13.09.2011. / 18:52

Autor: Hina

Inzulin može poboljšati pamćenje kod osoba s Alzheimerom

Jednokratna doza inzulina primijenjena u obliku spreja u nos može poboljšati sposobnost pamćenja kod osoba koje su takve probleme razvile u okviru Alzheimerove bolesti ili poremećaja koji joj prethode, zaključili su američki istraživači.

Inzulin može pomoći oboljelima od AlzheimeraInzulin može pomoći oboljelima od AlzheimeraJednokratna doza inzulina primijenjena u obliku spreja u nos može poboljšati sposobnost pamćenja kod osoba koje su takve probleme razvile u okviru Alzheimerove bolesti ili poremećaja koji joj prethode, zaključili su američki istraživači.

Istraživanje male skupine pacijenata s blagim oblikom Alzheimerove bolesti ili blagim kognitivnim oštećenjima (MCI) koji prethode toj bolesti pokazalo je da su postignuta poboljšanja u sposobnosti pamćenja.

"Naši rezultati sugeriraju da primjena intranazalnog inzulina može imati terapeutsku vrijednost kod odraslih s MCI-jem ili Alzheimerovom bolesti", kaže tim iz Seattlea koji je rad objavio u Arcihves of Neurology.

Studija je obuhvatila 104 pacijenta kojima je davana umjerena doza inzulina i stručnjaci za Alzheimerovu bolest kažu da rezultati moraju biti potvrđeni većim istraživanjem ali dodaju da sve što pokazuje povoljni učinak na bolest vrijedi dalje razmatrati.

Više od 35 milijuna ljudi širom svijeta pati od Alzheimerove bolesti i to je najčešći oblik demencije. Lijekova koji bi zaustavili napredak bolesti nema.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika