12.09.2011. / 12:51

Autor: Nacional.hr

Američki ratni brod na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac dobilo je ugovor nakon natječaja na kojem je dao najbolju ponudu, a izabran je između nekoliko konkurentskih brodogradilišta u Europi.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAmeričko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je kako je potpisan ugovor o suradnji između američke mornarice, odjela za pomorsku nabavu i hrvatskog brodogradilišta Viktor Lenac. Potpisanim ugovorom dogovoren je remont amfibijskog ratnog broda USS Mount Whitney.

"Nadamo se da će ova suradnja pokazati potencijale hrvatskih brodogradilišta u budućem održavanju američkih brodova te da će to iskustvo doprinjeti dodatnim mogućnostima koje će nastati jačanjem veza između američke mornarice i hrvatskih partnera", zapisali su u priopćenju iz veleposlanstva SAD-a.

„Siguran sam da će hrvatska brodogradnja i hrvatski brodograditelji koji imaju veliku tradiciju i znanje iskoristiti ovu priliku. Ovaj posao u vrijednosti 6,5 milijuna eura vidim kao početak plodonosne i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskih brodogradilišta s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih Oružanih snaga s druge strane,“ rekao je u izjavi za medije ministar Božinović.

Ministar je istaknuo i kako je ovo samo jedno od brojnih područja suradnje koje Hrvatska ima s NATO savezom, naglasivši i doprinos koji Republika Hrvatska zajedno sa ostalim članicama NATO saveza daje u NATO operacijama, konkretno u operaciji „Unified Protector“ u Libiji i KFOR na Kosovu.

„Operacija u Libiji pokazala je kako je NATO sposoban izvesti uspješnu akciju u kojoj su spašene desetine tisuća civila; iako ta operacija još nije završena već sada se može reći da jedna tiranska vladavina koja je činila zlodjela vlastitim građanima, to više neće biti u poziciji činiti“, rekao je Božinović.

Admiral Locklear, kojemu je ovo prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj, u svom je obraćanju posebno naglasio doprinos koji Republika Hrvatska i Oružane snage RH daju u ispunjavanju ciljeva NATO saveza, ocijenivši ga izvanrednim. Također zahvalio se i svim pripadnicima OS RH koji sudjeluju u brojnim mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta, kao i njihovim obiteljima na potpori koju im daju.

Govoreći o početku suradnje sa hrvatskim brodogradilištem „Viktor Lenac“ iz Rijeke oko održavanja i servisiranja broda „USS Mount Whitney“, admiral Locklear je istaknuo kako je upravo brodogradilište „Viktor Lenac“ izabrano na natječaju između nekoliko ponuđača u Europi, a zahvaljujući svom iskustvu, sposobnosti, transparentnosti i fleksibilnosti i vrijednosti ponude.

„Nadam se kako će upravo ovaj posao pružiti pozitivan primjer za ostala hrvatska brodogradilišta u pružanju usluga održavanja i servisiranja američkih brodova“, istaknuo je admiral Locklear.

Američki ratni brod „USS Mount Whitney“ jedan je od ukupno 2 zapovjedna broda („flags ship“) Američke ratne mornarice i predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi. Sam brod dužine je 195 metara, širine 33 metra, gaza 9 metara, razvija brzinu od 16 čvorova, a čini ga posada od 300-tinjak mornara i civila.

Porinut je 1971. godine, ima autonomiju na moru od 90 dana, te također sposobnost potpore i evakuacije za 3000 osoba.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika