14.09.2011. / 08:13

Autor: Hina

Video: Microsoft predstavio novi Windows 8

Microsoft je u utorak službeno predstavio sustav Windows 8, tisućama programera softwarea okupljenim na godišnjoj konferenciji u sjedištu tvrtke u Anaheimu, u Kaliforniji.

Početni ekran Windows 8 (Microsoft)Početni ekran Windows 8 (Microsoft)Microsoft je u utorak službeno predstavio sustav Windows 8, tisućama programera softwarea okupljenim na godišnjoj konferenciji u sjedištu tvrtke u Anaheimu, u Kaliforniji.

Softverski div najavio je da su novi Windowsi dizajnirani tako da "promijene svijet računarstva" i nimalo ne liče na Windowse na koje su korisnici navikli, izvijestio je poslovni portal CNNMoney.

Windows 8 ima potpuno novo vizualno sučelje, optimizirano za "touchscreen", zaslone na mobilnim uređajima kao što su iPad i slična 'tablet' računala.

Rezultat je računalo koja radi kao vrst hibrida PC-a i medijskih 'tableta', sa svim funkcijama standardnog PC operativnog sustava, ali s korisničkim doživljajem 'tableta'.

Windows 8 dizajniran je tako da se prvenstveno koristi na "dodir, ali jednako i kod kuće s mišom i tipkovnicom", rekao je Steven Sinofsky, predsjednik Microsoftova odjela za Windowse.

Promjene ne mogu doći dovoljno brzo za Microsoft, jer se Appleov iPad duboko usjeca u prodaju osobnih računala, aktivirajući zvona upozorenja za tvrtke poput Microsofta koje se uvelike oslanjaju na kupnju novih osobnih računala. Windows 7, koji je na tržištu dvije godine, tek je nedavno zamjenio Microsoftov desetljeće stari Windows XP kod brojnih korisnika.

Windows 8 pokrenut je u utorak u "preglednom modu" kako bi ga programeri iskušali. Na demonstraciji nije radio savršeno, ali se u ranoj fazi razvoja softvera to često događa.

Ipak, pregled je otkrio rafinirano, jednostavno i elegantno korisničko sučelje koje izgleda vrlo slično Microsoftovu mobilnom operativnom sustavu, Windows 7 Tel. Promjena će obilježiti najveći vizualni redizajn Windowsa u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Sve što je bilo super na Windows 7, uzeli smo i poboljšali za Windows 8", rekao je Sinofsky.

Kako bi to dokazao, Sinofsky je demonstrirao Windows 8 na tri godine starom netbooku prve generacije. Koristeći sustav Windows Task Manager, pokazao je da Windows 8 zapravo koristi manje memorije nego što je netbooku trebalo sa sustavom Windows 7. On je također demonstrirao sustav na svakodnevnim računalima, prijenosnim računalima i 'tabletima' koji su se dizali za manje od 10 sekundi.

Učinkovitost je iznimno važno kupcima, koji su otvoreno odbacili sustav Windows Vista zbog glomaznosti. Lagani operativni sustav još je važniji sada kad 'tablet' računalima raste popularnost.

Microsoft još nije odredio datum kada će Windows 8 doći na tržište, ali je da naslutiti da bi prodaja novog operativnog sustava mogla početi 2012.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika