09.09.2011. / 17:18

Autor: Hina

EU u povodu 10. godišnjice 11/9: Guantanamo je sramota

Europska povjerenica za vanjske poslove Cecilia Malmstroem u petak je nazvala "sramotom" za Sjedinjenje Države što ni deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna nisu zatvorile logor Guantanamo.

Cecilia MalmstromCecilia MalmstromEuropska povjerenica za vanjske poslove Cecilia Malmstroem u petak je nazvala "sramotom" za Sjedinjenje Države što ni deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna nisu zatvorile logor Guantanamo.

"Vrlo smo nezadovoljni, to je mišljenje cijele Europske unije (...) izrečeno u brojnim prigodoma u kontaktu s Amerikancima, sramota je što taj zatvor još nije zatvoren i što zatvorenicima do danas nije suđeno", rekla je novinarima Malmstroem i dodala "podsjećamo prijatelje Amerikance da logor mora biti zatvoren".

Predsjednik Barack Obama potpisao je ukaz o zatvaranju Guantanama odmah po ulasku u Bijelu kuću u siječnju 2009. No iz proračunskih razloga Kongres priječi zatvaranje logora jer odbija izdvojiti novac za prebacivanje zatvorenika iz tog vojnog zatvora na Kubi na američki teritorij ili u treće zemlje.

Otvoren u siječnju 2002., kao zatvor za terorističke osumnjičenike, Guantanamo je postao simbol pretjerivanja u "ratu protiv terorizma" u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha. Gotovo 800 ljudi prošlo je kroz njegove ćelije, a danas ih je oko 200.

U tom kontekstu Europska unija ustvrdila je u petak da se legitimna broba protiv terorizma ne smije voditi na uštrb sloboda.

"U zadnjih deset godina, često smo bili suočeni s osjetljivim pitanjem ravnoteže između slobode i sigurnosti. Ne smijemo nikad popustiti težnji da žrtvujemo jedno radi drugoga", rekao je predsjednik Europskog parlamenta (EP) Jerzy Buzek u povodu 10. godišnjice napada na američke ciljeve 11. rujna 2001.

Svi koji vjeruju u demokraciju moraju očuvati "individualne slobode" čak i ako "je terorizam napad na sve nas, napad na naše demokratsko društvo", dodao je Buzek.

EP je ranije osudio sigurnosne mjere koje je SAD donio nakon napada 11. rujna, višekratno je pozivao na zatvaranje logora Guantanamo i osudio "tajne zatvore" koje je organizirala obavještajna agencija CIA.

Osim EP-a i predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazili su u petak u porukama u povodu desetgodišnjice 10. rujna sličnu zabrinutost.

"Ne možemo uspjeti u našoj borbi protiv terorizma ako izdamo naše temeljne vrijednosti u Europi u svijetu", poručili su u zajedničkom priopćenju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 09.09.11. 17:53

Evo,sutra zatvaramo.Sram nas je.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika