Objavljeno u Nacionalu br. 826, 2011-09-13

Autor: Ilko Čulić

Nova karijera

Jaggerova tajna supergrupa bolja je od Stonesa

Slavni pjevač dvije godine je krio da ima bend SuperHeavy, ali albumu s mješavinom reggaea, rocka i indijskog melosa zajamčen je uspjeh

SuperHeavy čine Damian Marley, Dave Stewart, Jagger, A. R. Rahman i Joss StoneSuperHeavy čine Damian Marley, Dave Stewart, Jagger, A. R. Rahman i Joss StoneDok se Maroon 5 i Christina Aquilera penju po svjetskim top-listama s hit-singlom “Moves Like Jagger”, opjevani šezdesetosmogodišnji frontmen The Rolling Stonesa priprema se za lansiranje svoje nove supergrupe nazvane SuperHeavy. Istoimeni album objavit će Universal u petak, 16. rujna, a ranije su u opticaj pušteni singlovi “Miracle Worker” i “Satyameva Jayathe”. Premda novinari i paparazzi iz dana u dan pažljivo prate svaki Jaggerov korak, njegov prvi studijski projekt izvan Stonesa od samostalnog albuma “Goddess in the Doorway” (2001.) ostao je obavijen velom tajne skoro dvije godine. Snimanje albuma “SuperHeavy” već je bilo završeno kad se u svibnju proširila vijest da se Jagger udružio s bivšim članom Eurythmicsa Daveom Stewartom, Brit-soul divom Joss Stone, jamajčanskim reggae singjayom Damianom Marleyem i vodećim bollywoodskim kompozitorom A. R. Rahmanom.


GLEDAJUĆI IMENA, to je druga najjača supergrupa u povijesti pop-rock glazbe. Jaču postavu imao je samo kvintet Travelling Wilburys u kojem su se potkraj 1980- ih našli Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynn i Tom Petty. U okupljanju Travelling Wilburysa tada nije bilo nikakva iznenađenja. Neformalno druženje starih prijatelja preraslo je u snimanje dvaju zajedničkih albuma. Prvi je ubrzo dosegnuo multiplatinastu nakladu, a drugi je bio znatno manje uspješan pa se slavno društvo nakon dvije godine neprimjetno razišlo. SuperHeavy ima drukčiji background jer su se neki od aktera upoznali tek na snimanju, a otprije pripadaju prilično udaljenim glazbenim svjetovima. Idejni začetnik projekta je Dave Stewart koji je s Jaggerom prvi put radio još prije četvrt stoljeća kao koautor i koproducent njegovs samostalnog albuma “Primitive Cool”. Za SuperHeavy mu je predložio okupljanje vrhunskih predstavnika različitih žanrova, a njegov prvi izbor bila je Joss Stone s kojom je ranije surađivao na soundtracku “Alfie”. Stewart je producirao i nedavno objavljeni peti album Joss Stone “LP1”. Potom su Jagger i Stewart razmijenili svoje fascinacije reggae glazbom. Za razliku od Stewarta koji se na reggae navukao tijekom posljednjih nekoliko godina živeći u Kingstonu, Jagger je oduvijek bio privržen jamajčanskim ritmovima. Sa Stonesima je na albumu “Black and Blue” napravio obradu lovers-reggae hita Erica Donaldsona “Cherry Oh Baby”, a njegov najvažniji iskorak u reggae bio je duet s Peterom Toshom “Don’t Look Back” na albumu “Bush Doctor”.

Tridesetak godina kasnije Jagger i Stewart zajedno su proučavali novu reggae produkciju i na koncu zaokružili ime Damian Marley. Najmlađi i dokazano najdarovitiji sin Boba Marleya rodio se 1978. u njegovoj kratkotrajnoj vezi s jamajčanskom Miss svijeta Cindy Breakspeare. Damian je prisutan na reggae sceni od svoje trinaeste, a proslavio se prije pet-šest godina planetarnim hitom “Welcome To Jamrock” koji mu je donio dva Grammya.

NJEGOV PREPOZNATLJIV stil je mješavina obiteljske roots-reggae tradicije i suvremenog jamajčanskog dancehall-reggae senzibiliteta, no podjednako je zapažen po kolaboracijama s angloameričkim R&B i hip-hop zvijezdama (Bruno Mars, Nas, K’naan). Nakon reggaea Jagger i Stewart odlučili su u projekt inkorporirati i indijsku glazbu, što ih je dovelo do suradnje s A. R. Rahmanom. Na Zapadu poznat tek kao autor Grammyjem nagrađena soundtracka “Slumdog Millionaire”, Rahman je u Indiji najveća glazbena zvijezda pa nije nimalo neobično što tamošnji mediji SuperHeavy uglavnom najavljuju kao njegov novi band. Svestrani kompozitor, producent i muzičar ovdje se se predstavio i kao vrhunski pjevač. Tako su se za mikrofonom izmjenjivali Jagger, Marley, Joss Stone i Rahman. Dave Stewart svirao je solo gitaru, Jagger drugu gitaru i usnu harmoniku, Rahman je sjeo za klavijature, Marley je doveo svoju jamajčansku ritam-sekciju, a ekipi se priključila i američka rock violinistica Ann Marie Calhoun koja je u različitim prigodama već surađivala s Daveom, Damianom i Joss Stone. SuperHeavy su snimali u Los Angelesu, Miamiu, Kingstonu, na jugu Francuske, u Indiji, Turskoj i na Cipru, a dvogodišnji studijski maraton okončali su s tridesetak autorskih pjesama.

ZA ALBUM SU odabrali 16 pjesama, u ukupnom trajanju od skoro 70 minuta. Najavni singl “Miracle Worker” je dopadljiva mješavina klasičnog reggaea i soula. Na sličan način koncipirane su “Beautiful People” i naslovna pjesma “SuperHeavy”, u koju su Damianovi muzičari unijeli dancehall-riddim, a Dave Stewart elemente heavy-rocka. Okorjeli fanovi Stonesa najjače će reagirati na punokrvne rhythm’n’blues komade “Energy” i “Take It No More”, kao i na klasičnu Jaggerovsku baladu “Never Gonna Change”. Indijski utjecaj prevagnuo je na drugom singlu “Satyameva Jayathe”, gdje možete čuti Jaggera kako pjeva refren na urdskom, međutim, Rahmanov skriveni adut je zarazni bollywoodski bhangra-rock “Mahiya” koji možda neće impresionirati zapadnjake, ali će sigurno napraviti velik promet na golemom azijskom tržištu. Uvjerljivo najslabija točka albuma razotkriva se u pjesmi “Common Ground” kao posljedica nespretna uskakanja cijele ekipe u balkanski trend. U toj ulozi Joss Stone zvuči tragikomično. Druga krajnost je odlična pjesma “Unbelievable” kojom su SuperHeavy nadmašili sve što su The Rolling Stones napravili u studiju nakon albuma “Dirty Work”. Zasad se nigdje ne spominje promotivna turneja globalne supergrupe, a vjerojatno je neće ni biti zbog pregustog rasporeda koji imaju Joss Stone, Damian Marley i uvijek zauzeti A. R. Rahman.

Vezane vijesti

Video: Obama i Mick Jagger pjevali blues

Video: Obama i Mick Jagger pjevali blues

Američki predsjednik Barack Obama popustio je u utorak navečer pred upornim nagovaranjem Micka Jaggera i otpjevao refren poznate blues pjesme "Sweet… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika