Objavljeno u Nacionalu br. 826, 2011-09-13

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

HDZ zaustavio Reuters

Kad su u nedjelju ujutro po cijeloj Hrvatskoj misteriozno nestali snopovi onih novina koje su otkrivale tajnu stranačkih kampanja, razočarani kupci odmah su povjerovali da je sve novine namjerno kupio HDZ

Ivan StarčevićIvan StarčevićLJETNA SLAGALICA: CRO EGO

Četvrtak, HRT 1, 18.38

Razgovaralo se o tome kolik je, kakav je i što je to uopće ego u Hrvatica i Hrvata. Voditelj i urednik Dražen Ilinčić, poznat po smislu za ironično, pozvao je u emisiju preskromnog Slavena Leticu. Dotični Južni Slaven cijeli život uspješno radi na svojoj raskošnoj reputaciji redikula, što mu ni ovom prigodom nije bilo teško. Ne može se reći da je ovo bila kruna njegovih napora, ali nije bilo loše kad se na početku emisije pohvalio da je proputovao cijeli svijet. Na kraju emisije je simpatičnom i stručnom g. Dariju Čerepinku, čim je ovaj stručnjak za komunikaciju i predavač na Veleučilištu u Varaždinu rekao da je bio u Americi, savjetovao da uopće ne putuje. Preporučujem mladom kolegi da ne putuje, jer sve što želi može saznati u virtualnoj stvarnosti, savjetuje, ni od koga pitan, naš svjetski putnik Južni Slaven Letica. Onaj koji čas kaže da treba putovati, čas da ne, izgubio je dodir s bilo kakvom stvarnošću, da se pristojno izrazimo. Pustimo sad finese, glavno je da Južni Slaven Letica želi biti jedini Hrvat koji je bio u inozemstvu. Idealan gost.


IZA EKRANA

Petak, HRT 1, 18.55

U sklopu priprema za početak prikazivanja hrvatskog filma “Ljudožder vegetarijanac” (ili obratno) ponovo se pokazalo da HRT obožava davati svoje vrijeme i novac hrvatskom filmskom režiseru Branku Schmidtu Patriotu – uvijek bez ikakvih rezultata. Domoljub Sch. izvolio je dati izjavu, a isto su učinili scenarist Alen Bović i još poneki glumci. Svi su govorili iste stvari kao i notorni Sch. On ih je instruirao. Sami od sebe ne bi mogli istovariti toliku hrpu stvari koje štete njihovu filmu, svakom filmu, bilo čemu. Počujmo: film “Ljudožder vegetarijanac” prikazat će stanje u hrvatskom zdravstvu, reče jedan. Tema filma je korupcija u hrvatskom zdravstvu, reče drugi drug komesar. Mislim da je o tome trebalo progovoriti, reče, pogodili ste: gospodin hrvatski filmski redatelj koji govori rječnikom s posljednjeg komunističkog kongresa. Dajmo mu ponovo riječ: u filmu ima scena koje će natjerati ljude van iz kina. Ova umjetnikova slobodna procjena vrlo hrabro podrazumijeva da će u kinu biti ljudi.

TV KALENDAR

Nedjelja, HRT 1, 12.18

Bilo je nešto o Jelačiću banu. Ne da ustane, nego ono kako je 1848. godine prešao Dravu, vojno porazio Mađare i onda zapovjedništvo nad svojom vojskom predao, reče gospođa koja čita profesionalno: generalu “vindišerecu”. Pisalo joj je vindišgrecu, a možda čak i u originalu: Windischgratzu, ali nije se našlo vremena da se ime tog austrijskog nesretnika uvježba. Ima toga smeća na televizijama dnevno na tone. Jedina emisija koja ga ne bi smjela imati je naš dragi popularni “TV kalendar”, ali on još nije stekao urednika koji bi svladao osnovu svog posla: pregledati ono što ćeš objaviti. Obrad Kosovac, potpisan kao (doživotni) “scenarist emisije” ipak može biti sretan što radi na televiziji na kojoj ima manje faktografskih i jezičkih katastrofa nego u emisijama Nove TV i RTL TV. HRT treba još samo jednog umirovljenika koji bi u maloj sobici pokraj kotlovnice pregledavao “TV kalendar”.

VIJESTI

Nedjelja, HRT 1, 15.40

Neposredno prije ovih vijesti, u emisiji “Mir i dobro”, vidjelo se na trenutak kako političar Milan Bandić s dvije ruke nosi užasno dugačku i debelu svijeću u Mariji Bistrici. Velika je to pobožnost i teška je to svijeća. Emisija namijenjena vjernicima nije trošila riječi na ovu divnu pojavu. Važnije je, kao i nama, bilo objaviti Bozanićeve riječi da današnje vlasti nisu sudile još ni jednom komunističkom zločinu. Urednicima HRT-ovih vijesti učinilo se neprilično objaviti sliku bez riječi, pa su lijepo izrecitirali tko je na slici. Zaboravili su objaviti neke vrlo aktualne pojedinosti iz Bandićeve predsjedničke kampanje. Nesuđeni predsjednik nije do danas do kraja položio račune o utrošenom novcu. To će sutra objaviti novine, čega ima samo kod nas. Jedino u Hrvatskoj su novine brže od TV-a. Dok hrvatske televizije prepisuju današnje novine, prokleti novinari već pišu ono što će TV saznati tek sutra, kad bude objavljeno u novinama.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Naši političari vole pretjerano slušati i kad treba i kad ne treba. Stoga smo sigurni da im američki veleposlanik u Hrvatskoj nije ništa natuknuo, ali da je htio, danas bi se proslavio kao glavni urednik i direktor svih rvackih televizija. Obje tri počele su svoje dnevnike s desetak minuta izvještavanja o desetoj obljetnici terorističkog napada na Ameriku. Hrvatska je tada iskazala solidarnost s Amerikom, iskazuje ju i danas, ali nezgodno je običnom tv-pretplatniku slušati sve što već zna i osjeća o tragediji koja se zbila Jedanaestog Rujna, dok mu na kiosku nema novina s kriminalom u HDZ-u. HDZ zaustavio Reuters? Građani toliko vole tu stranku da su pomislili i na tu nemoguću varijantu. Kad su u nedjelju ujutro po cijeloj Hrvatskoj misteriozno počeli nestajati snopovi Večernjaka, novina koje su otkrivale tajnu stranačkih kampanja, razočarani kupci odmah su povjerovali da je sve novine namjerno kupio HDZ.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika