17.09.2011. / 19:42

Autor: Hina

Povratak izbornog gubitnika

'Nalazimo se pred gubitkom državnosti BiH'

U proteklih jedanaest mjeseci Silajdžić uopće nije istupao u javnosti a nagađalo se kako bi se zbog teškog izbornog poraza mogao u potpunosti povući iz politike no to se ipak nije dogodilo

Haris Silajdžić ponovo je u subotu izabran za predsjednika Stranke za BiH (SBiH) a na stranačkom kongresu održanom u Sarajevu uputio je dramatično upozorenje kako državi BiH prijeti raspad.

"Situacija ne može biti teža. Nalazimo se pred gubitkom državnosti BiH", izjavio je Silajdžić pozvavši stranačko članstvo i sve građane da se suprotstave onome što je nazvao tiho uništenje i rastakanje države s krajnjim ciljem njene konačne podjele.

"U pitanju je obrana i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. U pitanju je i nezavisnost i naravno kontinutitet države BiH", ustvrdio je Silajdžić.

On je bez posebne rasprave izabran za predsjednika stranke kao jedini kandidat i to jednoglasnom potporom svih izaslanika a izrazio je očekivanje kako će se SBiH već na lokalnim izborima koji trebaju biti provedeni 2012. godine oporaviti od izbornog debakla kojega je doživjela na općim izborima prošle godine.

Sam Silajdžić je na izborima u listopadu 2010. godine izgubio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od Bakira Izetbegovića kao kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) a SBiH je izgubila gotovo dvije trećine zastupničkih mjesta na svim razinama vlasti.

U državnom parlamentu SBiH sada ima tek dva zastupnika i isključena je iz svih pregovora o uspostavi nove vlasti.

U proteklih jedanaest mjeseci Silajdžić uopće nije istupao u javnosti a nagađalo se kako bi se zbog teškog izbornog poraza mogao u potpunosti povući iz politike no to se ipak nije dogodilo.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/10/10

diferencijal, 18.09.11. 09:27

Ajde i neka lijepa vijest, taman da je podijelimo sa Srbima :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika