09.09.2011. / 08:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Fosili u vezi s čovjekom

"Mnogo tih naprednih osobina pronađenih u mozgu i tijelu, te veća starost, čine (taj fosil) najboljim kandidatom za pretka našega roda, roda Homo, mnogo više nego prijašnja otkrića", rekao je Lee Berger

Dobro očuvani dva milijuna godina stari fosili pokazuju da je ta vrsta, dijelom ljudska, a dijelom čovjekolikog majmuna imala ruke slične ljudskima, visoko razvijene gležnjeve koji su pomagali u kretanju te iznenađujuće malen, ali napredan mozak, kaže se u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Ti fosili, otkriveni u spilji sjeverno od Johannesburga, možda promijene mišljenje znanstvenika o podrijetlu čovjeka jer je riječ o još neviđenoj kombinaciji anatomskih osobina koje upućuju na tijesne veze s čovjekom.

"Mnogo tih naprednih osobina pronađenih u mozgu i tijelu, te veća starost, čine (taj fosil) najboljim kandidatom za pretka našega roda, roda Homo, mnogo više nego prijašnja otkrića", rekao je Lee Berger s Instituta za ljudsku evoluciju sveučilišta u Johannesburgu.

Berger i ekipa stručnjaka proučili su fosile s te lokacije i napisali članak koji će biti objavljen u prestižnom časopisu Scienceu. Pišu kako su otkrili kompletnu šaku, cjelovitu i nedeformiranu bedrenu kost te dobro očuvane kosti gležnja.

"Stekli smo uvid, to nije nagađanje, u područje anatomije koje je ključno za evoluciju ljudskoga hoda", rekao je Berger o kostima šake stopala i gležnja.

Šaka koju su opisali kao nalik ljudskoj šaci na kraju majmunolike ruke, imala je mogućnost preciznog prihvaćanja predmeta što bi joj pomoglo u proizvodnji alata, rekla je članica istraživačke ekipe Tracy Kivell, znanstvenica na njemačkome Institutu Max Planck.

Dugački palac razlikuje se od palca čovjekolikoga majmuna i prikladan je za čvrsto prihvaćanje predmeta.

Mozak veličine grejpa, a oblika nalik ljudskome možda uzdrma teorije o povećanju mozga u ljudskome razvoju, kažu istraživači.

Otkako su fosili otkriveni u kolovozu 2008., stručnjaci su zaključili da su tih 220 kostiju ostaci najmanje pet jedinka. Tekst u Scienceu temelji se na detaljnoj analizi dvije od tih jedinka.

Vezane vijesti

Mandela se nakon laparoskopije osjeća dobro

Mandela se nakon laparoskopije osjeća dobro

Bivši južnoafrički predsjednik i borac protiv apartheida Nelson Mandela (93), koji je hospitaliziran zbog bolova u želucu, podvrgnut je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika