11.09.2011. / 07:18

Autor: Deutsche Welle

Komentar DW-a

11. rujna 2001. - Dan koji je promijenio svijet

Što se promijenilo u deset godina koliko je prošlo od 11.9.2001. godine? Na prvi pogled malo, ali u stvarnosti zapravo jako mnogo, smatra glavni urednik Deutsche Wellea Marc Koch.

Srušeni blizanci nekoliko dana kasnije (Foto: Wikipedia)Srušeni blizanci nekoliko dana kasnije (Foto: Wikipedia)Deset godina poslije na prvi pogled se ništa nije promijenilo: SAD i dalje slovi kao najnadležniji za svu bijedu na ovom svijetu. Njemačka je zaokupljena sama sobom. Svakodnevicu jedino mijenjaju akcije poput smaknuća utemeljitelja Al Kaide Osame bin Ladena koje moralistima daju povoda za žučne rasprave. I mnoge stručne knjige koje izlaze uoči desete godišnjice napada na SAD pokušavaju na znanstveno utemeljeni način dokazati kako 11. rujna nije bio dan koji je promijenio tok povijesti. Ovakvi bespomoćni pokušaji da se jedna, za ljudski um gotovo neshvatljiva, ljudska tragedija svede na samo jedan od mnogih povijesnih događaja su s psihološke strane shvatljivi. No oni su zato pogrešni s političkog, a s moralnog gledišta su dapače potpuno neprihvatljivi. Jer 11. rujna 2011. je kao malo koji drugi dan posljednjih desetljeća promijenio svijet u kojem živimo. Postoji jedno „prije" i jedno „poslije". Datum predstavlja rez u čijem ponoru su potonule dotadašnje predodžbe, načini razmišljanja i politički modeli. Mnoge praznine koje je stvorio taj rez do dan danas nisu ispunjene.

To prije svega važi za zapadni svijet koji je u posljednjih deset godina često preuranjeno signalizirao razumijevanje umjesto da se jasnim konceptima suoči s izazovima koje donose islamistički terorizam i njegovi pomagači. Jedan od najapsurdnijih primjera za takav stav je strahom ispunjena reakcija na nekoliko loših karikatura proroka Muhameda. No čak i ova epizoda nije ništa u usporedbi s, prije svega u Njemačkoj rasplamsalom, raspravom o tome da li je smaknuće jednog masovnog ubojice poput Osame bin Ladena, u čije ime je kultura i religija islama zloupotrebljena do krajnjih granica, spojivo s međunarodnim pravom.

Ovakve rasprave jasno pokazuju u kojoj mjeri su napadi od 11. rujna uzdrmali zapadne sustave vrijednosti. George W. Bush, kojeg zasigurno ne možemo ubrajati među najistaknutije američke predsjednike, je dva dana nakon napada na SAD izrekao sljedeću rečenicu: „Mi ćemo obraniti slobodu i sve što je dobro i pravedno." Ova jednostavna ali odlučujuća rečenica se u međuvremenu izgubila u opravdanom ogorčenju javnosti zbog Guantanama, Abu Ghraiba i tisuća onih koji su poginuli u borbi protiv terorizma. Jasna i nedvosmislena poruka je opterećena teškim bremenom. No to ne samo da omalovažava tragadiju žrtava 11. rujna koje su morale birati između smrti u vatrenoj stihiji i pada s 400 metara visine, nego na kraju krajeva zamagljuje pojmove žrtve i počinitelja.

Nekako u drugi plani su nestali i konkretni i (barem se tomu nadamo) nepovratni rezultati Bushove rečenice. Kao prvo: Afganistan više nije u rukama jedne fanatične bande teokrata kojima ništa ljudsko nije sveto, i drugo: u Iraku na vlasti više nije jedan diktator nego se zemlja polako ali sigurno kreće prema demokraciji. Na kraju krajeva i revolucije u arapskom svijetu su rezultat uvijek iznova isticane težnje za slobodom i demokracijom.

Teror ni u kom slučaju ne smije biti toleriran i prihvaćen. Čak ni kao „zamjenski govor nasilja" kako ga uljepšano zovu oni koji sebe smatraju punim razumijevanja. Specijalni multimedijalni projekt Deutsche Wellea pokazuje to u svim mogućim nijansama i oblicima, od priča o pojedincima, preko izvješća o čitavim regijama pa sve do perspektiva koje su pred nama deset godina nakon 11. rujna. Dana koji je promijenio svijet.

Autor: Marc Koch

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Britanski povjesničar Andrew Hussey, autor knjige "Tajna povijest Pariza", u eseju za The New Statesman piše o novoj "francuskoj intifadi" - pobuni… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 11.09.11. 10:16

Ameri dobro znaju prikrivati činjenice, pitat ću samo jedno, kako je moguće da se avionom doleti u to područje bez da taj isti avion strefi kakva raketa?
Pored toliko obrambenih prstenova?


registracija
15/5/09

Fidelito, 11.09.11. 19:52

Zračni promet u SAD-u je toliko gust, da je praktički nemoguće raditi nekakve 'obrambene prstenove' oko velikih gradova. Toliko o tome.


registracija
3/6/11

skaraica, 12.09.11. 15:35

Krenite od Vijetnama kad ste krenuli na "krilima slobode" po svijetu.


registracija
20/6/11

AntePorkas, 12.09.11. 17:15

Ameriku je vise od samog razaranja i tragedije 11. rujna oblikovala njezina reakcija na taj dogodjaj. Ubrzan odlazak u afganistanski ( jos kako-tako opravdan) rat, a potom i u iskonstruiran iracki sukob obiljezili su americku politiku i ekonomiju zadnjih deset godina.

Paranoja oko stvarnih i izmisljenih neprijatelja potpaljivana od desnog krila republikanske stranke, uz presutno ili cak javno odobravanje Demokrata (da ne bi ispali ne-domoljubi) dovela je do erozije prava pojedinaca i do jacanja etatistickih i birokratskih struja koje su rezultirale guranjem Amerike prema policijskoj drzavi.

U isto vijeme, a dalje od oci javnosti usredotocene na terorizam, provodi se deregulacija financijskog trzista koja ce isisati bilijune dolara iz dzepova srednje klase i dovesti Ameriku na rub financijske katastrofe. Bushev odgovor na najvecu tragediju Amerike u zadnjih 60 godina bio je, naime, oslobadnjanje trzista od financijskih, pravnih, ekoloskih i svih drugih “kocnica”. Dijeljenje kredita bez pokrica i ekspanzija besmislene potrosnje bio je njegov “recept” za zacjeljivanje psiholoskih trauma 11. rujna.

Rezultat toga je Amerika slabija nego ikad u zadnjih 60 godina, ali ne zahvaljujuci napadu islamskih fundamentalista, vec zahvaljujuci djelovanju trzisnih fundamentalista koji su iskoristili krizu da “potfutraju” svoje kapute i dzepove, uz debelu pomoc vladajuce politicke oligarhije. U tome je za Ameriku kontinuirnana tragedija dana koji se nece moci zaboraviti i koji jos nije otisao u povijest. Mozda za deset ili dvadeset godina bude drugacije…


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika