15.09.2011. / 13:09

Autor: Martina Čizmić

Otvoren 9. IBM Forum:

Hrvatska može i mora postati konkurentnija

"Koliko god lijepa bila i puna prirodnih bogatstava, njeno su najveće blago pametni, obrazovani i radišni ljudi. Ekonomija znanja je budućnost", rekao je Foley

Krešo PericaKrešo PericaU Umagu je otvoren 9. IBM Forum pod motom "Stoljeće iskustva za pametniji planet". Tijekom dva dana konferencije IBM i njegovi partneri predstaviti će svoje ideje, iskustva i rješenja za pametnije poslovanje".

Na otvorenju konferencije sudionike je pozdravio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas tu i što mogu s vama proslaviti ovu veliku obljetnicu", rekao je na samom početku veleposlanik Foley.

Brzina i tempo razvoja IT industrije su nevjerojatni. Do određene razine mogu reći i da promjene idu i predaleko. Najbolji je primjer superračunalo Watson koji je pobijedio natjecatelje u popularnom kvizu Jepardy.

"Ljudi će u budućnosti morati postati pametniji", rekao je Foley okupljenima.

Dodao je kako je IBM na vrhu u mnogim industrijama, među ostalima i kao najcjenjenija tvrtka u svijetu. Također, naglasio je i kako je IBM dugo prisutan. Dodao je kako je IBM tijekom godina ušao u ljudske živote kroz različite aspekte, no ono što mu je omogućilo da postoji 100 godina je činjenica da svoj razvoj temelji na inovaciji.

"Inovacija ima ključnu ulogu u našem razvoju i u ovim kriznim vremenima, zato sam siguran da će američko gospodarstvo iz ovih poteškoća izaći još jače. Želim istaknuti da su inovacije bitne ne samo za SAD nego i za Hrvatsku. Koliko god lijepa bila i puna prirodnih bogatstava, njeno su najveće blago pametni, obrazovani i radišni ljudi. Ekonomija znanja je budućnost", rekao je Foley te dodao kako je u promjenjivim uvjetima na tržištu prilagodba zemlje izuzetno bitna.

"Hrvatska mora spojiti svoj 'brain power' sa rizikom i poduzetništvom i neće imati problema sa razvojem. I druge zemlje u tranziciji, poput Slovačke i Estonije pokazale su da je tako nešto moguće. Talent u Hrvatskoj postoji, ali ga se mora ohrabriti, razviti i spojiti s poduzetničkim duhom. Hrvatska mora postati konkurenta u sve konkurentnijem svijetu", rekao je na kraju Foley.

Direktor IBM-a Hrvatske, Krešo Perica dodao je kako je glavni motiv IBM-a predanost uspjehu svakog korisnika. Naveo je nekoliko primjera u kojima je IBM pomogao prilikom modernizacije, reformi i uvođenja novih projekata u javnom sektoru - od reforme sudstva do uvođenja OIB-a.

David Stokes, generalni menađer IBM-a za središnju i istočnu Europu istaknuo je kako Hrvatska, unatoč maloj veličini ima potencijal postati regionalni lider.

"Hrvatska je prepoznala važnost investicije u bitnim granama industrije, a to će joj pomoći podići konkurentnost i prilikom ulaska u Europsku uniju", istaknuo je Stokes.

Naglasio je kako je svijet danas sve povezaniji, za što je najbolji primjer razvoj financijske i gospodarske krize proteklih godina.

"Uvjeren sam da je Hrvatska brzo reagirala mjerama u bankarskom sektoru i vidim njen James FoleyJames Foleydjelomičan oporavak, no nadam se da će se taj oporavak nastaviti i osjetnijim rastom ", dodao je Stokes te nastavio kako unatoč trenutnim nesigurnostima koje vladaju na tržištima trebamo ostati hrabri i raditi na tome da stvorimo "pametniji planet".

Posebno je naglasio kako danas, više nego ikad, tehnologija utječe na svijet oko nas. Prije svega internet koji je postao operativna platforma, a potom i društveni mediji koji svojim utjecajem utječu i na nas i na naše odlučivanje.

"Hrvatska je tržište u razvoju i jedno je od onih s najvećim potencijalnim rastom. Imate dobre temelje za to - od dobre infrastrukture do ulaganja u sudstvo i administraciju. No, postoji i dosta prostora za popravak", naglasio je Stokes. Pojasnio je kako pritom misli na jačanje konkurentnosti na međunarodnoj razini kroz oslanjanje na inovativnost.

Uvjeren je kako Hrvatska svoje prednosti ima u reformama koje je pokrenula u javnom sektoru, ali i da bi mogla biti još uspješnija kada bi usmjerila svoja ulaganja u poslovnu analitiku i optimizaciju rasta primjerice u bankarstvu.

"Uz bolja ulaganja i smanjenje rizika, Hrvatska može postati primjer pametnijeg ulaganja. Za to postoje potencijali u bankarstvu, zdravstvu, trgovini i prometu. A kao turistička destinacija može ponuditi bolje i pametnije usluge turistima. Vjerujem kako može postati ogledni primjer pametnijeg poslovanja ne samo u regiji nego i šire", rekao je Stokes.

Naglasio je i da su prednosti Hrvatske jaka želja za promjenama, obrazovana radna snaga, njena višejezičnost, visoka kvaliteta infrastrukture, njen geografski položaj te ICT rješenja.

"Treba iskoristiti te prednosti, izgraditi kulturu pametnog i inovativnog, ohrabriti vladu i poduzetnike da prihvate rizik i mogućnosti poslovne analitike kako bi mogli pružiti bolje usluge građanima. No, moraju biti spremni prihvatiti nove tehnologije i prakse i forkusirati se na područja koja mogu najviše profitirati od toga", rekao je na kraju Stokes.

Vezane vijesti

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je danas najnovije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika