08.09.2011. / 17:51

Autor: Deutsche Welle

EU želi senzore dojavljivače sudara za sve automobile

Automobili budućnosti trebali bi postati komunikativniji. Europska komisija je s automobilskom industrijom dogovorila da će u svakom automobilu do 2015.godine biti instaliran automatski senzor dojavljač prometne nesreće.

eCall bi automatski dojavljivao nesrećueCall bi automatski dojavljivao nesrećuBrza pomoć i u najnepristupačnijim predjelima - to je cilj automatskog sustava javljanja o prometnoj nesreći. Pri jakom udaru, ili ako se aktivira zračni jastuk, senzor s mjesta nesreće aktivira poziv u pomoć i informira najbližu stanicu za pružanje hitne pomoći. Na autocestama senzor šalje i poruku u kojem traku autoceste se dogodio udes kao i o kojem modelu automobila se radi, dakle je li unesrećen osobni automobili ili autobus.

Neelie Kroes, povjerenica Europske komisije zadužena za digitalnu tehnologiju želi da svaki novi automobil do 2015.godine bude opremljen spomenutim sustavom dojave nesreće. U video-poruci povjerenica Kroes naglašava potrebu instaliranja sustava pod nazivom eCall : «ECall bi svake godine spasio mnoge živote i smanjio broj teških ozljeda i trauma. Osim toga, mjesta nesreće bi se prije oslobodila, jer bi spasilačke ekipe bile znatno prije na licu mjesta», dodaje Kroes.

Kako funkcionira eCall?

Ako vozilo opremljeno sustavom eCall sudjeluje u prometnoj nesreći, sustav automatski kontaktira najbližu stanicu hitne pomoći i šalje točne koordinate nesreće. ECall se može aktivirati i manualno, pristiskom dugmeta, primjerice ako je netko svjedok prometne nesreće. Planirano je uvođenje i zvučnog povezivanja sa stanicom za pružanje pomoći, kako bi se usmeno dojavila nesreća. Tako svaki unesrećeni, ako je pri svijesti i može govoriti, može iznijeti daljnje pojedinosti nesreće.

U Europskoj se uniji 2010.godine dogodilo 1,15 milijuna prometnih nesreća u kojima je poginula 31.000 osoba, a 1,5 milijuna je ozlijeđeno. Novi sustav omogućio bi da spasilačke ekipe dođu brže na mjesto nesreća u ruralnim područjima i to za 50 posto, a u urbanim središtima za 40 posto. Zbog kraćeg vremena za dolazak do mjesta nesreće spasilo bi se na stotne života. Brže intervencije smanjile bi posljedice ozljeda, kao i količinu CO2, jer će se bržim uklanjanjem posljedica nesreća smanjiti duge kolone vozila na cestama. Godišnja šteta za gospdarstvo zbog prometnih nesreća u EU-u iznosi više od 160 milijarda eura. Kada bi automobili imali sustav eCall, troškovi bi se svake godine mogli smanjiti za više milijardi eura.

Hrvatska želi sudjelovati u sustavu eCall

Hrvatska je već ranije najavila da želi sudjelovati u sustavu eCall, a priključit će se i nečlanice Unije, Švicarska, Island i Norveška. Sudjelovanje su do sad najavile 22 od 27 zemalja članica Unije, dok su Poljska i Bugarska pokrenule zasebne postupke, ali su poručile da će na koncu ipak sudjelovati. Francuska i Velika Britanija pak još oklijevaju oko sudjelovanja. Kod Velike Britanije najsproniji su troškovi novog sustava. Do danas je stiglo više od 100 obećanja u korist novog sustava od strane industrije, organizacija za sigurnost na cestama, a potpisan je i svojevrstan memorandum u korist sustava eCall.

Sustav pozdravili auto-klubovi

Automobilistički klubovi širom Europe, među njima njemački ADAC ali i hrvatski HAK kao i većina zemalja članica podržavaju planove Komisije koja je još prije dvije godine pozvala članice na dragovoljno uvođenje i prije 2015.godine. Europska komisija sada namjerava okončati fazu dragovoljnog uvođenja sustava i putem zakona obvezati proizvođače automobila da ugrađuju sustav za slanje poziva u pomoć u slučaju prometne nesreće. Za zemlje članice Europske unije vrijedili bi jedinstveni i ujednačeni tehnički standardi kako bi sustav poziva u pomoć mogao funkcionirati u cijeloj Europi i kako bi se poziv mogao poslati u stanice za pružanje hitne pomoći i centre za spašavanje. Prema procjenama Europske komisije troškovi za sustav slanja poruka o nesreći iznosili oko stotinu eura po vozilu. Privatna sfera vozača automobila ostala bi zaštićena, jer sustav šalje signale samo u slučaju ako se sustav aktivira nakon prometne nesreće, poručuju iz Europske komisije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika