08.09.2011. / 14:00

Autor: Nacional.hr

Vatikan u ofenzivi

Sveta Stolica tuži Hrvatsku

Zanimljivo je kako je nakon odluke o oduzimanju zemljišta bikup Ivan Milovan rekao kako se neće žaliti na odluku minsitarstva. No, činjenica da je tužbu podnio vatikanski državni tajnik ipak ukazuje na to da su se njih dvojica ipak dogovorila

Imovina župe DajlaImovina župe DajlaDržavno tajništvo Svete Stolice u ime župe sv. Ivana Krstitelja iz Dajle, ali i tvrtke Abbazia d.o.o. pokrenuli su tužbu protiv Republike Hrvatske na Upravnom sudu.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone potpisao je tužbu kojom se talijanski benediktinci žale na odluku ministarstva pravosuđa o povratku 400 hektara zemljišta župe sv. Ivana Krstitelja u državno vlasništvo.

Kako piše Glas Istre, s obzirom na to da se na ministrovo rješenje nije mogla dati žalba, pokrenut je upravni spor.

Na Upravnom sudu potvrđuju kako su 2. rujna zaprimili tužbu župe sv. Ivana Krstitelja, a tri dana kasnije i tužbu tvrtke Abbazia. Dodaju se kako tužbe ne smatraju hitnima pa ni ročišta neće biti veoma brza.

Zanimljivo je kako je nakon odluke o oduzimanju zemljišta bikup Ivan Milovan rekao kako se neće žaliti na odluku minsitarstva. No, činjenica da je tužbu podnio vatikanski državni tajnik ipak ukazuje na to da su se njih dvojica ipak dogovorila.

Podsjetimo, cijela je afera započela nakon što je papa Benedikt XVI. privremeno suspendirao biskupa Milovana kako bi u njegovo ime španjolski biskup potpisao sporazum o vraćanju spornog zemljišta župe Dajla u vlasništvo talijanskim benediktincima.

Nakon što je biskup Milovan alarmirao javnost, unutarcrkveno pitanje preraslo je u međudržavno pa su u pitanje bili dovedene i odluke o povratku imovine u vlasništvo župa, ali i prodaja imovine župe.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 08.09.11. 14:30

Holy shit.....


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.09.11. 14:39

hahahahahaha, ludnica! kad sam rekao da je vatikan u pravu, prvi me je zvonko i djani popišao. a tema je ova: tito je isplatio benediktince i uknjižio državu u gruntovnicu. HDZova klika je našla kupce za golfterene, imovinu darovala biskupiji i biskupu poslala kupce. lovu od prodaje su si podjelili. država nije to mogla prodati jer bi bilo pitanja, ovako, crkveno je crkveno. no ali pita papa. vatikan je drukčije ustrojen, sve ono što dobije bilo koja župa ili biskupija je direktno podložno vatikanu i vatikan to može dati drugoj crkvi, župi, ostaviti onima kojima je darovano, dati meni, tebi, vratiti benediktincima.... i gle vraga, taman vratilo benediktincima. i u redu je.


registracija
14/7/11

Trinity, 08.09.11. 14:47

Zanimljivo je kako su, vrlo prigodno, i u rekordno brzom roku za drugostupanjski postupak oglašena ništavim rješenja Istarske županije o povratu imovine Crkvi, koja godinama nisu osporavale stranke u postupku, posebno DORH koji zastupa državu i brine o njenim interesima!


registracija
8/7/09

bankar, 08.09.11. 20:14

odmah ukinuti davanja poreznih obveznika prema toj pedofilskoj kriminalnoj mreži


registracija
4/1/09

miroljubiv, 09.09.11. 00:35

Bankaru@ daj se saberi.ne misliš valjda da bi dosadan Zoki prljao svoje duge prste po pitanju ugovora s Vatikanom i Dajlom? Drugi su još već šupci od njega.dakle,nema nikog.


registracija
3/6/11

skaraica, 09.09.11. 09:04

Ajde,pomolimo se i dajmo te bezvezne nekretnine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika