u režimskim medijima i hrvatskom Saboru. Stadioni se, dakle, mogu gledati i kao jedini preostali inkubatori pučkog fašizma, tradicije koju su epoha političke korektnosti i budne oči iz Bruxsellesa izgnali iz većine državnih institucija i javnog govora, dovodeći je na prag izumiranja.

Omanji incident

Nogomet je u hrvatskim prilikama dosta sličan političkom zanatu, budući da protagonisti obaju ovih djelatnosti dosta ovise o tome koliko su vješti u potpirivanju masovne euforije i ostalih iracionalnih čuvstava kod puka. Zato većina njih nikada neće eksplicitno osuditi ovakva divljanja jer bi to zasigurno dovelo do kontraefekta. Štoviše, koristeći mantru o 'omanjem incidentu' oni će - bilo političari ili nogometni funkcioneri - nerijetko nastojati i umanjiti intenzitet stadionskog mraka, pa se taj njihov 'omanji incident' može okvalificirati kao ništa drugo doli vulgarni eufemizam za aktivno suučesništvo u ordinarnoj svinjariji. Jedni će, dakle, držati začepljenu gubicu i brojati tuđu lovu sa tržišta bijelog roblja, a drugi neće donositi dovoljno rigorozne zakone da se dovede u pitanje opstanak tradicije.

Muzika za uši

Što se pak Markovića tiče, njegovi razlozi su dosta uzvišeniji od pukog pragmatizma kojeg iskazuju njegove kolege: on se, naime, već odavno dokazao kao proustaški hohštapler, kojemu dakle - prostom logikom njegovih proskibiranih ideoloških preferencija - ovakva muzika itekako prija, barem duplo više nego svim ostalim nogometnim i političkim krkanima što tavore u počasnoj loži.

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.09.11. 11:14

Sirove strasti.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.09.11. 12:55

sramota, sramota i ništa doli sramota. Ne toliko zbog navijača koliko zbog nedjelovanja institucija. A nije ni čudo kad politički vrh javno veliča i pozdravlja osuđene za zločine protiv čovječanstava.
Zvonko, da li ovo osuđujete?


registracija
12/11/09

laka, 08.09.11. 13:19

Za dom spremni nije ustaški pozdrav. Potvrdio - i Ustavni sud u Zagrebu. Postojao prije NDH, a ni u NDH nije postojao kao takav.
Ostale povike osuđujem. Iako, pitam se gdje su Nacionalu dušebrižnički komentari kada Srbi isto rade na utakmicama protiv naših i gdje su osude četničkog vanadalizma nad spomenikom Oluji u Kninu?


registracija
16/11/09

vbkluht, 08.09.11. 14:38

@laka, možda orginalno nije ustaški pozdrav, ali se poistovjećuje s ustašama.
Osim, toga, što misliš, bi li ga skandirali na stadionu da nema veze s ustašama? :-)


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.09.11. 17:44

Šimičeviću, prvo i osnovno se malo informiraj pa onda udri po svojim neprijateljima!

Poklič "Za dom-spremni" nije službeni ustaški pozdrav nego "Za Poglavnika i dom - spremni". Činjenicu da se radi o starom hrvatskom pozdravu, koji se u različitim varijacijama pojavljuje, potvrđuje i presuda prekršajnog suda u Zagrebu od 14. travnja 2009. godine. Evo dijela presude:

"s obzirom na postojeće okolnosti, a te su da se radilo o koncertu na kojemu su nastupali izvođači koji su u hrvatskoj javnosti poznati i prihvaćeni kao izvođači pjesama domoljubnog karaktera, da je jedan od njih bio i Marko Perković Thompson čija je pjesma 'Bojna Čavoglave', nastala za vrijeme Domovinskog rata, uistinu počinje stihom 'Za dom spremni!', a da je to starohrvatski pozdrav, njegovo uzvikivanje ili govorenje, tim više što nije praćeno nikakvim drugim elementima, primjerice gestama ili simbolima koji bi ga eksplicitno dovodili u vezu s fašističkim pozdravom koji se u modificiranom obliku s dodatkom riječi 'i poglavnika' koristio na ovim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata, ne predstavlja naročito drsko i nepristojno ponašanje, niti je okrivljenik izazvao negodovanje ili narušavao mir prisutnih posjetitelja koncerta, niti vrijeđao njihove moralne osjećaje."

1566. Nikola Šubić-Zrinski u bitci na Sigetu uzvikuje: "Za dom sad u boj!". Ban Josip Jelačić, mnogo godina nakon Šubića znao je uzviknuti: "Za dom!" a vojnici bi mu odgovarali: "Spremni umrijeti"! Radićevci HSS-a su koristili opet ovu verziju: „Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!“. Pavelić je koristio kao službenu: Za Poglavnika i dom-spremni"! U Domovinskom ratu 2. gardijska brigada Gromovi koristila je: "Gromovi, za dom-spremni". HOS samo "Za dom-spremni". Znači, može se govoriti o tradiciji s raznim verzijama staroj 450 godina. Kako navodi HHO, ustaše su kompromitirali taj poklič.

Bojna Čavoglave počinje s pokličem "Za dom-spremni" i tu je jasna Thompsonova ograda od ustaša i NDH. Da nije tako, koristio bi službeni ustaški pozdrav.

Ako uzmemo za mjerilo HHO-ovo "kompromitiranje", onda bi s jednakim objašnjenjem mogli zabraniti i naziv Hrvatska (iz Nezavisna država Hrvatska), naziv hrvatske valute "kuna", "šahovnicu" pa na koncu izbaciti i slovo U iz abecede. Na koncu, zabranimo hrvatski jezik, kao takav, jer je njega koristio i Pavelić, pa dodatnih razloga nema. Čičak je prošle godine branio mladu beograđanku koja se krajem lipnja 2010. godine pojavila sa četničkom kapom kod Jadovna. Čičak je istu opravdavao na sljedeći način: "Šajkača sa srpskim grbom u Jadovnom je možda neukus, ali ne protuzakonje".

Nije mi samo jasno, temeljem kojeg Zakona te kojeg članka istog Zakona je zabranjen sporni poklič? Osobno držim, u svijetlu istih zakonskih normi pokušati promatrati pojmove i pojave, kao što su: petokraka, jugoslavenska zastava, partizanska kapa, srpske ocile, četnička kapa i slične pojave (užičko, žikino i ..) a koje se Šimičević nije usudio problematizirati. Time je jasno dao do znanje protiv čega nije!

Jedino što osobno vidim problematičnim je kapa sa slovom U. To je simbol koji ima biti zabranjen, bač kao i troroga s petokrakom te šajkača.


registracija
27/12/06

Skipp, 08.09.11. 18:31

Zvonko pričaš gluposti. i znaš to i sam. Bitan je kontekst, a ako netko na stadionu urla "Ubi Srbina" ili nešto slično pa nakon toga urla "Za dom spremni" onda to baš i ne bi bio neki pastoralno domoljubni poklič . A glede presude Prekršajnog suda to je samo mišljenje jednog suca a da i među sucima ima onih koji na stadionima viču "Cigani cigani" je opće poznata stvar....Osobno se smiješ držati za štogod hoćeš ali smještati partizansku kapu u isti rang sa kapom sa slovom U može samo netko tko je dušom i tijelom i mislima U. Over and out.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 11.09.11. 20:23

Zvonko je prikriveni Čedo jer tako nesto uporno komentirati moze samo osoba koja mrzi hrvate i hrvatsku.


registracija
12/9/11

cloud06, 13.09.11. 15:06

Hahah, ZVONKO SE VRAĆA! Zvonko, you're full of crap. Thompson se ogradio od ustaša kad je pjevao Jasenovac...? :)

Želiš reći da sada jedna glupost opravdava drugu, glede ovog s četnicima? I misliš li da je autor trebao sad iskritizirati i četnike? Vidiš li ti dobro? Radi se o konkretnoj utakmici i konkretnom događaju.


registracija
22/9/11

prvacrta, 22.09.11. 19:07

Pa gdje ste mislili naći izljeve frustracija nego na određenim tribinama stadiona. Svih stadiona u svijetu.

Međutim, nije mi jasna ta inteligencija prosječnog novinara-komentatora koji nije u stanju zapitati se čemu je razlog.

E pa drugovi, razlog je vrlo jednostavan.
VI im dajete razlog, a oni to ne baš pametno koriste.
KAKO? Glumatajući u hrvatskom društvu "antifašizam" od onog trenutka kad Vam je partija i Savez Komunista dao mogućnost legalizacije komunizma, preoblikovavši tu nakaradnu riječ u "antifašizam" kao da se radi o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

Kad uspoređujem zatucane mozgove hrvatske ljevice i hrvatske desnice moram priznati da kod desnice vidim pomaka ka racionalnijem razmišljanju.

Kod "desničar"a se uvijek nađe netko tko je u stanju reći da je ustaštvo bilo zlo, i da fašizam kao takav nije prihvatljiv. Uvijek se nađe netko tko će odobriti planove Vokića i Lorkovića u smislu pristupanju NDH pravim antifašistima - SAD-u i Britancima... ili ustaša koji nisu odanu Pavelićevom konceptu "nezavisne" Hrvatske.

Kod ljevičara - "antifašista" nećete naći ni jednoga koji će osuditi komunističke glavešine koji su se boljševistički do 1948. razračunavali sa svim svojim neistomišljenicima, bilo u poraženim kvislinškim snagama, bilo u untarpartijskim borbama za fotelju. A poslije '48 uspostavili partijski sistem "odabranih" kojeg se ni HDZ nebi posramio.
Za Vas ljevičare su oni sad "antifašisti". A to je problem.
Spuštajući se na taj nivo razmišljanja Pavelić je predvodnik brobe za demokraciju, što bi bio ekvivalent razmišljanju ljevičara da je Tito bio borac za neovisnu Hrvatsku.

Gospodo draga, to što su nekima partijske fotelje unaprijed pripremljene, ne znači da ste stekli i mogućnost hipnoze naroda sa terapijom "antifašizma".
Stekli ste samo pravo na legalizaciju komunističkog zločina.
Problem je u tome što Vam je jedini pokazatelj te problematike onaj "desničar" na tribinama (kao takav i najprimitivniji od svih desničara) jer drugdje će malo tko dobiti priliku kontrirati Vam. A to najbolje govori o tome koliko ste se infiltrirali u medijski svijet.
A ujedno najbolje govori o tome na koga ste se namjerili - na najslabijeg protivnika, onog primitivnog.
E pa neka Vam je u slast, kukavice.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.09.11. 10:36

prvacrta,
dobro zamjećuješ stvarnost i slažem se u velikom djelu s tobom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika