14.09.2011. / 12:48

Autor: Nacional.hr

Mali trgovci upozoravaju: Država nas tjera da skrivamo legalnu robu

Ukoliko Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama – bit će to dodatni udarac na ionako ugrožene male trgovce.

Potpisivanje peticije malih trgovacaPotpisivanje peticije malih trgovacaSavez udruga malih trgovaca regirao je na najave Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se u potpunosti zabranilo izlaganje duhanskih proizvoda u trgovinama.

"Natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu koju prodaju siguran je put ka njihovom ubrzanom propadanju koje je zadnjih nekoliko godina već ionako dramatično. Dobro su to razumjele mnoge zemlje koje su odustale od zabrane izlaganja cigareta. U Europskoj uniji samo je jedna zemlja uvela ovu ekstremnu mjeru - Irska, a posljedice te mjere vrlo su upitne i ispod svih očekivanja, osim kada je u pitanju rast crnog tržišta koji u Irskoj doseže već 30 % ukupne potrošnje", stoji u priopćenju Saveza udruga malih trgovaca.

Stoga predlažu da Vlada, umjesto zabrane izlaganja legalnih proizvoda u trgovinama, pažnju posveti mjerama koje će pomoći malim trgovcima da prežive.

"Smatramo kako u današnjim gospodarskim prilikama ima mjesta i za male poduzetnike. Uostalom, oni su srce svakog dobrog i zdravog gospodarstva", izjavio je Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske i predsjednik Udruge malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije.

Trgovci su stoga pokrenuli peticiju koju je potpisalo preko 1.000 nezadovoljnih trgovaca te očekuju da će već za nekoliko dana predsjednici Vlade Republike Hrvatske uručiti svoju peticiju.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

registracija
12/9/11

cloud06, 14.09.11. 13:03

Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima su alkohol i cigarete na popisu najopasnijih droga. Jedini razlog zašto su legalne je svima jasan... Činjenica je da su opasniji (ako se u obzir uzmu učinci na pojedina, njegovu bližu okolinu i kompletno društvo) opasniji nego u slučaju ecstasyja ili LSD-a (koji se svojevremeno koristio kao lijek). Dakle: moglo bi (možda i trebalo) biti gore!


registracija
5/1/07

james, 14.09.11. 14:35

J... se vladi za male trgovce sve dok placaju poreze


registracija
14/9/11

ciglaboy, 14.09.11. 15:33

Hvala Bogu da se netko sjetio povući ovo pitanje! Cigarete su dokazano štetne i samo se širi ta zaraza. Pa nek je i ovaj korak napravljen da se zabrani izlaganje u dućanima pa će netko možda i zaboraviti da cigarete uopće postoje i početi uživati na svježem zraku i u druženju s drugim ljudima a ne s cigaretom!


registracija
14/9/11

tinaleic, 14.09.11. 15:55

Da se bar sve to prestane reklamirati i da nam ne bude pred očima. Cigarete su štetne i tu nema pogovora. Uništava mlade živote, uništava zdravlje i ministarstvo ima pravo povući liniju i reći dosta! Bravo! Dolje cigarete, dolje smrt!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika