08.09.2011. / 22:04

Autor: Martina Čizmić

WikiLeaks otkrio:

Sanader - Vlada nije odgovorna ako ne može pronaći topničke dnevnike

Sanader je u razgovoru s američkom veleposlanicom pri UN-u Gotovinu nazvao "nacionalnim herojem"

Ivo SanaderIvo SanaderPosljednja u nizu tranša objavljenih diplomatskih depeša na WikiLeaksu, otkriva mnogo zanimljivih stvari o pozadini kako svjetske, tako i hrvatske politike.

Tako primjerice depeša s početka lipnja 2009. godine otkriva kako se tadašnji premijer Ivo Sanade sastao s američkom veleposlanicom pri UN-u Susan Rice i s njom razgovarao o pitanjima ulaska Hrvatske u Europsku uniju i suradnji sa Haaškim sudom.

Sanader je tom prilikom izrazio nadu da će glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pozitivnom ocijeniti suradnju Hrvatske s Haaškim sudom kako bi se osigurao da neće biti dodatnih odlaganja završetka hrvatskih pregovora s EU. Dodao je kako se nada da će Hrvatska završiti pregovore do kraja 2009. godine, ali je izrazio bojazan kako bi negativna ocjena iz Haaga mogla prolongirati pregovore.

Također, istaknuo je kako je njegov prioritet kao premijera završiti pristupne pregovore no kako mu u tome na putu stoji slovenska blokada pregovora. U depešu se navodi kako se Sanader ranije tog dana sastao i sa europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom kako bi zajednički pronašli kompromisno rješenje graničnog pitanja.

"Sanader je rekao kako Slovenija još nije odgovorila na Rehnov kompromis. Vjeruje kako bi Hrvatskoj trebalo biti dopušteno priključenje Europskoj uniji i sa nerješenim graničnim pitanjem, kao što je to bilo dopušteno Sloveniji te je dodao kako će se kao članica EU Hrvatska 'ponašati drugačije prema svojim susjedima - poduprijeti ćemo ih, ne blokirati'".

Sanader je dodao kako ne želi riješiti granično pitanje samo kako bi ga ponovno blokirali zbog suradnje sa Haaškim sudom. Podsjetio je kako su 2005. godine pregovori bili blokirani zbog negativne ocjene tadašnje glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte jer po njenom mišljenju Hrvatska nije učinila dovoljno po pitanju uhićenja Ante Gotovine. Sanader ga je tom prilikom nazvao "nacionalnim herojem".

Izrazio je bojazan da će Brammertz negativno ocjeniti suradnju Hrvatske s Haaškim sudom zbog topničkih dnevnika. Rekao je kako Hrvatska čini sve kako bi pronašla dokumente koje Brammertz traži.

"Ako ih ne možemo naći, ne možemo ih naći. Ne možete zbog toga kriviti Vladu", citira se Sanadera u depešu.

Zanimljiv je depeš i s kraja svibnja iste godine u kojem tadašnji veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke piše kako se sastao sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem. Tijekom sastanka Jandroković je zamolio Bradtkea da prenese hrvatsku zamolbu američkoj vladi ne bi li ona svojim utjecajem pomogla da se Branimir Glavaš izruči Hrvatskoj.

Podsjetimo, u to je vrijeme Glavaš bio osuđen za ratni zločin te je prije izricanja presude prebjegao u BiH gdje trenutno izdržava kaznu zatvora.

Bradtke je u svom komentaru u depešu iznio kako "iako ne možemo suditi kakve političke ili pravne mjere mogu ohrabriti Bosnu da izruči Glavaša, vjerujemo da njegov ostanak u Bosni šteti ne samo Hrvatskoj i Bosni već i regionalnim naporima da se zločince dovede pred lice pravde."

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika