13.09.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

U zviježđu Jedro nalazi se planet sličan Zemlji?

Planet na kojem bi možda bio moguć nastanak i razvoj života nazvan je HD85512b, oko 3,6 puta je veći od Zemlje, a procjenjuje se da tamo vladaju temperature između 30 i 50 °C uz izrazito vlažnu atmosferu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAstronomi Europske južne promatračnice uspjeli su pomoću sustava HARPS otkriti 50 novih svijetova, među kojima i 16 super-Zemalja. Jedna od 'Zemalja' nalazi se u nastanjivom području matične zvijezde, pretpostavlja se mogućnost podržavanja života.

Ovo najveće otkriće egzoplaneta predstavljeno je na konferenciji o Ekstremnim solarnim sustavima u Wyomingu u SAD-u. Istraživanje tvrdi i kako najmanje 40 posto zvijezda sličnih Suncu ima barem jedan planet lakši od Saturna.

"Otkrića HARPS-a nadišla su sva naša očekivanja i uključuju iznimno bogatu populaciju super-Zemalja te planeta nalik na Neptun koji kruže oko matičnih zvijezda sličnih Suncu. Što je najbolje od svega, proces otkrivanja sve se više ubrzava", izjavio je voditelj istraživačkog tima Michel Mayor sa Sveučilišta u Ženevi.

Planet na kojem bi možda bio moguć nastanak i razvoj života nazvan je HD85512b, oko 3,6 puta je veći od Zemlje, a procjenjuje se da tamo vladaju temperature između 30 i 50 °C uz izrazito vlažnu atmosferu.

"Ne tvrdimo da je pogodan za nas i vas, međutim, ondje bi mogla živjeti neka drugačija stvorenja, vjerojatno kraća i zdepastija jer je gravitacija oko 1,4 puta snažnija nego na Zemlji", rekla je Lisa Kaltenegger s Instituta Max Planck u Njemačkoj.

HD85512b se kreće u malenoj orbiti oko zvijezde udaljene oko 35 svjetlosnih godina u zviježđu Jedro. Njegova godina traje samo 60 dana, a matična mu je zvijezda za oko 1000 °C hladnija od Sunca.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika